måndag 16 januari 2012

Första måndagen!

Äntligen har det startat! Första måndagen på vårterminen. Vi tvåor hade lite mjukstart med en eller två föreläsningar. Den första föreläsningen var i kursen Fysikens matematiska metoder, den andra föreläsningen var i fluidmekanik. Men som astronom i hjärtat läser jag elektromagnetism 2 istället.

Fast så mycket mjukstart var det inte på FMM(Fysikens matematiska metoder). Vår lärare Maxim hade föreläsningen på engelska(!) och så drog han igenom de olika koordinatsystemen som är användbara. Cartersiska, cylindriska och sfäriska och lite vektoranalogi. Men det var trevligt. Har ju tömt huvudet under jullovet så man kan fylla det med massor av härliga nya ekvationer.

För med cylindriska koordinater kan man med fördel beskriva vågor på vatten och solfläckas position på solen, otroligt fint tycker jag!

Skamvrån var precis som det skulle vara. Så mycket folk att det knappt gick att gå in genom dörren och så mycket jackor att det inte gick att hänga av sig jackan. Det var kul att se bekanta ansikten igen!

Mötte några ettor och de  har tydligen väldigt soft! De hade antingen en eller två föreläsningar sen var de "lediga" hela veckan. De ska arbeta med fysikprojekt men det kan man ju göra på andra sidan jorden bara man har tillgång till internet. Lite väl soft kanske. Hade varit bättre att lägga dom dagarna som ett kort höstlov eller som sportlov istället för att förlänga jullovet. Men de har väl saker att stå i.

Så här bjuder jag på lite sfäriska koordinater, om man säger det snabbt mer rysk brytning låter det som svenska koordinater.
 Om du ersätter r=a så stämmer bilden och ekvationerna överens.
Imorgon blir det föreläsning klockan åtta och sen elmag2 och vågor!<3 Nu ska jag gå och träna=)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar