tisdag 7 februari 2012

Forskarlunch!

Igår var det forskarlunch. Avdelningen för högenergifysik var här och det är så trevligt att sitta med forskare som faktiskt jobbar med att hitta higgspartikeln, med experiment där man letar efter mörk materia och andra häftiga saker som man kan göra med stora partikelacceleratorer. Forskarluncherna är verkligen en guldklimp i utbildningen. Perfekta tillfället att skapa kontakter och få gratis lunch på köpet!

Igår hade vi tvåor även en föreläsning i elektromagnetism. Vår föreläsare är verkligen så bra.

Maxwells ekvationer står på tavlan.

Läraren säger att dessa är de mest fundamentala ekvationer som beskriver i princip allt om man bortser från kvantfysiken. Och se hur enkelt det är. Fyra enkla ekvationer och ändå har människor så mycket problem i världen. Modellen är enkel men sen när det appliceras på verkligheten är det mer komplex så läraren började berätta en saga för oss:

Sagan handlade om en kung och en drottning. Kungen älskade drottningen och drottningen älskade kungen. Och de ville bevisa sin kärlek för sitt folk så de bad en fysiker göra detta. Fysikern räknade och räknade och kom fram till en lösning. När fysikern skulle redovisa sitt resultat så bevisade modellen att kungen älskade sin drottning och drottningen älskade kungen. Kungen var glad. När kungen sen ville att modellen skulle visa folket att de var de vackraste människorna i världen för att de älskade varandra sa fysiker att det blir lite svårare. Men om fysiken fick approximera kungen som en sticka och drottningen till en boll så skulle det fungera. Då blev kungen så rasande för inte kunde drottningen vara en boll! så kungen slängde fysiken i fängelsehålan och nästa morgon skulle fysiken avrättas. Hela kvällen satt fysikern uppe och räknade och räknade på alla former som fysikern kom på. På morgonen när solen gick upp och fysiken la huvudet på stubben för att få det avhugget frågade kungen om fysikern hade några sista ord. Fysikern sa att det spelar ingen roll, vilken form jag än använder så blir det lika resultat. Och så högg de huvudet av fysiken.

Sagan tog slut och så säger vår lärare är det därifrån man kallar att kärleken är blind. Det spelar ingen roll vilken form det är! Kärleken är lika för alla! Det var otroligt mysigt med en godnattsaga tidigt på morgonen som dra parallellen med att Maxwells ekvationer kan appliceras på vilken form som helst i naturen.

Imorgon ska vi fortsätta att planera det pedagogiska priset i fysik. Så kom till 80115 klockan tre och säg vad du tycker.

God natt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar