tisdag 31 maj 2011

Tentafestival!

Dagens fysikfråga:
När tar tentaperioden slut?

Tentor!

Idag går tentan Introduktion i meteorologi.  Lycka till alla ettor som skriver den!!

De hade meteorolog-Per som lärare.



Idag har också tvåorna tenta i Kvantmekanik. Lycka till!

fredag 27 maj 2011

Fredagsplugg

Nu är tentaperioden i full gång. Det är då varje klassrum, stol och bord är upptagna och kaffebryggaren går varm i skamvrån. Mmmm vad vi gillar kaffe=) 
 Kaffeomsättning: ca ett kaffepaket om dagen.

Ikväll är det även möte för FysKam, där vi ska välja Fum-ledamot och representant för UTN:s valberedning.

Igår hade även treorna redovisning av sina exjobb. Exjobb är som ett fysikprojekt som man jobbat på under halva vårterminen (eller längre om man inte hunnit klart förra året) När exjobbet är redovisat och man fått tillräckligt med fysik- och mattepoäng kan man ta ut sin kandidatexamen! Grattis till dom som klarat det! Ni som inte riktigt är där än. Fortsätt kämpa!

På söndag är det överlämningspub/middag för studierådet 18dk på Norrlands nation. Känner du, som fysikstudent på Uppsala universitet, för att vara med och diskutera nästa års vision för studierådet? Välkommen! Även andra idéer och tankar kring studiesituationen är välkomnande!(Överlämningen blev uppskjuten till onsdagen 8 juni för att folk ville plugga)

Nu ska jag fortsätta plugga!

onsdag 25 maj 2011

Kamratposten!

Här har vi fått städlust i skamvrån. Vill berömma Jacob Persson och Pontus Södergren för deras engagemang!

När man städar hittar man alltid gamla spännande saker. Just nu sitter jag och läser ett häfte med rubriken "Kamratposten". Det är väldigt kul att läsa om vad föreningen gjorde för ett tiotal år sedan. Det är väldigt roligt att läsa om vad lärarna gjorde förr. Staffan Andersson, Lennart Selander, Sveinn Bjarman och Ulf Danielsson verkar ha gjort en hel del påhitt.

Nuvarande ordförande vill förgylla bloggen med en ekorre.
Den är jättefin=)

Idag var även sista gången vi hade träff i nedslagskursen. Snyft... Det är överlägset den bästa kurserna på kandidatprogrammet! Lärarna lär sig våra namn, vi lär oss allas namn i gruppen och vi får översikt på forskningen som förekommer på Ångström. De bjöd även på lunch sista dagen<3 Förutom alla tips på karriärvägen till att bli forskare och "universitetlektor" som är någon form av slutstadie för en fysiker så pratade vi en del om identiteten som fysiker.

Vad gör en fysiker?
  • Undersöker naturfenomen 
  • Skapar modeller som beskriver världen
  • Har koll på hur fel man har fel 
  • Hittar på experiment och undersöker
Det är bara en lite övergripande del av vad en fysiker är. något som diskuterades var bland annat den här frågan som får bli:

Dagens fysikfråga:
När blir en modell teori?

Med den frågan avslutar jag detta inlägg med ett snyft för jag har låst in mina saker på biblioteket... suck...

måndag 23 maj 2011

Dagen innan tentan.

Nu är vi klara med Calculus. Det kommer kännas konstigt att inte behöva släpa med den stora tunga boken dag efter dag. Calculus är en mattebok på närmare 1000 sidor som har tagit sönder mer än en väska och betungat fler är en students axlar. Men nu ska vi alltså vara klara med boken. Imorgon är den stora tentan på fem timmar.

Pulsen på Ångström är ovanligt låg, iaf i hus åtta. Inte satt det många idag och pluggade. Men det gör nog studenterna rätt i. Att plugga dagen innan tentan ger nästan ingenting utan det har varit stenhårt plugg i tre veckor som gett resultat och såklart under hela terminens gång.

Idag utfördes även sista laborationen för kursen mekanik 2. Så äntligen fick vi åka karusell!!! Ända sen reccemottagningen har jag sett fram att åka karusellen. Såklart började jag må illa. Men nu är det gjort och visst såg vi de fiktiva krafterna! (ta inte orden "såg krafter" för hårt, för det kan man inte direkt se) men visst rörde sig pendeln i ett blommönster och bollarna rullade av bordet även fast man kastade rakt fram.

Det roligaste var nog att mäta fasförskjutningen från en apparat som skulle mäta fasförskjutningen när en stång rör sig upp och ner i olja. Det intressantaste var nog hur högt den lilla apparaten behövde låta för att åstadkomma en så liten svängning. Svängningen var nog inte mer än tre centimeter men del lät som en större gammal traktor eller motorbåt =)

Förutom tentan som är mellan 14.00-19.00 imorgon är det forskarlunch! Gratis lunch och besök av partikelfysiker!!!


Tack för året Calculus!

söndag 22 maj 2011

Flogstavrålet

Flogstavrålet låter lite desperat ikväll. Kanske för att tentorna närmar sig med stora steg..

Klockan 22.00 varje kväll sticker du ut huvudet genom fönstret och skriker. Arghhhh.....

fredag 20 maj 2011

Extremvärden

Jag säger det. Aldrig förr har extremvärden för funktioner för flera variabler varit så intressant som de är nu!

Om man skulle träffa på en matematiker eller fysiker på krogen kan man dra den här raggningsrepliken:

Du : Får jag sätta din derivata lika med noll?

Tjejen/killen : Varför?

Du : Då hittar jag dina extrempunkter!

onsdag 18 maj 2011

Dagens mysterium

På föreläsningar i fysik så förekommer något som kallas för clickers. Det är ett undervisningsätt som är väldigt effektivt. Föreläsaren föreläser om teori i ca tio minuter sen kommer det en fråga på ämnet. Man har en "mentometerknapp" och väljer ett av svaren som ges. Därefter kommer statistik på vilka som svarade vad i procent så inga personangrepp sker. När resultatet visas får föreläsaren ett kvitto på hur mycket studenterna just tog till sig av det föreläsaren skrev på tavlan. Därefter får vi diskutera svaren och sen svara igen innan läraren ger en mer utförlig beskrivning och svar på frågan.

Nu kommer mysteriet. När man ska svara med sin mentometerknapp så ser man hur många svar som har kommit in. Men bredvid så finns något som heter "feedback" som räknas upp samtidigt som vi röstar men det är inte lika många röster på feedback som på hur många det är som ar svarat.

Så frågan är vad är feedback...?

Dax för mekniklektion i mekaniska vågor!

måndag 16 maj 2011

Studierådet NVF

Nu är årsmötet för studierådet NVF avklarat. Det slutade tidigare på kvällen och inte såhär sent. Men nu har vi en ny styrelse!
Ordförande: Jag :)
Vice ordförande: Fredrik Härlin
Sekreterare: Christian Binggeli
Kassör(fikaansvarig): Stefan Book
Ledamöter: Charlotta Eriksson och Johanna Rogvall.

Det är en utmärkt styrelse!

Även studierepresentanter valdes:
UTN:s utbildnings utskott: Jag :)
UTN:s sociala utskott (Programskyddsombud): Fredrich H
Programråd för Kandidatprogrammet: Stefan Book, Johanna Rogvall och Charlotta Eriksson
Programråd för Masterprogrammet: Olov Junker och Viktor Ekholm
Nomenering för NUN- Naturvetenskapliga UtbildningsNämnden: Olov Junker
Representant för jämställdhetsgruppen: Johanna Rogvall

De är utmärkta representanter!

Sen ska jag påminna att få vara med i Studierådet NVF krävs att studera fysik på Uppsala Universitet. Annars kostar det hela 0 kr! (yes!)

Måste ge en personlig kommentar att det ska bli super kul att ordna med studierådet under nästa år! :D

Förutom det här roliga med att påverka sina studier så ska det ställas en studierelaterad fråga om mekaniska vågor.

Dagens fysikfråga:

Vad är skillnaden mellan att en våg utbreder sig i ett medium och i ett material???

söndag 15 maj 2011

Tentaperiod.

Nu har tentaperioden inträtt. Det betyder att det snart är hög tid att ta sig till en skrivsal och skriva prov mellan 3-5 timmar beroende på vad för kurser man läser. Det betyder att man även borde sitta och plugga nu och inte skriva blogginlägg.

Så åter till Calculus!

lördag 14 maj 2011

Faddermöte

Idag är det faddermöte i möbius. Vi planerar tidigt vad vi ska göra för er nya studenterna som börjar kandidatprogrammet i fysik, matte och kemi i höst.

På måndag är det årsmöte för Studierådet NVF! Som sagt alla som studerar fysik, kandidat-, master-,  lärarprogram och fristående kurser är varmt välkomna på måndag 17ak i hus 8. Kom och var med att påverka dina studier!

Fast nu ska jag gå och leka lekar med faddrarna.

tisdag 10 maj 2011

Nedslagskursen

Nu har det precis varit presentationer i kursen Nedslag i modern fysik med astrofysik. En av de roligare kurserna helt klart. Idag fick vi reda på forskningen som sker här på Ångström i sollcellsutveckling och om vintergatans historia.

Om man är intresserad av solcellsutvecklingen ska man kolla in den här länken http://photochemistry.wordpress.com/2009/08/17/dye-sensitised-solar-cells-dssc/


Här är en bild på den nyaste solcellsutvecklingen där man använder sig av konstgjord fotosynes. 

Om man är intresserad av vintergatans historia och om hur universum bildades är det är en bra inledande film för att ge ett perspektiv på hur små vi är här i universum. http://www.youtube.com/watch?v=bXrXTx94aFg

Dagen fortsätter i mekanikens laborationer och följer med långa uträkningar i fleravariabelanalys.

måndag 9 maj 2011

Första årsmötet klart!

Äntligen är det varmt när man cyklar hem från Ångström vid halv tio på kvällen. Det är ljust och det doftar av alla blommor som slagit ut. Det är härligt med sommar men det betyder också att tentorna närmar sig med stora steg...   ....

Vid 17 dk samlades ett gäng medlemmar vid skamvrån, vår bas, för att strida till verket i ett av klassrummen. För att bara nämna det underbara fikat(som var gratis) flöt årsmötet på i en fin harmonisk takt. De personer som var på mötet hade möjlighet att kandidera även om man inte kunde medverka på mötet kunde man kandidera till posterna(men då måste man skriva ett fint litet brev) som finns i FysKam:s styrelse,
  • Ordförande
  • Vice ordförande
  • Sekreterare (inköpsansvarig)
  • Kassör
  • Webbansvarig
  • Styrelseledamöter
Posterna innehavs nu av:

  • Ordförande - Max Isacson
  • Vice ordförande - Jacob Persson
  • Sekreterare (inköpsansvarig) - Walter Andersson
  • Kassör - Christian Binggeli
  • Webbansvarig - Pontus Södergren
  • Styrelseledamöter - Jag, Jojo Rogvall, Niklas Lundkvist
Men tro inte att din lott gått förlorad bara för att du inte var på det här mötet! Är du medlem? Så kom på nästa årsmöte nr 2 som kommer hållas om ca två veckor. Där kan nämligen du som är medlem representera oss för UTN. Vi behöver en person som vill vara med i valberedningen för UTN (så att naturvetare för sin talan och inte bara teknologer) när styrelsen för UTN väljs. Även posten för FUM-ledamot är ledig. Där man går på ca ett möte i månaden och har en hel del att säga till om hur utbildningen på universitet ska fortskrida. Så känner du att du vill stå för naturvetare så ställ upp! Ta tillvara på tillfället! Det kanske aldrig kommer igen!

Så personer till poster sökes!
  • FUM-ledamot
  • Ledamot i UTN:s valberedning
Om någon vill veta mer är det bara att knacka på i skamvrån och fråga=)

För er gymnasieelever som läser: Vi tänker även på er! På det här mötet beslutade vi om hur många nycklar till underbara skamvrån som ska gå till er som börjar i ettan till hösten=)

Här är en ca sju dagars gammal bild på Skamvrån:s dörr. Under lunchen och rasterna idag kunde man knappt öppna dörren och komma in för att det var så mycket folk där inne. Kära skamvrån, vad skulle vi göra utan den?<3

<3

Årsmöte för FysKam!

Ikväll är det årsmöte för FysKam klockan halv sex. Det bjuds på fika! Mötet är i närheten av skamvrån.

Vad spännande det ska bli att se vad för ny styrelse som kommer väljas.
Alla fysiker är välkomna! Kom ihåg, det bjuds på fika:)

söndag 8 maj 2011

IceCube

Tentaperioden kommer smygande. När det är söndag och alla klassrum plus grupprum i hus 8 är upptagna känner man på sig att tentaperioden har startat. Men det är fortfarande ca två veckor kvar innan de första tentorna går av stapeln.

Själv sitter jag och jobbar på en presentation till kursen Nedslag i modern fysik med astrofysik. Det är en rolig kurs. Du ärmed  i en grupp på ca två personer som har i uppgift att träffa forskare inom en viss gren i fysiken och bekanta sig med forskningen som bedrivs här på Ångström. Det var en av mina morötter i höstas att få träffa forskare nästan direkt under första året på kandidatprogrammet. Jag som bara läst matte och fysik på gymnasiet/komvux får prata med forskare som kan väldigt mycket mer matte än jag själv.

När man träffat sin forskargrupp ett par gånger ska man redovisa vad dom gör för resten av de som går Nedslags-kursen. Så jag och Sofia Lundberg har träffat forskare från projektet IceCube och ska hålla presentationen nästa fredag. Gå gärna in på IceCube:s hemsida och spana  icecube.wisc.edu/ Nyckelord är väl neutrino, mörk materia, sydpolen, bialkali.

Det är sjukt intressant och coolt!

fredag 6 maj 2011

Facit i fysikboken

Att läsa en fysikkurs på universitet innebär att sitta och lyssna/skriva av när läraren för kursen håller föreläsningar, gå på lektioner där en lärare (ibland samma som föreläsaren) visar på tavlan hur uppgifter ska lösas, en lektion kan också vara upplagd som att vi sitter och räknar och läraren går runt och hjälper oss. Det är även viktigt att lära sig prata fysik och därför finns det grupper (SI) där en äldre student som läst kursen hjälper oss med att läsa oss vad fysikkursen innebär, eller ger oss mer typ riktlinjer.

En viktigt del av fysikkursen är att lösa uppgifter. Då sitter man själv eller i grupp beroende på vad som känns bäst för en själv och löser de rekommendera uppgifterna läraren för kursen har gett oss. Det är bäst att göra dom rekommenderade uppgifterna för att det finns en hel uppsjö av uppgifter att göra om man nu vill det.

Nu kommer vi till det bästa! I vår kursbok finns bara svaren för jämna  uppgifter. Observera att bara svaren finns där och inte lösningar. För de ojämna uppgifterna ska det finnas facit någonstans men som ingen vet vart det är. Då har läraren magiskt nog skrivit ner lösningar lite halv otydligt på papper och lagt upp de dokumenten på studentportalen/kursens sida. Det bästa är att dom uppgifter som ligger på studentportalen är till större delen av de uppgifter som läraren på lektionen går igenom och därför blir dokumenten på studentportalen lite halvt onödiga. Det som är ännu bättre är att de rekommenderade uppgifterna är till större delen udda uppgifter i boken och där står vi och ska försöka lösa uppgifter. Så innan vi gör en uppgift måste vi kolla att åtminstone svar finns innan vi ens löser uppgiften. Det bästa är att se en lösning och inte bara svaret.

Så för att få svaret till en rekommenderad uppgift kräver ibland mer jobb än vad det egentligen ska göra tycker jag. Så varför ens rekommendera att göra den uppgiften om inte ens ett svar finns till den? Det kan ju vara något listigt med att man ska kunna lösa uppgifter och känna sig säker på sin lösning och svar. Men det är inte alla och definitivt inte då det är markerade i boken att det är svåra uppgifter.

Tacka vet jag Calculus där finns minsann alla svaren.

torsdag 5 maj 2011

Lunch i skamvrån

Det lilla rummet på ca 15 kvadratmeter i hus 8 sitter vi nu 15-20 studenter och äter lunch. De två mikrovåraugnaga har varit igång i en halvtimme. Det är lite familjärt att sitta och trängas, äta lunchlåda och snacka.

Men det blir lite för trångt ibland. Det är knappt så man kommer inte genom dörren när alla är här inne. Tänk om vi kunde få ett större rum. Då kunde man ha en lunchhörna och en plugghörna under lunchen. Eller rättare sagt då skulle flera kunna sitta och äta tillsammans.

Nu måste några av oss sitta i föreläsningssalarna och äta lunch. Det ska jag göra nu=)

tisdag 3 maj 2011

42 Holländare!

Det är inte alla som kan säga att de har varit på nation med 42 holländare. Men vi har! Under valborgs-kvällen anlände 42 holländare till Uppsala. Efter grillning på Ångström och majbrasa vid BMC begav sig holländarna tillbaka till Stockholm. Idag kom dom tillbaka!

Idag hade kandfy 1 först en fysiklektion på morgonen då det var fler som var förvirrade efter lektionens slut än innan lektionens start... Därefter följde en föreläsning i flervariabel analys då Ryszard var på gott humör och jag fick det till 6,5 A4-papper på två timmar. Därmed är jag uppe i 180 sidor med bara anteckningar från föreläsningarna. Och jag har gjort slut på två anteckningsblock i bara räkneuppgifter. Det är en maffig kurs och vi har fortfarande 3 föreläsningar kvar så jag borde komma upp i 200 A4-papper med bara föreläsningsanteckningar...

Idag var det även forskarlunch! Avdelningen från kärnfysik åt lunch tillsammans med oss OCH 20 av holländarna!  På eftermiddagen hade FysKam underhållning för de 42 holländarna. Det var helt klart lyckade lektimmar med "huvud, axlar, knä och tå", pepparkakskull , ormleken, "kom alla mina små kycklingar", "under hökens alla vingar" och "gröna, röda lyktan, stop!". På kvällen visade vi de 42 holländarna nationerna. Vi blir rätt sugna att göra en resa till Nederländerna och hälsa på dom. De 42 holländarna välkomnar oss gärna.

Det är en dag att minnas när 42 holländare anlände till Uppsala.

Bilden är tagen av Stephan Zimmer

söndag 1 maj 2011

Fyrisån besegrad

Vi klarade forsen!!!
Lagbilder innan sjösättningen:

 Nu är vi redo från FysKam! Med SÄK till höger i bilden.
 IUPAK:s Chemobil redo för start!
 FUN:s flintstone bil med hela familjen
Möbius fika-flotte

Ett måste på valborg är att ta på sig sin sommarhatt, studentmössan, klockan tre utanför Carolina rediviva och sjunga studentsången.
Nu är våren kommen!