tisdag 28 februari 2012

Fysikpub!

På lunchen idag kommer vi bestämma den stora stommen till det pedagogiska pris som Studierådet och FysKam ska dela ut under våren! Det ska bli intressant! Kom till skamvrån och hitta oss sedan i en sal i hus 8! Komsikomsi

Ikväll är det fysikpub på smålandsnation! 18.dk drar det igång eller befinn dig i skamvrån runt halv sex tiden för att slå följe med ner till nationen. Det bästa med fysikpubar är förstås alla fysiker och en del matematiker som kommer och äter och dricker gott tillsammans. Men det bästa med fysikpubarana är att man kommer dit precis som man är.

Så välkommen precis som du är!

måndag 27 februari 2012

Tentaplugg smyger runt hörnet

Snart är det dax för tentavecka! Så till kursen vågor och optik är det bra att kunna exakt vad dessa fenomen, saker, beteckningar är för något:
  • Dubbelbrytande material
  • Extraordinärt brytningsindex
  • Ordinärt brytningsindex
  • anistropa bindningsegenskaper
  • Lambdaplattor, halvvågsplattor, kvartsvåglängsplattor
  • cirkulär polarisation och linjär polarisation
  • Elektrisk fältvektor
  • optisk axel, långsam axel,snabb axel
  • monokromatisk
  • polaroidmaterial
  • Vågandel
  • Fasskillnad, fasskift
  • "Fotonernas rörelsemängdsmoment är kvantiserat längs utberdingsriktningen och är alltså häger eller vänster polariserat."
  • Infallsvinkel, utfallsvinkel
  • Opolariserat ljus
Japp det här borde jag ju kunna.... Trevligt... Nu blir det SI!!!=D

    söndag 26 februari 2012

    Vilken succé!

    I torsdags hade vi första träffen i kvällskursen Fysikfilosofi som jag och en kille från ettan, Johan, har startat upp. Vi har startat upp den för att vi tycker att diskussionen kring fysik, den som oftast är den roliga, uteblir. Jag tycker även att själva utbytet mellan oss studenter är för litet i fysiken så då blir den här kursen perfekt när det är en rent utbyteskurs. Det är inga krav på att man måste vara där ett antal gånger. eller att man måste skriva labbrapport efteråt utan det är just själva utbytet mellan andra studenter som är själva grejen. vad tror och tycker andra studenter om tidens gång, hur man bestämmer kunskap, finns multipla universum, vad är massa?, går det att beskriva världen men tillståndsekvationer eller tror vi bara oss veta att det går.

    Det är det jag tycker är intressant att höra hur långt andra studenter har kommit i sin tankegång. Hur mycket har de accepterat från föreläsningarna, hur mycket har fastnat från de kurser man har läst.

    Så på första träffen kom det 46 personer!!!!

    Det var ju helt galet många! Jag hade räknat med runt 10-15 personer. Så vi får se hur många som tyckte att det här vara bra som kommer dyka upp nästa torsdag=)

    Men jag måste ju säga att det var en succé. Vår professor i teoretiskt filosofi hade en inledande föreläsning i ämnet. Varvid alla fick dra en lapp och fick man lika symboler hamnade man i en grupp vid ett bord runt 5-7 personer. På borden fanns diskussions frågor som man försökte klara av en efter en med ett antal utsvävningar. På slutet samlade Lars-Göran(professorn) upp och avslutade. Efteråt var det flera som stannade i en halvtimme och det var många positiva kommentarer på ett sånt här initiativ.

    Vilket är MYCKET kul=D

    Så vill du vara med nästa vecka är det bara att dyka upp men vill du ha fika också så skicka en anmälan till nvf-sr@utn.se

    Veckan har annars gått otroligt fort. Men det beror nog på för att det varit så roligt.
    Bland annat gör jag sånt här roligt om dagarna och lär mig att lösa differentialekvationer.

    I fredags hade vi laboration i kursen elektromagnetsim 2. Den gick ut på att lyssna på elektrosaker i en timme och 40 minuter. Sen fick vi faktiskt besöka högspänningslabbet på Ångström!
     Labbet är igång!
     Här är inuti. Det fanns många saker som man inte vågade ta på...
    Från den där metallsfären till den lilla "elledningen" där man ser att det står en liten leksaksgubbe i blå jacka gick det en blixt där vi hade igång hela anordningen. Det var ashäftigt att se en urladdning med spänning upp mot 3000 volt.

    Inne i skamvrån gick vi helt igång på det här och letade upp folk som spelar musik på detta.
    http://www.youtube.com/watch?v=nQgO18qk1_k&feature=related

    Nu ska jag ut och njuta en stund av vårsolen i Uppsala=)

    tisdag 21 februari 2012

    Bessel, bressel, brännessel, Brännessla!

    Är det bara jag som tycker att Besselfunktioner låter som brännässla? 
    Brännässlor kan man göra te på.

    Besselfunktioner kan man beskriva hur vågor utbreder sig. Och vad gillar Bessel mer? Jo, nollställen såklart. Allt ska minsann vara noll. Hela tiden....Och är det inte noll ja då är det komplex istället. Alltså saker som finns i matten men inte i verkligheten. Typ.

    Vilken härlig dag!

    Solen skiner ute, fåglarna kvittrar och så tappade jag mitt cykellås när jag cyklade till Ångström i morse för att det är rent av livsfarligt att cykla på vägarna nu! Så mitt cykellås måste ha skumpat av... Men vad gör det när det finns vänner som kan låsa ihop sin cykel med min cykel så den inte blir tagen=)

    Nu sitter jag i sal 80127 och har rast på en lektion i fysikens matematiska metoder. Går igenom en uppgift om hur Laplaceekvationen med randvillkor i en cylinder beter sig, eller mer vilken lösning Laplace har. Ganska kul Mycket derivering, fourierutveckling och Besselfunktioner.

    Idag har jag också varit på Engelska Parken och planerat första träffen för kursen Fysikfilosofi. Det ska verkligen bli jätte kul och spännande! Vi har värsta bra upplägg med inledning av Lars-Göran sen lite diskussion i grupper och sen fika och sen fortsatt diskussion i gruppen. Och vad är det vi ska prata om då? Jo,  om tid. Har tiden någon riktning? Vad är tid? Tid=entropi? Vad händer med ett statisk universum? Rumtid. Ja, verkligen mycket kul som det ska pratas om under kvällen. Ser verkligen fram mot torsdag kväll!

    Det var kul att sitta på Lars-Görans kontor på filosofiska institutionen. Man lär sig så mycket mer än bara arrangera en kul kväll. Jag och Johan fick till och med en bok om vetenskapsteori! Det var även kul att höra att det var på det här sättet universiteten börja. Där efterfrågan och tillgång möts.

    Så tack Institutionen för fysik och astronomi för sponsringen! Och Tack Johan för att vara så engagerad! =)

    Vilka härliga möjligheter man har på universitetet!

    Vilken härlig dag!

    söndag 19 februari 2012

    Helg

    Vad skönt det är med helg. Då hinner man städa, diska, tvätta, laga mat. Eller så hinner man inte det. För man sitter och läser och räknar ikapp allting man inte hinner med att göra under veckan. Så något jag skulle hunnit gjort i veckan var ett inlägg här om att jag var på möte för utbildningsutskottet för UTN i och med att jag är ordförande för studierådet NVF. De mötena är alltid lika bra när man får tid till att lära känna andra studierådsordföranden. Plus att man får veta saker lite innan andra.

    En sak som är nyttigt att veta, som jag fick reda på, var att nästa år för studenter kommer vara lite jobbigt. Det första är att universitet ska börja terminen 3 september i höst. Att det börjar så sent kommer medföra att möjligtvis någon tenta kommer hamna efter jul(!) Det är är bara att acceptera för det bestäms tydligen ett par år i förväg. Men lite jobbigt att inte vara helt ledig över jul. Fast ändå skönt att de drar t på terminen så man inte behöver stressa som ett djur för att hinna klart till jul.

    Det andra är att vårterminen 2013 knappt kommer innehålla något påsklov. Där ska det ligga tentor istället för att man ska ha tre tentaperioder innan sommarlovet. Ja, det är spännande hur folk vill dela in perioderna och se vilka konsekvenser det får för de som faktiskt studerar.

    Nej, nu måste jag återgå till mina vågekvationer i tre dimensioner=)

    fredag 17 februari 2012

    Fysikfilosofi!

    Nu händer det! Det är gratis fika om du anmäler dig på facebook eller till nvf-sr@utn.se
    Åh, undrar du vad det är som står? I texten står det såhär:

    Kvällskursen fysikfilosofi är till för dig som gärna vill diskutera frågor som ligger i gränslandet mellan fysik och filosofi. Ta gärna med egna frågor kring kvällens ämne för att ta del av vad andra studenter tycker och tänker om ämnet. Vid träffarna kommer Lars-Göran Johansson, som är fysiker och professor  i teoretisk filosofi, närvara för att vägleda och inleda kvällarna.

    Kursen arrangeras av Studieråd NVF i samarbeta med institutionen för fysik och astronomi. Den är öppen för alla intresserade, till exempel studenter på fysikprogrammen, civilingenjörsprogrammen, basåret och doktorander. Kursen ges på svenska och ger inga högskolepoäng. Närvaron är frivillig och i valfri omfattning. Välkomna!

    Här är schemat för hela vårterminen!
    1. 23 februari. Ämne: Tid. Går tiden? Har tiden någon riktning. Rumtiden från Newton till Einstein. 
    2. 1 mars. Ämne: Kunskapsfilosofi. Hur drar man slutsatser. Induktion.
    3. 21 mars. Ämne: Modeller inom fysik. fysik utan matte, matte utan fysik?
    4. 26 mars. Ämne: Metafysik, multipla universum. Big Bang
    5. 12 april. Ämne: Vågpartikeldualitet. kontinuerligt eller diskret universum
    6. 23 april. Ämne: Vetenskapsteori. metodik. vad skiljer fysiken från andra vetenskaper?
    7. 3 maj. Ämne: Vad är massa? Gravitation och tröghet
    8. 9 maj. Ämne: Öppet
    9. 15 maj. Ämne: Grandfinale!
    Så nu är det bara att skriva upp i kalendern! Varmt välkomna!

    Nöjd nu Johan? =)

    tisdag 14 februari 2012

    Alla-studierådsmötes-dag

    På självaste alla hjärtans dag så samlades 17 personer i en sal på Ångström för att utvärdera och säga bra och viktigt saker som gör att vårt kära kandidatprogram blir bättre. Tack så mycket för att ni ville komma!!! Det är så kul att arrangera möten med människor som bryr sig om sin utbildning. =D

    På dagens möte valde vi en ny studentrepresentant för institutionen för fysik och astronomi. Det blev Calle på masterprogrammet! Stort grattis till honom!

    På mötet pratade vi även om det här med kursombud. På varje fysikkurs bör/ska(?) det väljas ett kursombud. Den personen som är kursombud kommer representera hela klassen på ett kursombudsmöte där man ska framföra åsikter om den aktuella kursen. Men det har varit alldeles för ostrukturerat kring det här så det råder ganska mycket förvirring. Så det här ska gå vidare till studierektorerna så det blir något riktigt av det. För kursombud är bra grejer!

    Jag hade också bakat en riktigt god äppelpaj oh hade med mig vaniljsås. Så det blev ett riktigt lyckat möte!

    Och nu något som inte har med studieråd att göra. Vår underbara lärare Vernon Cooray hade sin sista föreläsning idag! Inte trodde jag att det var sista föreläsningen;(. Jag måste säga att jag kommer minnas nästan varje ord han sagt. Sååå bra föreläsare. Han avslutade med att säga att det han nu har visat och lärt ut till oss är som en berättelse, en berättelse om hur människan börja förstå sig på ljusets natur. Så när vi blir äldre och berättar för våra barn så ska vi börja såhär:

    My dear
    Long, long time ago in another century there lived a man called Maxwell

    måndag 13 februari 2012

    Derivering på jobbet.

    En arbetsuppgift som en studerande fysiker har är att derivera. En bra fysiker kan derivera. Det verkar så på alla kurser jag har läst än så länge. Kan du derivera så klarar du upp till 50% av dina kurser. Det är även bra att kunna integrera. Integralen dödar derivatan om de är av samma art vill säga.

    Nej men det här inlägget tänkte jag klaga lite på att saker alltid är noll när man räknar ut saker i matten. Inte alltid men väldigt ofta är saker noll. Antingen låter man funktioner gå mot noll, eller lägger till noll eller så blir det noll för att saker är ortogonala.

    Det är även något som är väldigt användbart. En god fysiker bör veta när saker och ting är vinkelräta mot varandra. Det gäller allt från matriser, till minsta avstånd, variabler som är oberoende av varandra och funktioner som är vinkelräta. Allting blir så mycket lättare då de är vinkelräta mot varandra.

