onsdag 30 november 2011

Nollte december

På självaste nollte december så är det julfika med FysKam. För endast 20 kr kommer man få lussebullar, glögg och pepparkakor i mängder! Förutom det otroligt trevliga sällskapet med fysiker och naturvetare så kan man få pyssla med pysselsaker. Fast pysselsakerna får man ta med själv. =)

Lussefika med Fyskam 17.dk vid skamvrån

 Det finns 200 lussebullar i skamvrån som ska ätas upp=)
Välkomna!

tisdag 29 november 2011

Överraskning!

Idag har det varit många överraskningar. Under lunchen drog ett par studenter till gimogatan. Då kan man ju fråga sig varaför fyra studenter frivilligt cyklar till gimogatan? Jo, det är för att första års studenterna på kandfy har skrivit sin första tenta. Så för många var det nervöst. för det är alltid nervöst med första tentan på universitetet.

Min första tenta skrev jag för en filosofi kurs som hette Kritiskt tänkande. Det gjorde jag mellan 18.00-20.00 i en stor sal på engelska parken. Första gången jag skrev en tenta i Pollax skrivsal var för kursen Livsbetingelser i Universum. Den första tentan jag skrev på gimogatan blev jag underkänd på. Kort och gott där jag har blivit underkänd flest gånger är när jag har skrivit på gimogatan. Så därför ville jag vara lite stöd för ettorna och bjuda på kakor efter första tentan i den/dom salarna som har högst ångesthalt i hela Sverige.

Det vi bjöd på när vi satt vid Gimo var bland annat hallongrottor!
Det är synd att första årsstudenter inte får skriva sin första och andra tenta i Pollax skrivsal. Att skicka första årsstudenter till Gimo är som att ge en biljett raka vägen bort från programmet.

Den andra överraskningen är att det kommer vara en gratis lunch med föredrag om universitetets uppbyggnad, arbetsvillkor för en studenter och vad det innebär att vara studentrepresentant. det föredraget kommer vara den 8 december i Polhemsalen!!! Så inge hemligheter längre=)

Åh vad kul det är att göra saker med Studierådet=) Man ser att det gör skillnad. =)

Nu ska jag återgå till transformering. Tjena Laplace! Tjena Fourier! Tjena integraldjungeln!

torsdag 24 november 2011

Lunch

Sitter i hus 8 och äter en matlåda bestående av pasta och köttbullar mums.

Det planeras hemligheter=)

onsdag 23 november 2011

Onsdagens komplex

Vilken toppen dag! Det är så kul att göra saker för utbildningen och i pedagogiskt syfte som gör att utbildningen blir lite roligare att läsa. För jag vara ganska trött idag och ikväll hade UTN en utbildningskväll om vad en studentrepresentant gör och lite information om hur universitet är uppbyggt. Och jag tänkte: orkar jag verkligen gå på det? Så tänkte jag en gång till och tänkte JA. Det är såååååå många gånger bättre att säga ja än att säga nej. Så tänkte jag på filmen YES med Jim Carry i huvudrollen. Den filmen går ut på att om du säger ja så kommer du vara med om så mycket mer roliga saker i livet än om du säger nej. Så därför cyklade jag till EBC och hade en toppen kväll!

Jag hoppas att det gick bra för alla som skrev Mekanik 3 dugga idag. Jag satt och lärde mig om, interstellära mediet och galaxbildning istället=)=)=)=)=)=)=)=)=)=)

Nästa vecka på tisdag har ettorna sin första tenta på kära gimogatan. Synd att de inte får göra på pollax för i den tentasalen känns det lite mer som "hemma". Eftersom den tentasalen ligger typ granne med en föreläsningssal och på polacksbacken så det inte känns som om man åker till andra sidan jorden för att examinera kursen och visa för csn att man faktiskt har varit en flitig student som har suttit fler än 8 timmar per dag och studerat, deriverat, integrerat och inverterat.

Imorgon ska det väljas nya mottagningsansvariga till nästa års mottagning för fysiker, matematiker och kemister. Mötet sker någonstans på pollax typ efter fem till typ ganska sent. Kom och rösta! Kom och ställ upp!

Sen planeras det lite hemligheter.

Som avslutning på dagen måste jag visa er det otroligt vackra bilden på en emissions nebulosa och ett område runt orions bälte som kallas för orion complex. Jag har tagit bilden från hemsidan http://apod.nasa.gov/apod/ap090929.html som är en hemsida med "Astronomy Picture of the day" som har otroligt många vackra bilder sen ja, år tillbaka.

måndag 21 november 2011

Popkorn på en måndag

Här sitter jag med en skål popkorn och mumsar. Dagen har gått otroligt fort och varit jättekul! Det är så mycket grejer på g så man hinner inte med allt och det är det som är kul. Nu, ikväll, var jag på utbildningsutskottsmöte för studierådet. Där sitter man på ett möte med alla andra studierådsordföranden och diskuterar om vad man gör med ett studieråd och hör vad de andra jobbar med. Man får verkligen insperation!

På onsdag ska det vara en utbildningskväll därman kommer få en överskådlig sikt hur universitetet är uppbyggt och vilka representanter som sitter var och gör vad. För vad gör egentligen en studentrepresentant på NUN?

På torsdag ska det vara mottagningsmöte där nästa års mottagningsansvariga ska väljas! Mycket spännande!!! Alla får komma och lägga sin röst det är inga speciella krav på vem som ska ställa upp som mottagningsansvarig men det rekommenderas att man har varit med minst en-två gånger på en mottagning. Det mötet hålls i hus två på Pollax är jag ganska säker.

Idag drog fysikprojektet i kursen transformmetoder igång för åk 2. Man ska göra någon form av analys av transform, fourierserie och laplacetransform på "riktiga" fysikaliska förlopp. Intressant! förutom att de projekt det fanns att välja mellan var typ signal, fyrkantvåg, motorvibrationer och andra torra projekt. Men alla tycker ju inte som jag. Det som meteorologerna hurra över var att det fanns ett projekt för temperaturdata. Men det är också lite konstigt att det bara finns ett "meteorologrelaterat-projekt". Fast ja det finns bara ett astronomirelaterat projekt. Det är solfläcks data, där man ska kolla frekvens, period och liknande för solens fläckar. Men varför inte tillämpa fouriertransform och laplacetransform på något som är kul, spännande och intressant? Så jag och min kompis Christian gick upp till astronomiavdelningen och frågade om någon hade data på pulserande stjärnor eller på något annat häftigt med dopplerförskjutning eller periodicitet. det kommer jag uppdatera om vad för projekt det kommer bli=)

Nästa vecka ska vi också ha termodynamik-projekt där jag och min andra kompis Henke ska genomföra ett experiment om värmeledning. Där vi ska prova olika materials värmeledning genom att med en gas hetta upp undersidan till ca 100 grader Celsius och på ovansidan ska vi lägga en isbit så att det blir cirka 0 grader Celsius. Det som jag tycker är coolt är att materialet är inte tjockare än 1 cm. Så temperatur skillnaden, temperatur gradienten, är hundra grader och att materialet håller! Det är typ jätte coolt. Sen så kan man mäta värmeledningen genom att mäta hur mycket vatten som smälter bort och rinner av från materialet per sekund och göra någon fin graf på det och troligtvis där lutningen på grafen motsvarar värmeledningskoefficienten. Det är även andra projekt i termodynamiken på ex gummiband hur de beter sig vid temperaturskillnader, Van der Waals konstanter som kan räknas ut med hjälp av lite gaser, lite om värmepumpar och andra gasförhållanden.

Som sagt mycket på g. Så är det såklart inlämningsuppgifter i transform och astrofysik. Jag hinner inte nämna allt. För nu har mina popkorn tagit slut och jag borde transformera någon uppgift till innan jag går och lägger mig. Jag ska ju ändå upp vid sju imorgon så då kanske jag får sova sex timmar inatt=)

Godnatt!

torsdag 17 november 2011

Termodynamik

Citerar från inledningen i termodynamik:
"Termodynamikkursen är i många hänseenden ett bra tillfälle att filosofera över fysik i allmänhet både vad gäller historia och metafysik. Lite sånt blir det väl därför. Tillfälle att diskutera modern fysik blir det definitivt."

Termodynamiken känns verkligen som en mjukstart till modernfysik eller en "nu ska du äntligen börja fatta modernfysik" . Det är ju lite spännande. Eller ganska mycket spännande. =)

onsdag 16 november 2011

Stjärnos död

På astrofysiken idag gick vår lärare igenom hur en soltypisk stjärna dör. Det är så coolt tycker jag. Plus att jag fick en direkt tillämpning av den ideala gaslagen som jag förstod mycket fortare än på termodynamiken.... Kanske för att det handlade om en stjärnas kärna samtidigt. Men det som är häftigt är att när väte förbränns i en stjärnas kärna så minskar trycket i kärnan. Vilket medför att gravitationstrycket utifrån på kärnan blir lite större än den perfekta balansen mellan kärnans utåtriktade gastryck och strålningstryck.

Allt handlar om rätt temperatur. Som leder till protonprotonkedja eller annan typ av fusion. Det är en av anledningarna till att det finns liv på jorden. Här visas en fin bild på protonproton-kedjan.
Så tacka neutrions och annihilerarnde elektroner som gör ljuset. =)

Nu blir det fortsatt lösning av transformuppgifter=)

måndag 14 november 2011

Bilder från Kriget!

 Nu har vi klivit av bussen och går mot den avtalade platsen.
 Där är det!
 Alla skaffar sig mer eller mindre osynliga overaller.
 FYSKAM!!!!!
 Möbuis!!!
 Instruktioner i hur vapnet ska användas.
 Jag i en en inte helt klar uppsättning. Kameran fick inte följa med in på slagfältet.
 Efter två timmars spelande i omgångar för att försöka erövra flaggor så var några mer eller mindre färgade och hade märken av kulor. Jag förstod tjusningen i att diken skyddar otroligt bra. Hur episkt det var att stå på en linje och höra startskottet och springa i lera och skrika samtidigt som man skjuter hejvilt.=D
 En mycket vacker FysKammare
En nöjd Utbildningsskotts ansvarig från UTN efter stridens slut.

(Om ni inte vill vara med på en bild så säg till mig så tar jag bort den)
(Möbius får väl erkännas vinnare)

Måndag

Vilken rolig dag! Vilka häftiga verktyg vi får att använda för att lösa fysikaliska problem!
På astrofysiken idag fick vi lista ut en stjärnas yttemperatur genom att titta på spektra! Det var hur kul som helst! Än så länge vet jag itne riktigt hur man får ut ett spektra på papper. Man använder en spektrometer såklart men sen att det blir ett diagram med ljusets intensitet på y-axeln och våglängden på x-axeln är en annan femma. Om jag får data så kan jag plotta det lätt i MATLAB men frågan är att just att få värde på ljusets intesitet och den där våglängden.... En linjal kanske inte är så passande för att mäta våglängder. Speciellt inte när de är Ångström stora!

Här är en bild på solens spektra. Och egentligen behövs bara visuella våglängder för att ha ett gott hum om vad det är för stjärna och hur varm den är =) Bilden här är på alla våglängder från ultraviolett till infrarött. Men fatta, det är så sjukt coolt att man med hjälp av spektrum kan bestämma en stjärnas temperatur. Vilka hemligheter fotoner bär på! Den gröna linjen är en perfekt planckkurva. Vilket också är häftigt att se att formlerna i matematiken inte alls är långt ifrån världens verklighet.

Bilden är hämtad från http://homepages.wmich.edu/~korista/phys106-pix.html

Fast det är inte allt som jag har lärt mig idag. Jag har bland annat lärt mig att en ventil på ett cykelhjul fungerar inte vid långt tryck men när trycket blir tillräckligt högt fungerar ventilen. Mycket konstigt...

På termodynamiken har jag lärt mig att des delat på dev då t är konstant är lika med dep delat på det med volymen som konstant tryck. Som är en Maxwell relation. Även des delat på dep under konstant temperatur är det samma som minus dev delat på det under konstant p. Sen finns det en rolig relation som uttalas såhär: det delat på dep då s är konstant är lika med minus des delat på dep underkonstant t delat på des delat på det under konstant p. Det ska vara ekvivalent med "enkel matte". Den sista kan skrivas sähär:

(dT/dp)S = - ( (dS/dp)T/(dS/dT)p )

Ser det inte härligt ut? Jaha du vet inte vad d, T, p eller S står för? Det får du kolla upp själv om du inte råkade höra vad läraren sa under två sekunder samtidigt som du skrev och funderade över vad det egentligen vad du skrev. Men jag är snäll och skriver det för dig T = Temperaturen i enheten Kelvin. p = Tryck i förslagsvis enheten Pascal. S-entropi i förslagsvis enheten Joul per Kelvin. d- en differential. Alltså om du tar ett pyttelitet delelement av den storhet du är intresserad av.

Jaja det är iallafall ganska coolt att använda Maxwell relationer och möjligtvis förstå lite vad de betyder. Därför får bloggen bli prydd av den skäggiga Maxwell i det klassiska svartvita porträttet.
Det här är knappt halva dagen för en fysikstudent. Den första halvan på dagen handlade om planetbanor och inversatransformmetoder med tillhörande deriveringsfest.

Den tredje halvan av dagen går åt att göra inlämningsuppgifter eller räkna på uppgifter. Den fjärde halvan av dagen lagar fysikstudenten mat, umgås, tränar och sover. Synd att det bara finns två halvor på en dag. Det blir till att prioritera. 

Det kanske är dax att gå och laga middag för mig nu alltså=)

söndag 13 november 2011

Det stora slaget!

Idag avgörs det! 

Är det FysKam eller är det Möbius som kommer ta hem det stora slaget???

I fredags var det masterpub på Uthgård. Det var nice att snacka lite med masterstudenterna i fysik=) Magiskt nog behövde man inte prata på engelska=)

I fredags hade vi även en härlig föreläsning i transformmetoder=) Magnus står i Siegbhan och räknar.
 Här är det exemplet han hjälpte oss studenter igenom. Allt för att försöka få  att oss förstå
Visst är matematik vackert<3

torsdag 10 november 2011

Skamvrånmys

Sitter i skamvrån med några från första året, från vår klass och en masterstudent. Vi gissar låtnamn och artister på random låtar. Ganska skönt med lite annat än stenhårt fokus. Fast ska nog plugga lite till.

Fast jag fasar över termodynamiken. Varför ska det vara så svårt...

Fast det kanske ingår att man ska kunna räkna ut eller söka i tabeller så att man hittar molmassa relativa molmassa, gaskonstanter, Avodagostal, boltzmanns konstant och Stefan-Boltzmanns konstant, konstanten av energi densitet, hundra Maxwells relationer, värmekapacitet vid konstant tryck, värmekapacitet vid konstant volym.

Något annat trevligt som är bra att kunna i termodynamik är canot-cykeln. Man kan tro att det är en cykel som man åker forsränning med men så är det inte. Det är ett diagram med analys av reversibel process.

Något annat jag är trött på det är att bo i flogsta. Jag har börjat acceptera korridorlivet men varför ska människor ta cyklar!?! Kan dom ta från stan om dom nu ska ta cyklar varför tar de cyklar från cykelställ utanför studenthus?:(

Så när jag vid åtta imorse gick ut för att låsa upp låset hittade jag cykellåset avknippsat. Min nyckel passade i låset som låg precis där cykeln stod igår. Så ledsen och arg blev jag vilket medförde att jag behövde ta bussen och komma försent till föreläsningen i Transform med Magnus;( Snyft.

Jag får väl gå hem sen..... =(=(=(

måndag 7 november 2011

Uppsalas egna accelerator Freia

I februari 2012 så börjar det byggas på allvar runt Ångström. Inte nog med att ett helt nytt hus ska byggas det ska även byggas en accelerator! Uppsala ska få en egen accelerator. Just nu finns det en tandemaccelerator gömd under Ångström men nu ska det byggas en 1000m^2 ny fin accelerator.

Utvecklingen av acceleratorer ska vara bra för utvecklingen av vetenskap, industri, sjukvård och samhället.

Den nya acceleratorn har döpts till Freia. (Alla projekt som härstammar från Sverige har en tendens att bli döpta till namn som förknippas med vikingar)

Man kan få en presentation av projektet Freia och projektet Tiara som tillhör byggnaden av acceleratorn.

Presentationerna kommer att ske onsdagen den 9 november i Häggsalen. 

