onsdag 31 oktober 2012

Aha-upplevelse

Här måste jag dela med mig av morgonens upptäckt.

Kärnfysik.

Radioaktivt sönderfall och hur de ändras med tiden. N_A (t) = N_ (0)e^(-\lambda_A t)

Sen lite fler ekvationer men en till konstant som heter N_B.

Sen en graf på hur konstanterna N_A och N_B och hur de ändras med tiden.

Sen gick det upp för mig!

MÄTTEKNIK!

Exempel efter exempel som man räknade på till tentan i mätteknik som gick vid påsk 2011. Alltså typ ett och ett halvt år sen. Nu, nu kommer det tillbaka!


tisdag 30 oktober 2012

Kurslitteratur

Då har alla kurser startat som man ska ta sig igenom innan julen är här. Fast en tenta blir den 7 januari, för ovanlighetens skull. Men jag säger oxå skönt! Då behöver man inte plugga ihjäl sig när det blir dax för alla glögg/lussefika tillfällen i alla föreningar och nationer man är med i.=)

Dessa är böckerna som jag ska plöja igenom fram till jul

Så hade vi första lektionen idag i statistisk mekanik och såhär såg min arbetsbänk ut=)
 Och det här var en av uppgifterna som vi räknade. Måste erkänna att nu är det minst tredje gången jag har härlett den där spridningsmåttekvationen och  nu, under lektionen föll den liksom på plats! Tänk att det alltid ska ta sån tid innan skar kommer in i huvudet...

Nu vet du, solen är grön.

Äntligen en bra kurs!

Nu är det lunch och min lunchlåda består av kyckling, quinoa och gröna ärtor.

Nej, men det jag vill skriva är att: YES! Äntligen en kurs som man faktiskt kommer lära sig någonting av!

Fysikundervisning i praktiken började idag och det verkar verkligen vara en givande kurs om lärande och undervisande.

Vi fick se en kort film om hur hjärnan fungerar och vilka "regler" hjärnan går efter:

Regel nummer 5:
Vi attraheras inte av det som är tråkigt!

Regel nummer 4:
Sleep well
think well


Så ungdomar! Sov så klarar ni era tentor!

måndag 29 oktober 2012

Forskarlunch!

Vilken trevlig överraskning! Här tar man med lunchlåda till Ångström. Sen kommer man på att juste! det är ju forskarlunch idag. Och avdelningen för astronomi och rymdfysik var där idag. Favorit!!!! Trivdes som fisken i vattnet. Eller som stjärnan i rymden. Hehe.

Väldigt trevligt med forskarlunch! Perfekta sättet att komma i kontakt med forskare, professorer och lärare för det område som man är intresserad av. Nice!

Bengt Edvardsson presenterar avdelningen för astronomi och rymdfysik


Och gratis lunch såklart!

Även den här första föreläsningen i kärnfysik var ju intressant! Föreläsaren pratade lite om higgs mekanismen. Att den kan ge kvarkarna 2% av dess massa.Men fortfarande är 98% unknown om inte det täcks helt av den starka växelverkan, fast det vet man inte. Intressant!

Nu blir det lite mer plugg!

Period 2. Ny vecka, nya kurser!

Ja, då är den över. Den stressiga tentaveckan. Men över är det inte för alla. Kandfy2 har tydligen sin elmagtenta lite efter mitten av november. Om jag var de skulle jag vara tacksam. Tentaveckor med hundra tentor på samma gång är inte kul. Man börjar aldrig i tid och får då aldrig tid. Man hoppas ju att man ska lära sig från sina misstag inför varje tentaperiod men ändå sitter man där dagarna innan och känner att man gjort för lite.För kandfy1 tror jag de har en hel del inlämningar då och då vilket gör arbetet mer kontinuerligt fast ändå diskret.

Jag måste ju kommentera vår tenta i Elektromagnetiskfältteori. Snacka om att det var en typtenta. 10 dagar innan tentan fick vi ut på studentportalen "standardproblem till standardtentor". Inte behöver man plugga på innehållet i kursen för att klara kursen. Visst det går nog lättare att lösa problemen om man har förståelse, eller nej det går alltid lättare. Men här kan man alltså klara en avancerad kurs genom att "komma ihåg" standardproblem. Och hur blev tentan? Jo, med standardproblem(okej inte alla problem) men de som krävdes för att bli godkänd. Ett problem som nästa årsstudenter kan lära sig är problemet "bollen med blixten."

I fredags hade vi lunchmöte med SI-verksamheten och då fick man såhär god mat på Rullan=D. Lunchen handlade om utvärdering av SI för Mekanik KF och Elektromagnetism KF.


Och i fredags snöade det i Uppsala minst 10^-4 meter! Så det var verkligen ett gott avslut på tentaveckan. Snart är det julafton!


10.15 är det kursstart för Kärnfysik. Hoppas det blir en givande kurs! Och så är det kursstart för statistisk mekanik. Ska bli spännande och se varför den kursen är så viktig att ha med i kandidatexamen i fysik.

Så nu måste jag verkligen cykla till kära Ångström i mini-snörusket som måndagen bjuder på.

"Konsten är att missa marken"

onsdag 24 oktober 2012

Strong wave

Åh, vad skönt. Första stora projektet avklarat. Jag har insett att gravitationel linsning är mer intressant än vad det faktiskt är. Jo, men iallafall. Det var en redovisning om gravitations vågor där det avslutades med att om det är möjligt att mäta gravitationsvågor på ett effektivt sätt så blir det som ett nytt teleskop att titta ut i universum.

Å, då slog det mig. För man talar ju om "fönster" när man tittar ut i universum. Synligt ljus, röntgen strålning, radio strålning som egentligen bara är samma "kraft" den elektromagnetiska kraften som man bara ändrar våglängden på. För electromagnetic waves, det har vi ju hört talas om.

Men om nu detta skulle vara något, gravitations vågor,varför skulle man inte kunna kolla för alla de "fundamentala" krafterna i universum? Electromagnetic, gravitation, strong and weak.

Men då undrar jag som blir dagens fysikfråga:
Hur ser en "strong wave" ut? Eller om inte hur ser en "weak wave" ut?

Tvåorna har tenta i GoA 3 kl 14. Lycka till!!!

Jag har seminarium kl 15 i ämnet "The early universe". Och tenta imorgon kl 8. Hjälp...

Ettorna, ja de borde plugga helt enkelt:P

En fin bild på en mycket approximerad gravitations lins=)

måndag 22 oktober 2012

Tentaperiod!

Tänk vad bra dessa tentaperioder är. Man är så effektiv i det "vanliga livet". Man får ju aldrig så mycket gjort som under en tentaperiod.

Man prioriterar studierna men vill helst inte göra de utan ser till att göra alla andra saker runt omkring först men ändå hinna med att räkna igenom exempel efter exempel eller läsa igenom sida för sida.

Jaja, tagga plugget. Bara fyra dagar kvar och arbete för mer än 8 timmar per dag i fyra dagar. Helt klart.

Hörde rykten om att ettorna har lämnat in sin första hemtenta i mattekursen Geometri och Analys. Hoppas det har gått bra och varit givande för alla!

Ååååhhh derivera!

torsdag 18 oktober 2012

Plugga med wiki

När man studerar, i alla fall, i början av sitt universitetsliv går det bra att använda Wikipedia för att kolla upp grundläggande ekvationer och förklaringar av kända fenomen. Men det blir helt plötsligt väldigt intressant när man läser en artikel där det står högst upp:

"This article needs attention from an expert in Physics. Please add a reason or a talk parameter to this template to explain the issue with the article. WikiProject Physics or the Physics Portal may be able to help recruit an expert."

Inte för att jag kommer vara "the expert in physics" som kommer revidera den här artikeln om Shapiros time delay. Men studierna börjar komma till en annan nivå då man inte alltid kan vara helt säker på det man läser är helt rätt. Vad som nu menas med helt rätt.

När man känner att wiki inte räcker till, då är man på rätt spår=)

Speciellt när referenslistan är längre än själva artikeln .

tisdag 16 oktober 2012

Tentaperiod

Nu är det verkligen tentaperiod. Halva terminen är snart (Redan!) förbi.

Själv har jag tenta nästa torsdag i EMF. Men det är många andra tenor på programmet som skriv inom en två veckors period. 

Så nu blir det verkligen till att prioritera studier, studier och studier. Tentaperioder är nog de värsta perioderna på universitetet (min egna subjektiva uppfattning) Just för att man ska/bör hinna klart med massor av saker i tid.

Så det är väl "tur" att tentaperioder bara är mellan två till tre veckor....

Tillbaka till skrivandet, läsandet och skrivandet.

Just nu är det mycket skrivande av detta otroligt fascinerade fenomen

Bilden är tagen från Wikipedia. Japp, det är en Einstein ring.

fredag 12 oktober 2012

Dags att planera sitt liv

Jaha. Snart är det 15 oktober 2012. Sista dagen för att anmäla sig i tid till vårens kurser. Gillar ju verkligen det här med att man bestämmer sig ett halvår innan var man ska befinna sig, vad man ska studera i sitt liv och vad man ska göra. Men så är systemet.

Så vad ska jag läsa. Som äntligen söker till den sista terminen på kandidatprogrammet i fysik.
  • Partikelfysik, 5 hp
  • Beräkningsvetenskap 2, 5 hp
  • Astrofysik 2, 5hp
Och såklart Examensarbetet på 15 hp.

Och här måste jag klaga lite. På antagningen.se där man söker sina kurser och program så söker jag efter examensarbete för kandidatprogrammet i fysik på Uppsala universitet. Då kommer det upp några olika alternativ.

Examensarbete C i fysik, med behörighetskrav 60hp fysik varav minst 20 hp kvantfysik.
Examensarbete C i meteorologi, med behörighetskrav 60hp fysik varav minst 10 hp meteorologi.
Examensarbete C i geofysik, med behörighetskrav 60hp fysik varav minst 10 hp inom geofysik

Jaha och vart är examensarbete C i astronomi, med behörighetskrav 60hp fysik varav minst 10hp astronomi???

Jag kommer ju inte direkt ha läst 20hp kvantfysik till våren, maximalt 15 hp. Jag kommer liksom ha läst 50hp astronomi till våren. Men man får ta och söka Examensarbete C i fysik även fast jag helst av allt vill att det ska stå Examensarbete C i astronomi..... Visst fysiken är ju en del av astronomin men det är ju meteorologin och geofysiken också. Dessutom när mitt examensarbete kommer vara ett astronomiprojekt så vore det ju rättvist att det står Examensarbete i astronomi.

Alla inriktningar på kandidatprogrammet FÖRUTOM astronomi finns med.... Snyft....

onsdag 10 oktober 2012

Massa och bullar!

Imorgon, torsdag, så är det ännu ett avsnitt av "Diskutera fysikkoncept med forskare" eller en variant och uppföljning av vårens fysikfilosofi.

Imorgon är det ämnet MASSA som står för dörren. Som jag tror kommer vara många diskussioner kring, higgs mekanismen, mörk materia, synlig materia, trög massa och massa annat;)

Det börjar kl 17.ak och håller på  till kl 19, i hus 8 korridoren på Ångström.

Det bjuds på bullar! Nice!

(Synd bara att att mitt ridstipendium är mellan 16-17 på akademistallet)

Det härmed att hinna med allt. Tycker att någon snart ska uppfinna kvanttunneln...

tisdag 9 oktober 2012

Mycket att göra

Om man är sysslolös? Nej, det kan jag inte direkt påstå.

  • Essä om gravitationslinser till kursen Kosmologi
  • Två artiklar om ljudvågor i CMB till seminariet i Kosmologi
  • Inlämningsuppgifter i Kosmologi
  • Allt för många uppgifter i kursen EMF
  • Allt för många kapitel att läsa in i EMF
  • Fundera på vilka kurser man ska läsa under våren
  • Snart är det studierådsmöte (jipieee)
  • Massa engagemang i FysKam (jippiieee)
  • Massa engagemang i Studierådet (jiipiiee)
  • SI-verksamhet 
Allt det här på typ kort tid.  

Och så bilder från helgens stora fest. 




Så nu är det snart studierådsmöte=D

fredag 5 oktober 2012

Nu är det fest!

Fredags eftermiddagar är alltid så roliga. Den här fredags eftermiddagen firades det för att vi har fått jättemycket pengar till forskningen. Inte vilken forskning som helst utan till projekt som ska kolla på exoplaneters atmosfäriska sammansättning. (Very interesting)

Läs mer här -> http://www.mynewsdesk.com/uk/pressroom/uu/pressrelease/view/uppsala-researchers-looking-for-life-outside-our-solar-system-800523

Mycket potentiellt arbetsområde inom 2-3 år för oss studenter=) Här kan man kanske ragga upp doktorandplatser=)

Bilder från kalaset.

 Så mycket pengar går till den teoretiska avdelningen.
 Så mycket går till den astronomiska avdelningen.
Så vart känner jag mig mest hemma? Jo, bland stjärnorna såklart och valde stjärntårtan=)
(Lite liknande som vi gjorde på fysikfilosofin i våras, en fysik- och filosofitårta så fick man ta av den som man kände sig mest hemma hos. )

onsdag 3 oktober 2012

Kommuterande vektorer

Haha. Det var minsann inget man la märket till när man öppnade University Physics och läste igenom kapitel ett för två år sen.

"The scalar product obeys the commutative law of multiplication; the order of the two vectors does not matter"

Det står ju för sjutton om kvantmekanik här!

Och såklart står det att kryssprodukten är icke kommutativ just för att AxB = - BxA
Sånt här är ju intressant att fundera över...

Över 20-tusen!

Det måste man väl ändå gör ett inlägg om. Att det har överstigit tjugotusen sidvisningar.




Very nice=)

Vad händer nu på programmet? Jo, höjdpunkterna den här veckan är ju såklart inspirationslunchen med studierådet NVF på fredag. Men några av er kanske tycker att Ettphesten är mer spännande;)

Ettphesten är den stora avslutningen på mottagningsperioden för fysiker, matematiker och kemister. Den går av stapeln på Norrlands nation nu på lördag kl 18.dk. Det blir kul!