    Så definierar man även dimensioner. Varje riktning ska vara vinkelrät mot de andra, annars beror den ena riktningen lite av den andra riktningen och det blir hemska, verkligen hemska uträkningar. Så är saker ortogonala, alltså vinkelräta, mot varandra blir det lätt och vackert.

    Som nu då jag löser ut hur temperaturen sprids i en stav så använder jag att funktioner är ortogonala mot varandra. Kanske lite svårt att förstå men det som är så jävla bra är att om de är ortogonala mot varandra så beror de inte av varandra och vad är det då??? Jo, noll!!!

    Här har ni två j*vlingt vinkelräta linjer mot varandra!
    Så måste jag lägga in en kommentar om lördagens naturvetargasq. Inte är inte ofta ett helt dansgolv står och dansar loss till en otroligt bra remix av sången i Tv-spelet Zelda. Det händer bara på naturvetarfesterna=)

    lördag 11 februari 2012

    Naturvetargasqen

    Idag är det naturvetargasqen! En sittning för naturvetare. Vi kommer vara på smålandsnation och det ska bli riktigt spännande hur middagen kommer bli! Hoppas få se några av er där!
    Bjuder på en fin filosofiskbild för er som inte kommer på gasqen att tänka över=)

    fredag 10 februari 2012

    Vågor, vågor och vågor.

    Min favorit ekvation är vågekvationen. Min favorit lag är gravitationslagen. Min favorit funktion är r^-2 där r står för avstånd. Och Vad gör vi i kursen vågor och optik? jo, lär oss vågornas natur. vad gör vi i kursen fysikens matematiska metoder? Jo, löser vågekvationen med olika farliga rand- och begynnelsevillkor. Vad gör vi i kursen Elektromagnetism? Jo, lär oss elektromagnetiska vågornas natur.

    Jäklar vilken bra period. Bara massa vågor. Vågor som är mitt favorit område=D För det är ju så spännande med ljus. och här har ni ekvationen som är så populär och beskriver sååååååå mycket.




    Den är så vacker=)

    Här har ni ekvationen för hur snabbt elektromagnetiska vågor utbreder sig i "free space". Det var den kopplingen Maxwell gjorde för att inse att ljus skulle vara en elektromagnetisk våg. För sätter man in värdena på epsilon och my så är det bra nära ljusets hastighet!

    tisdag 7 februari 2012

    Forskarlunch!

    Igår var det forskarlunch. Avdelningen för högenergifysik var här och det är så trevligt att sitta med forskare som faktiskt jobbar med att hitta higgspartikeln, med experiment där man letar efter mörk materia och andra häftiga saker som man kan göra med stora partikelacceleratorer. Forskarluncherna är verkligen en guldklimp i utbildningen. Perfekta tillfället att skapa kontakter och få gratis lunch på köpet!

    Igår hade vi tvåor även en föreläsning i elektromagnetism. Vår föreläsare är verkligen så bra.

    Maxwells ekvationer står på tavlan.

    Läraren säger att dessa är de mest fundamentala ekvationer som beskriver i princip allt om man bortser från kvantfysiken. Och se hur enkelt det är. Fyra enkla ekvationer och ändå har människor så mycket problem i världen. Modellen är enkel men sen när det appliceras på verkligheten är det mer komplex så läraren började berätta en saga för oss:

    Sagan handlade om en kung och en drottning. Kungen älskade drottningen och drottningen älskade kungen. Och de ville bevisa sin kärlek för sitt folk så de bad en fysiker göra detta. Fysikern räknade och räknade och kom fram till en lösning. När fysikern skulle redovisa sitt resultat så bevisade modellen att kungen älskade sin drottning och drottningen älskade kungen. Kungen var glad. När kungen sen ville att modellen skulle visa folket att de var de vackraste människorna i världen för att de älskade varandra sa fysiker att det blir lite svårare. Men om fysiken fick approximera kungen som en sticka och drottningen till en boll så skulle det fungera. Då blev kungen så rasande för inte kunde drottningen vara en boll! så kungen slängde fysiken i fängelsehålan och nästa morgon skulle fysiken avrättas. Hela kvällen satt fysikern uppe och räknade och räknade på alla former som fysikern kom på. På morgonen när solen gick upp och fysiken la huvudet på stubben för att få det avhugget frågade kungen om fysikern hade några sista ord. Fysikern sa att det spelar ingen roll, vilken form jag än använder så blir det lika resultat. Och så högg de huvudet av fysiken.

