tisdag 30 augusti 2011

Karriärvägen som fysiker

När jag möter nya människor och berättar att jag läser kandidatprogrammet i fysik. Så får jag många olika reaktioner. Vissa höjer ögonbrynen, vissa rynkar ögonbrynen. Men om jag säger att jag pluggar till fysiker är det fler som förstår vad det är jag ska bli. Men vilken karriär har man som fysiker? Vad är det man ska svara på frågan som kandidatstudent i fysik när någon undrar vad man ska jobba med? Vad skiljer sig det svaret från en civilingenjör i fysik? Det här är Uppsala universitet svar via deras hemsida:

Karriär efter kandidatexamen i fysik: 
"Den breda fysikkompetens du får på programmet ger dig många valmöjligheter efteråt. Du kan läsa vidare på ett masterprogram, eller med en passande specialisering kan du också fortsätta ut i yrkeslivet. Ofta handlar det om forskning, utveckling, användning av olika typer av mätteknik. Vanliga arbetsgivare är olika industrier, privata företag, statliga verk eller myndigheter."

(Programmet är bara tre år så alla pengar från csn är inte bortkastade.)

 Karriär efter masterprogram i fysik:
"Med en masterexamen i fysik är du kvalificerad för forskarstudier i fysik. Du har också möjligheten att arbeta med forskning och utveckling (FoU) vid olika företag och myndigheter.

Du kan även få anställning som företagskonsult, projektledare inom FoU eller tjänsteman i banker, försäkringsbolag eller forskningsorganisationer. Din matematiska kompetens och analytiska problemlösningsförmåga leder till bra anställningsbarhet.

Beroende på vilka kurser du läser och vilken specialisering du väljer finns det många andra, mer individuella, karriärmöjligheter inom särskilda områden både inom och utanför fysiken. Du kan till exempel efter avslutad utbildning inom meteorologi arbeta som meteorolog eller få arbete inom energisektorn."

(Mastern är i två år, totalstudietid med kandidatexamen är fem år, då är pengarna från inte csn slut. Då har man ett år kvar av csnpengarna. Valmöjlighet till var mastern ska studeras är större än om man går civilingenjör.)

Karriär för en civilingenjör i teknisk fysik:
"Kombinationen av spetskompetens och bred teknisk överblick gör Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik till en slagkraftig utbildning på arbetsmarknaden.

Tekniska fysiker arbetar främst på:
››småföretag som forskar mycket,
››högteknologiska industriföretag och
››i forskningslaboratorier.

Andra väljer att starta egna företag, eller att undervisa på universitet och högskolor. Utbildningen i Uppsala är internationellt gångbar vilket ger dig goda möjligheter till jobb utomlands. Så länge människan utvecklar ny teknik kommer tekniska fysiker att efterfrågas."

(Civilingenjörsprogrammet är i fem år och då är pengarna från csn inte slut, utan man har ett år kvar.)

Slutsats
"Bra anställningsbarhet" eller "slagkraftig utbildning på arbetsmarknaden"?

Dagens fysikfråga:
Vad är innebörden bra anställningsbarhet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar