onsdag 28 mars 2012

Årsmöte FysKam

Ikväll eller mer i eftermiddag är det årsmöte för Fysikums kamratförening. 17.ak börjar det i en sal i hus 8. Så nu blir det en ny styrelse! Det ska bli spännande och se vilka som kommer få vilka poster=) Och så ska vi ta fram en jury så att vi finner en pristagare till FysKam:s pedagogiska pris!

Sen har ju kvantfysik äntligen börjat med sina första två föreläsningar. Första lektionen blir idag vid tre. Än så länge har det inte varit så mycket nytt. Vi har typ fått Schrödinger ekvationen härledd för oss men den är fortfarande rätt mystisk. Man ska tydligen använda rörelsemängden och energin som "egna" operatorer likväl som en derivata är en operator. Det ska bli rätt trevligt att få vägledning genom kvantfysiken=)

I måndags hade ettorna tenta i mekanik. Det är skönt att höra att många tyckte den var lätt. Även fast några är lite missnöjda med att man inte får visa hur mycket man har pluggat för att det inte var så svåra uppgifter. Fast jag tycker att man inte ska klaga på lätta tentor.  
För tentor är studenters värsta fiende.

I festligväg planeras det för fullt inför FysKam:s 30 år:s jubileum. Alltså Kamratskapen. Nu har vi två föreläsare klara under förmiddagen och det är inga mindre än Tord Ekelöf och Staffan Andersson. De har rubriker "Varför forskar vi om elementarpartiklar?" och "Vad gör oss till fysiker?" respektive.

Spännade!!!

söndag 25 mars 2012

Klubbmästerskap i ridsport

Ja det kanske inte riktigt hör till kandidatprogrammet i fysik. Men de flesta studenter är även engagerade i ett antal studentorganisationer här i Uppsala. Jag är engegagerad i Uppsala Akademiska Ridklubb. Idag var det Klubbmästerskap i hoppning och dressyr ute på Akademistallet och vet ni vad! Jag VANN hoppningen och blev godkänd i dressyren!!!

 Jag är fan bäst!
Det firades med en otroligt god lunchlåda. Vilken härlig dag!

Vilken otroligt härlig dag!

lördag 24 mars 2012

Bästakompis-listan

  1. Physics Handbook
  2. Blyertspennan, suddet och pappret
  3. Miniräknaren
  4. Dina kurskompisar
  5. Mathematics handbook
  6. Dator med internet
  7. Wikipedia
  8. Kursboken
Är man vän med dessa åtta är man vän med tentan. Tentan som ger betyg. Som ger resultat till Csn. Csn som ger en pengar. Pengar som ger en mat och husrum. Mat och husrum som ger möjlighet till fortsatt vänskap med dessa åtta.

onsdag 21 mars 2012

Egeninlägg

I fysiken finns det så mycket som har med egenegenskap att göra.
  • Egenfrekvens
  • Egenvärde
  • Egenfunktion
  • Egeninteferens
  • Egenpaj
  • Egenvektor
  • Egenrum
  • Egenface
  • Egennod
  • Egennivå
  • egensåpbubbla
Egenegenskapen är  något i stil med det karakteristiska egenskapen. Något mystiskt och absolut aktuellt för en fysiker=)

Dagens fysikfråga:
Om något har en egenskap vad är då skap?

tisdag 20 mars 2012

FysKams pedagogiska pris!

Nu är det hög tid att se upp alla lärare, lektionsledare, kursansvariga och programsamordnare på kandidat- och masterprogrammet i fysik! För vi studenter har skapat ett pedagogiskt pris!

Nästa vecka på FysKams årsmöte, 28 mars klockan 17.ak i hus 8 på Ångström,  så kommer det utses en jury som med hjälp av nomineringar från studenter på kandidat- och masterprogrammet i fysik kommer utse den bästa pedagogen!

I juryn så ska det ingå en person från varje årskurs. Totalt kommer det vara en grupp på fem personer som kommer att ha makten att utse vinnaren!

Och den juryn hoppas jag hinner ta fram en pristagare till Kamratskapen. Oj, vilken höjdpunkt Kamratskapen kommer bli!

måndag 19 mars 2012

Galaxgruppen

Det var ju trevligt att svänga in på astronomiavdelningen och sitta med när galaxgruppen hade sitt galaxmöte=) Jag fattade de två första sidorna där det är en bild på en AGN-galax, aktive galactic nucleus. När de sen började prata någon om grannläggande galaxer och deras påverkan på hur galaxen skapar stjärnor fattade jag mindre och mindre. Men det var väldigt lärorikt att sitta med när man redovisar små framsteg i sin forskning. Då får man en uppfattning om hur det kommer var när man själv forskar=) Man ska tydligen vara duktig på MATLAB.

Det var mycket roligare att sitta med galaxgruppen på eftermiddagen än på föreläsningen på förmiddagen där vi skulle räkna ut sannolikheten att få ett par på handen när man spelar poker...

Nu ska jag ut  i solen. Sol? det var ju snöstorm vid tolv idag.... Vädret är lite mysko

Här är en bild från Nasa.com på en AGN-galax=)

söndag 18 mars 2012

Fysikfilosofi tredje gången!

Fysikfilosofin fortsätter med sin glans! Om du anmäler dig minst två dagar innan så får du fika på tillfället. Och nästa träff är på ONSDAG! Det är tredje gången och temat är

Fysik utan matte, matte utan fysik. Fungerar det?

Vilka är de lättaste problemen i fysik och matte? En given parameter med en tillhörande ekvation. Men var det inte jäkligt jobbigt att komma fram till ekvationen även fast parametern alltid har varit given.

Vilka är de svåraste problemen? Där matten inte räcker till för fysiken? Där matten inte längre är fysikalisk?

Som sagt mycket spännande frågor och ämnen som ska diskuteras. Ni är alla välkomna. Unga som gamla. Fysiker som matematiker. Naturvetare som skogshuggare. =)

lördag 17 mars 2012

Rödförskjutet lördagsmys

Vad härligt det är att sitta på Ångström med min astronomikompis och räkna på universums accelererande expansion, hubbels lag, göra om meter till parsec eller ljusår, göra om kg till solmassor, göra om grader och radianer till bågsekunder och bågminuter, räkna ut massan på galaxer, räkna ut den visuella magnituden på supernovor, räkna ut rödförskjutning på fotoner av gravitationsfältet, hur mycket mörk energi det finns i universum.

Riktigt bra lördagsmys helt enkelt=)

Så vad händer på programmet? Ettorna har tydligen börjat med sin tentaperiod så jag hoppas ni pluggar så ni klarar era tentor! Annars får ni tenta om tentorna i augusti! Dit är det lååångt. Då har redan nästa års gäng anlänt hit=). Dock så verkar ettornas nya kurser redan ha börjat innan de har tentat av kurserna som gick förra perioden. Lite mindre bra kanske. OM jag hade gått i ettan hade jag jobbat fullt ut med tentorna och gått på spar långa för de nya kurserna.

Treorna jobbar för fullt med sina exjobb. Det ska bli kul att gå på deras redovisningar den 23 maj. Nästa år är det ju jag som ska redovisa exjobb(!) shit vad kommer det vara om??

För tvåorna så har kursen sannolikhet och statistik börjat och den 26 mars så börjar kvatfysik!!!!

Annars så ska FysKam snart ha sitt årsmöte. Då blir det en ny styrelse. Det ska bli kul att se vilka det blir. På det mötet ska vi även utse en jury som kommer ta fram en pedagogisk pristagare på programmet! Så jag hoppas ni lärare är extra pedagogiska för nu har vi studenter ett hederligt och viktigt pris att dela ut för att visa vår uppskattning till den lärare som har varit bäst!

Sen är det full planering till kamratskapen! Vårens höjdpunkt!!! Det kommer komma ett inlägg som bara handlar om kamratskapen så ni får veta vad det är för något. Men det är en stor fest för er som inte visste det redan. En stor fest i FysKams anda!

Nu ska jag fortsätta räkna ut avstånd till stjärnor genom att bara veta deras visuella magnitud.

(ja, jag är lite smått galen i astronomi=)=)=)=)=)=)=)) Men det är ju himla häftigt!

onsdag 14 mars 2012

Tentaperioden är över!

ÅH vad skönt! Äntligen kan man pusta ut. Vad min hjärna har arbetat i två veckor. Här är första kvällen som jag kunnat tagit det lugnt. Så här kommer en liten utvärdering av tvåornas första tentaperiod under vårterminen.

Det började med dugga i Elmag. Där hela 5 av 72 personer vart godkända. Jah! Bra gjort där lektionsledare! ( Medan närmare 60 pers av 72 blev godkända på första duggan) Snacka om att resultat inte bara beror på studenten!

Ett par dagar senare skulle inlämningsuppgifter i fmm in. Den inlämningsuppgiftern var rätt jobbig men den gick att klara av när man suttit med det ett par timmar.

Ett par dagar senare är det dax för tenta i elmag. Tentan i elmag är på fredagen. Tentan i vågor och Optik var på måndagen och idag, onsdag, var tentan i Fmm. Så då började man att göra extentor och lösa uppgifter till elmag. Så många uppgifter som möjligt i sträck, det är det bästa. Så när vi står ett gäng på torsdagen, dagen innan tentan, och löser uppgifter gemensamt på svarta tavlan så får vi(alla på kursen) ett mail från huvudläraren där det står såhär:

"Dear All,

This is just to Encourage you all to take part in the exam tomorrow. Examination is not as Difficult as you may imagine. I have no doubt That you all cancer manage it. I wish you all the best."


Det var ju snällt att försöka ge oss studenter hopp om att vi ändå har en chans att klara tentan. Fast vi alla vet att tentan inte alls kommer vara så lätt. Men vi räknar på och delen som huvudläraren har hand om känns okej medan den andra delen, elkretsdelen, är omöjlig. Vi gjorde stora försök att tyda lösningarna men som sagt, omöjligt.  Jag hoppas att elkretslösningarna blir dataskrivna till nästa gång för handskrivna lösningar som är inscannade är typ omöjliga att tyda...

Så hur gick det på första tentan? Jag skulle vilja svara huvudläraren som skickade oss mejlet: Sorry, but yes, the exam was just as difficult as I imagine, if not harder.

Efter en tenta så är det okej att äta en jättestor pizza med vänner. Här är bilder på allas pizzor;D



 Min pizza här nedanför!

 Så jävla gott! Efter den pizzan mår man riktigt bra!

Men efter pizzan är det bara att sätta igång igen och lösa så många tentauppgifter igen till vågor och optik. Bodde nästan på Ångström hela helgen. Så hur kändes det där på söndagskvällen? Rätt illa. Vågtentan blir man godkänd på om man har 6 av 10 rätt på A-delen. Det som var bra var att B-delens poäng kunde räknas över till A-delen. Men det är fortfarande lite tajt. Tentan hade strukturen. A-delen: här ska du bara skriva in rätt svar. Är svaret pi så får du inte skriva 2pi. Rätt hårt. Man kan ju absolut tänka rätt men sen missa ett minustecken någonstans... Men det kan ju kompenseras om man är duktig på B-delen. B-delen bestod av sex stycken rätt stora uppgifter där man får poäng även för lösningsgången(som jag tycker är den viktigaste!)

Hur skulle den forskningen se ut? Vad är viktigast processen eller rätt svar? En riktigt process leder ju till rätt svar men kan en forskare bara relatera till rätt svar. För vad är rätt svar för en forskare? Det som stämmer överens med naturen. Fast rätt svar hade ju Newton tills Einsten kom....

Jaja. Det var bara att bita ihop till den här tentan och skriva den. Den skrev vi på gimogatan. Den sämsta tentasalen för övrigt. Den ligger långt bort. Varje rörelse på en stol hörs i hela salen och typ alla ljud blir mycket högre även fast man gör sitt bästa att vara tyst. 

Ja, men när den tentan var över så hade man en och en halv dag på sig att göra så många tentauppgifter som möjligt till fmm. Nu börjar man bli rätt trött på det här med att lösa så många tentauppgifter som möjligt i rad. Fast man fortsätter sin osocialitet med studier och tycker att umgänget med Physics Handbook är viktigare än något annat. 

Här är en fin bild på allt mitt deriverande till fmm tentan.

Och så kommer sista tentan. Klockan åtta på Pollacksbacken. Vilket skönt avslut! Första tentan på Bergsbrunna, andra på gimo och sista hemma på kära Pollax. Och tentan på "hemmaplan" gick bäst, för mig iaf, Uppgifterna på tentan motsvarade precis det man hade pluggat på under kursens gång. Så det är verkligen tummen upp för den kursen att inlämningsuppgifter, föreläsningar och lektionsuppgifter för en gångs skull speglade tentan. 


Man kom dit. Fick tentan. Löste tentan. Gick ut genom tentadörren. Solens strålar träffar ansiktet och känslan att man inte behöver räkna ett endaste litet tal på minst en vecka är en SKÖN känsla.

onsdag 7 mars 2012

Interferensfjäril

Visste ni att de vackraste färgerna på fjärilar kommer ifrån att deras vingar är konstruerade så att ljuset hamnar i interferens vid vissa färger.? Det är häftigt att naturen själv utnyttjar det här fenomenet!

Typ det ska vi har tenta på på måndag. Alltså interferensfenomenet. För det var det fenomenet som också bevisade att etern inte existerade!!!

tisdag 6 mars 2012

En tentauppgift

Okej, här sitter man och löser elektromagnetiska uppgifter. På den sista förberedande uppgiften till tentan i kursen elektromagnetism 2 så kommer den här frågan.

The dark Lord DEMON fell in love with ELI the electron. In  the darkness he came with his
army and captured the ATOM, the palace where ELI lived happily with her loved
POSH, the positive ion. He banished POSH to infinity and imprisoned ELI on a gold
asteroid just 1 m in radius. To make sure that ELI would not run away he placed an army
of 10^-10 C of positive charges on the asteroid to guard her. Every night poor ELI could
hear the faint cry of POSH from infinity. She tried again and again to jump up and reach
to infinity but, to the delight of the dark lord DEMON, the cruel positive charges dragged
her down and clamped her tightly on to the asteroid. One day in desperation she raised
her eyes towards the heaven and asked the help of KARUNA the almighty god of
compassion. When KARUNA saw the tiny helpless creature trapped on to the asteroid his
soul trembled with compassion. He commanded his servant, the PLANE
ELECTROMAGNETIC WAVE to rescue her. Armed with mighty electric and magnetic
fields, it traveled towards the asteroid with the speed of light and hit it with all his might.
ELI absorbed all the energy that fell on the asteroid and, wishing either death or the
warmth of her beloved, jumped towards infinity with all her might. She landed, with a
faint sigh of relief, in POSH’s knee, completely exhausted. In appreciation of the kindness
shown towards them, they offered KARUNA the product of their union, the ultra-ultra
bright violet photon.

Now comes the fun part of the story.
If the electric field of the plane electromagnetic wave sent by KARUNA is
E_x = E_{x0} e^ -( (t - (z/c))/(10^-6))
What is the magnetic field associated with this wave? What is the value of E_{x0} ?

Får man inte en liten tår i ögat?

söndag 4 mars 2012

Elktromagnetiskavågor=Ljus

Dagens fysikfråga:
Hur pass bred ska en lambdakvartsplatta vara för att ljus ska bli cirkulärpolariserat?

Cirkulärpolarisation använder man sig av när man ska få en bild att bli tre dimensionell. Så när du går på bio nästa gång och ser en film i 3D och har såna där bio-glasögon så är det helt enkelt bilder som är i ur fas med varandra som gör att det ser 3D ut. Det är faktiskt coolt.

torsdag 1 mars 2012

Dagens slutsats

Det är ju helt otroligt! Det kom hela 30 personer till kvällen fysikfilosofi. Sönderfallet var inte så stort från förra veckan då det om 46 personer. Vi som inte ens gjorde så stora försök att marknadsföra det här mötet. Det gillar vi skarpt!

Dagens dugga i elmag 2 var inte så rolig som jag hoppades. Jag som hoppades att man fick mentometerknappar och som i jepody ska svara på frågor. Men det var mer en frågesport med hur bra man kommer ihåg formler från Physics Handbook. Nja kanske inte så men nästan. Kul med frågesport men när det kommer en fråga om prickmetoden för att lista ut polariteten hos två spolar och ska svara på 1 minut så är det bara att chansa ;)

Jaha ny veckan.

Jaha veckan har redan tagit slut.

Fredag imorgon! Fredag, fredag, måste gå ner på fredag!

Då blir det absolut sista föreläsningen med Vernon Cooray imorgon med repetitionsföreläsning i elmag 2 sen är det ju tenta om en vecka!!! Aaaaa! Shit nu måste man ju plugga all vaken tid.

Växelströmkretsar, Gauss lag, monokromatisk strålning, Legrende Polynom ja säg vad mer man ska kunna...

Men imorgon ska det bli kul och mysigt med spelkväll i skamvrån. Alla är välkomna! Vi ses där på kvällen=)