    Sagan tog slut och så säger vår lärare är det därifrån man kallar att kärleken är blind. Det spelar ingen roll vilken form det är! Kärleken är lika för alla! Det var otroligt mysigt med en godnattsaga tidigt på morgonen som dra parallellen med att Maxwells ekvationer kan appliceras på vilken form som helst i naturen.

    Imorgon ska vi fortsätta att planera det pedagogiska priset i fysik. Så kom till 80115 klockan tre och säg vad du tycker.

    God natt!

    söndag 5 februari 2012

    UTN:s 10-årsjubileums gasq!

    2002-02-02 Föddes Uppsala Teknolog och Naturvetar kår, UTN. Ett decennium har nu passerat och det firades med en stor gasq på Kristallen som var igår. Här är jag, till höger, och min underbara vän Louise från klassen. Vi var där och bevittnade kvällen.
    Det var allt från spex med kaffe, UTN:s första ordförande, Utdelnings av UTN:s pedagogiska pris, Inspektor överlämning, den första inspektorn var också där(!), ordförande för Uppsala studentkår och roliga toastmasters=)

    Vi kommer alla minnas de 400 tusen kvadriljoner kaniner som två  kaniner kan få om de parar sig under tio år och kommer väga mer än Jupiter! Ulf Danielsson har alltid märkvärdiga och roliga tal! Vi sjöng även godnatt sång för hans 3-månaders barn som var där. Det är inte varje dag 550 pers sjunger Mössen julafton, hejsan hoppsan farellarera när julen kommer ska varenda unge vara glad! =)

    Men nu får ni reda på det! Den person som fått UTN:s Pedagogiska pris 2011 är Lisa Freyhult! Hon håller kurser på masternivå i fysik och nu ska hon bli studierektor för fysik och astronomi! Så kul att en tjej som håller på med fysik får ett pedagogiskt pris! Det här säger ju att det händer något med den pedagogiska utvecklingen inom fysiken!

    Kvällen fortsatte med dans i den stora salen och massa mingel. Kul att skapa nya kontakter med härliga människor! När kvällen drog mot sitt slut hade jubelkommittén fixat en stor buss som man kunde få åka med till de stora studentgettona. Men efter första stoppet fryste dörrarna och bromsarna på bussen. Så i en halvtimme på lördags morgonen stod en hel buss full med teknologer och naturvetare vid vaksala torg. Det var lite kul=)

    Den här dagen har bestått i att städa, pluggat och fikat med lite vänner. Nästa vecka går vi ju 8-15 nästan varje dag. Det blir lite hårt men kul!

    fredag 3 februari 2012

    Dödsduggan

    Idag blev vi dödade. Klockan kvart över åtta var Polacks aulan full av studenter. De flesta har precis cyklat till Polacks och har rosenröda kinder och kalla fötter. Vi skulle skriva duggan i kursen vågor och optik. Efter snart två års erfarenhet av tentor och duggor som brukar reflektera föreläsningarna och lektionerna väl så var det ett flertal som förväntade sig en dugga med konceptuella frågor med tre svars alternativ och kanske två till tre frågor med uträkning. Men NEJ!!!

    Vi fick ett blad med frågor. Det var hela TIO frågor. Du skulle själv ha med eget antecknings papper. Men det som var fel var att du ska göra TIO frågor på 45 minuter! Alltså cirka 4,5 minuter per uppgift. På föreläsningstiden, i föreläsningssalen. Frågorna motsvarade A-delen på en tenta som man får upp till tre till fem timmar på sig. Nu skulle vi göra det på 45 minuter!!! Och vi satt i en skrivsal så om man satt  i mitten av en rad så har du ingen möjlighet att fråga läraren.

    Jag förstår faktiskt inte vad läraren tänkte med. Föreläsningarna som har varit ganska pedagogiska och konceptuella. På lektionerna har vi lugnt och noggrant gått igenom fyra uppgifter per lektion. Och nu!!!

    I 200% överfart ska man lösa TIO uppgifter mellan kvart över åtta och nio på morgonen. HERRE GUD!!! Att läraren inte ens tillät ha duggan under hela föreläsningstiden. Istället för att ta nästa del på föreläsningen att knappt och otydligt gå igenom något som har med dubbelbrytning att göra och hur det går till genom en kristall som verkar vara helt orelevant till tentan.

    Nej, om det var någon gång en lärare sågade studenter så var det den här  morgonen.

    Den här duggan stred verkligen mot en fysikers analytiska förmåga utan här gällde det bara att komma ihåg rätt formel på kort tid. Eftersom bara svaren skulle lämnas in och inga poäng ges för att man hade rätt formel eller ritade en bild som förklarade exemplet. Utan det vara bara rätt eller fel svar.

    Jag som gillade den här kursen för att den inleder till kvantfysik och att vi har SI i kursen där man får diskutera och öva på sin förmåga att förmedla sin kunskap muntligt. Den här duggan var verkligen raka motsatsen!


    Det finns helt klart bättre sätt att kontrollera studenters kunskap. Det är ju viktigare att man resonerar rätt än att det blir exakt rätt svar i slutet.

    onsdag 1 februari 2012

    Identitet hos en naturvetare

    Såhär vackert var det imorse när jag cyklade till Ångström för att inleda dagen med att sitta på en stol och lyssna på en superbra föreläsare. Tror han börjar lite av en idol och förebild.

    Äntligen lite vår! Med mer solljus=) Sen när solen började gå ner igen cyklade jag och ett gäng naturvetare till EBC och deltog i debatten där frågor som dessa diskuterades:

    Vad är en naturvetare? Vilka förväntningar har man på en naturvetare? Vad är naturvetarens största utmaning?

    På debatten fanns det en debattpanel som skulle representera olika delar av naturvetenskapen, kemisk, biolog, matematiker, fysiker, geovetare fanns där. Det pratades om att det är viktigt att kunna förmedla sin kunskap till resten av allmänheten och mellan naturvetare. Det pratades även om vad som skiljer en naturvetare från en civilingenjör. Och då passade jag på att fråga vad som beskriver en naturvetare med tre ord. Då fick jag till svar:
    En naturvetare är en driven, analytisk person som har bred kompetens i sitt specialiserade området.

    Vi ska även rädda världen när befolkningen växer och miljöproblem på miljöproblem uppträder i och med växande städer och efterfrågan på naturresurser. Så för att jag ska bli en liten framtidshjälte behöver jag klättra upp steg för steg på trappan. Och idag tog jag ett steg närmre för att jag förstå hur polariserade solglasögon fungerar!=D

    Eller rättare sagt, jag förstår det här med polarisation. Ett otroligt krångligt ord för att beskriva ett fenomen som uppstår när ljus reflekteras.  Ljus, det är ju häftigt. För om vi tar solstrålarna från solen. Säg att du är ute och seglar och så reflekteras solljuset mot vattnet. Då om man tittar med rätt vinkel så polariseras alltså ljuset så att man faktiskt till slut inte kan se ljuset alls! Se bilden nedan:
    Otroligt coolt tycker jag. För ljus som kommer från solen är opolariserat från början och nu kanske du har undrar vad det här med polarisation är för något? Men det är ingen fara jag berättar=) Jo, ljus kan alltså svänga åt olika håll. Säg att du skulle vara en ljusstråle. Om du tänker dig att du går rakt fram. Det är vågutbredning. Och om du medan du går svänger med armarna år var sida ut och in mot kroppen så är det ett sätt för ljuset att vara polariserat. Men du kan ju också svänga armarna rakt upp och ner igen. Det är också en polarisationsriktning.

    Så själva grejen med att totalpolarisera ljus är att de ska gå igenom/reflekteras av ett material och därefter så kommer vågen att bara "svänga sina armar" åt ett håll medan den fortsätter framåt=)

    Man kan faktiskt nästan dra liknelsen med pepparkaksbakning. Du har en deg åt alla håll och kanter men när du väl har gjort en pepparkaksgubbe så är det ju en pepparkaksgubbe som kommer igenom formen och inte en pepparkakshäst. Och då är degen polariserad som en pepparkaksgubbe. Medan ljus(degen) vid en speciell vinkel(pepparkaksformen) blir polariserad till just att utbreda sig i en polariseringsriktning, som är det samma som linjärpolariserad (alltså fortsätter som en pepparkaksgubbe).

    Så nog om det här roliga. Nu ska jag gå till nästa roliga ämne och bli en riktigt expert på att integrera över stängda ytor, slutna kurvor och rikta pilar åt samma håll som naturen skulle göra=)Tänk gärna på mig när jag sitter i Pollax stora skivsal imorgon från kl 9-12 och skriver en dugga i kursen elektromagnetism 2.


    På återseende.=)