tisdag 17 mars 2015

Något vi börjat prata om så smått

Nu har det gått nästan en månad sedan jag lovade att skriva mer ofta, men det kan inte hjälpas. Om bloggen nedprioriterades förut så har den snarare bortprioriterats den här perioden. Det har varit så mycket att göra att jag fått bortprioritera min träning, något som i princip aldrig händer. 
I och med att alla varit så stressade, har vi i klassen börjat prata om den här stressen. Det är väldigt härligt, tidigare har vi alla gått runt och hållit det inom oss och trott att det är ju så det ska vara att plugga fysik. Alla säger ju att det är tufft redan från början. Men ska det vara tufft på så sätt att man måste sätta sig in i svåra problem och nya tankegångar, eller ska svårigheten ligga i att alla deadlines ligger precis samma vecka och att lärarna är otydliga med vad exakt som ska göras? 
I och med att vi börjar prata om stressen så lyfts en massa sådana här frågor som "Ska det vara så här?". I kursen Fysikundervisning i praktiken förra terminen fick jag en uppenbarelse. Den var att utbildningen är till för studenterna. Jag vet att det låter galet, det borde vara en självklarhet, men faktum är ju att om utbildningen hade varit utformad efter studenternas bästa så hade vi inte gått runt och varit stressade hela tiden, tänkt att vi är dåliga som inte hänger med, tänkt att vi är dumma för att vi inte fattar, att vi inte passar in på utbildningen. De här tankarna och många, många fler är saker som flera i min klass gått och hållit inne, för det är helt enkelt lite tabu att prata om sådana saker, av någon anledning.
För mig är det i alla fall uppenbart att det inte ska vara så. Fokus borde ligga på vår utveckling, hela tiden. Var vi är och hur vi kan komma dit vi vill, och inte var vi "borde" vara.
Jag kan gå på i all oändlighet om det här, men nu måste jag tillbaks till tentaplugget.
Förhoppningsvis har jag lite mer tid till övers nästa period, så att jag på riktigt kan hålla igång den här bloggen innan det är dags för mig att lämna över hatten till nästkommande bloggare.