15.15-15.45 The Accelerator Development Laboratory FREIA under construction at Ångströmlab
by Tord Ekelöf/ Uppsala University and FREIA


15.45-16.15 The Pan-European Accelerator Development Project TIARA
by Roy Aleksan/ CEA Saclay and TIARA


Lite spännande att ritningar finns på nätet om man söker på Ångströmlabb Freia.

fredag 4 november 2011

Två av tre troll

Jag säger bara det. Förstår varför folk hoppar av fysikprogrammet... Bättre kurser finns det helt klart.
Det är tur att vi har Magnus Jacobsson i Transformmetoder. Han försöker verkligen få oss att förstå matematiken. Men det ska ju inte vara på grund av turen som det ska finnas bra kurser. Våra andra två kurser termodynamik och mekanik 3 är verkligen trolleri. Så många formler som bara dyker upp. Så många antaganden. Saker är noll här och andra saker är noll där. När man har gått ett år på programmet tycker jag iallafall att man ska ha lite koll i hur man angriper ett problem men det här är taget från luften.

Äldre studenter håller med. Men varför har det inte blivit någon förbättring? Det var ju ett helt år sen kurserna gavs. De borde ju ha blivit en smula bättre. Ändå får ännu ett års studenter stå ut med total förvirring.

Det är ju faktiskt tur att kandidatprogrammet görs om till nästkommade års studenter. Men vi som går nu vill inte heller förloras i mörkret av många, många, många, många, många och åter igen många timmar av förvirring, omskrivningar, räknade och desperat undersökande.

En kurs ska kräva arbete men det ska ju inte vara en plåga.

onsdag 2 november 2011

End of Pollax!

Dagarna susar förbi. Men än så länge har det inte kommit någon snö i Uppsala. Just nu sitter jag i biblioteket på Ångström och ska snart börja studera termodynamikens fantastiska värld. Men måste ju berätta lite om vad som händer på programmet.

Idag klockan 15.ak sammanträder HIGGS-FysKams Historiegrupp. Som ska gräva i Sektionens anor, vilka har varit med i styrelsen vad har förekommit? Vart har man hållit hus? mm. Låter det spännande så kom till skamvrån och kontakta Niklas.

Ikväll är det studierådsmöte. Gratis fika och super viktiga diskussioner. Så kom för att påverka!

På fredag har festkommittén  möte. Vill du vara med och planera julfesten eller inflyttningsfesten för nya skamvrån vid årsskiftet eller kamratskapen? Kom till skamvrån och säg att du vill och sök efter Niklas, Pontus eller Christian.

På måndag så är det möte för FysKam! Gratis ficka och förhoppningsvis massor av taktiksnack inför det stora slaget mot matematikerna! Då kommer även en rapport om hur det går med sektionsklädseln.

I lördags var det filmmaraton med Aliens som tema. Vill du också ha ett maraton så fixar vi det! Vad sägs som ett Harry Potter- maraton i Siegbahn?

Idag var jag på ett möte för Institutionsstyrelsen för Fysik och astronomi. Den posten kan man ha om man är med i studierådet. Men det var för en gångs skull bra. det visade sig att Ångström har gott om pengar och kommer anställa många de kommande två åren. Sen blev det ännu mer intressant när ämnet om byggnationen för hus 9 kom på tal. Det ska ju byggas ett hus 9. Första spadtaget är början av februari 2012! Så min period av kvantfysik kommer tillhöra ett bullrande av traktorer medmera. Den byggnationen ska vara klar årsskiftet 2013. Sen kommer vi till det viktiga, 2016 kommer universitetet inte använda sig av pollax-backens lokaler längre.

End of pollax 2016


Men då kommer vi till det som är ännu mer viktigt och det är att byggnationen för hus 9 och utbyggnaden som kommer ske vid norra ingången på Ångström inte är helt bestämda! Ahhhaaaaa! Här kan studenter tycka till om hur Ångström ska bli. Planer på lunchrum, lektionssalar, föreläsningssalar, kontorsrum, gym, simbassäng. Här måste vi säga till! Skulle inte du tycka det var toppen med ett litet gym i källaren? Då man på lunchen kan gå ner och gymma eftersom Ångström ligger så långt bort från centrum? Har du åsikter så kom på studierådsmötet ikväll för att få veta mer eller kom och prata med mig.

Nu är det verkligen dax att sätta igång och studera!