Hejsan!
Välkommen till bloggen för kandidatprogrammet i fysik på Uppsala Universitet. (Det kanske framgår på rubriken)
Vad är det som kommer hända här? Jo, jag ska försöka återspegla en fysikstudents vardag. Jag kommer fokusera på de fysikstudenter som går kandidatprogrammet. Alla som både läser första, andra och tredje året. För de som är intresserade vad som händer i vardagen för en masterstudent i fysik finns det en blogg för det ändamålet också
uppsalaphysicsmaster.blogspot.com
På kandidatprogrammet finns det fyra inriktningar, fysik, astronomi, meteorologi och geofysik. Jag själv har valt inriktningen astronomi, så därför kommer den här bloggen kanske innehålla lite mer astronomi.
Vi som går första året är ca 40 stycken tappra studenter som är intresserade av fysik, meteorologi och astronomi. Andra året tror jag det går ca 15 studenter och tredje året ca 20 studenter. Under det första året tillbringar du all din tid på Ångström eller på Pollacksbacken. Det är två campusområden som tillhör Uppsala universitet och det är här större delen av naturvetare och teknikstudenter håller till. Vi som går kandidatprogrammet har den största undervisningstiden i hus åtta på Ångström. Det är även där vi brukar sitta kvar efter skoldagen och studera tillsammans.
När du läser kandidatprogrammet, eller något som har med fysik att göra, har du möjlighet att få vara med i en förening (gratis medlemskap) som heter Fysikums Kamratförening. Föreningen förkortas FysKam. Den här föreningen har ett mysigt grupprum i hus åtta på Ångström där studenter från första, andra och tredje året samlas på raster och luncher för att umgås. Den föreningen håller även i evenemang utanför studierna. Jag är medlem i den föreningen och det kommer skrivas en hel del om den föreningen här.
Så vad händer för oss som går första året just nu? För cirka en till två veckor sen avslutades en så kallad tentaperiod så vi har det rätt lugnt på dagarna nu. På universitet läser man kurser och de kurser som går nu är:
- Flervariabel analys
- Mekanik 2
- Nedslag i modernfysik och astrofysik
- Introduktion i meteorologi
Några av oss läser alla fyra kurser men det som är rekommenderat är minst tre av kurserna. Själv läser jag inte Introduktionskursen i meteorologi. Det är helt valfritt om man vill läsa flera kurser och det är ett par stycken som läser kvällskurser och dagskurser utöver det rekommenderade. Men de får såklart ta eget ansvar när tentaperioden kommer och jobba lite extra.
Har ni frågor kring utbildningen eller hur det är att studera så skicka en kommentar så svarar jag på den så fort som möjligt!
Nu ska jag cykla till Ångström och lösa ett par fysikuppgifter med ett par klasskompisar. På återseende!
Här är en bild på Ångström och hus 8, på sommaren såklart.