torsdag 10 april 2014

Lägesrapport

Under en Mekanik III-lektion häromdagen härledde vi rörelsemöngdsmomentets och energins bevarande. Ganska häftigt med saker man bara lärt sig räkna med och så plötsligt har man de matematiska verktygen för att härleda dem.
Nyss i hade vi halvtidsuppföljning i Fysikprojekt II, under vilken vi utifrån den matematiska beskrivningen av ett kvantfysikaliskt system med en vätejon diskuterade oss fram till varför molekyler existerar. Så häftigt när man får sådana aha-upplevelser!

Just nu har vi bara Mekanik III och Kvantfysik, om man bortser från Fysikprojekt II som helt och hållet är självständigt arbete, och det känns härligt att bara ha två kurser att fokusera på. För en gångs skull har man chans att lära sig något till hundra procent.
Jag kan fortfarande bli förvånad över hur vi går åtta till fem och sedan behöver fortsätta plugga till typ klockan tio. De som varnade för att att plugga på universitet är som ett heltidsjobb visste inte vad de snackade om (om de nu inte råkade jobba 70 timmar i veckan).
Men kvanten har jag ingenting emot att sitta så länge med. Det känns fortfarande nytt, intressant och motiverande. Mekanik III känns också ganska intressant, men jag misstänker att det är för att Lisa Freyhult, som vi har på lektionerna, är otroligt pedagogisk och bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar