fredag 29 april 2011

Dopplerförskjuten flotte!

Nu har Fysikums Kamratförenings flotte blivit fulländad! 
Kom och se oss dyka ner i fyrisån på Valborg!


Men ett grundligt jobb har genomförts under veckan.
 Här fogar Walter igen de stora hål som finns i flotten.
 Tvåor och en trea från kandidat programmet hjälper till med byggandet.
 Foga!
Det raspades en hel del cellplast och här är det en random kille som strategiskt valt svarta kläder för dagen.
 Vi i ettan är också här och hjälper till. Notera att efter synligt ljus går flotten över och blir infraröd.
 Undra hur många det är som kommer förstå att flotten är dopplerförskjuten?
 Pricken över i:t som man brukar kalla det.
JA! Vi får alla plats som ska åka! Jacob, Nils, Walter och jag!
Startnummer 34 har vår flotte, missa oss inte någon gång vid tio på förmiddagen. 
Tack till alla som varit med och byggt flotten!
Vi kommer dö....

måndag 25 april 2011

Forsfestival!

Nu har forsfestivalen kommit igång!
Kom och titta på när vi bygger båt!
Njut av festivalens aktiviteter!
Här kommer det lite bilder på fysikstudenter som vågar.
För er som undrar mer om forsränningen gå in här forsranningen.utn.se
 Här är bara ett par glada påskkärringar.
 Det är noggranna beräkningar som gäller.

As coolt. Man fick ha en cowboy hatt på sig när man övervinner tjuren.


Är det någon som klarar fler än 25 pallar på första försöket?

Walter - bäst på spel.

fredag 22 april 2011

Glad/trevlig påsk!

Vad är det som är rätt, egentligen ?

Glad påsk?
Trevlig påsk?
God påsk?
Gott påsk?

På Ångström verkar det vara populärt att hälsa trevlig påsk. Men heter det inte glad påsk?

Jaja, trevlig påsk på er!

onsdag 20 april 2011

Studentportalen

Studentportalen är en databas där man ser alla sina studier och får information om sina kurser när man studerar på Uppsala universitet. Om det är något som behöver förbättras så är det schemat som visas! Just nu ser det ut som vi på kandidatprogrammet läser fem program kandfy1, F1, ES2, W2 och Q1. Det skulle vi aldrig hinna med. Det räcker med kurserna för vårt eget program =)

måndag 18 april 2011

Friedmann-ekvationer

Visst vi har "lov" på kandidatprogrammet men några av oss kanske läser lite fysikböcker för skojs skull.

Själv har jag lånat en Kosmologi bok från biblioteket på Ångström, Introduction to Cosmology by Barbara Ryden. Den boken hör egentligen till en master kurs i fysik. Men jag tycker det är spännande att se vad man har att vänta sig och så får man en bild av vad man ska ta med sig från grundkurserna. För det tror jag är viktigt om man ska studera något specifikt inom ett område, att man har ett mål med sina studier. Annars tror jag det är lätt att när det väl blir svårt i kurserna att man inte ser vad man ska ha alla ekvationer till och man kanske tappar tråden till sina studier.

I den här kosmologi boken går man igenom något som kallas för Friedmann ekvationerna. Det som handlar om relativitets teorin får jag inget grepp om, ännu. I kosmologin försöker man reda ut vilken struktur universum har. Om det är platt som ett plan,  om det är krökt likt en sfär(positivt krökning) eller om det är krökt likt en sadel (negativ krökning). Det ska ju fungera för ett Newtoniskt universum och därför börjar man att använda Newtons ekvationer för hur gravitationen ger upphov till en kraft.

Det går till så att man sätter Newtons andra lag lika med Newtons gravitationslag och så integrerar man över vägen, r. Om man tänker sig en sfär som ökar/minskar i radie allt eftersom.

Ekvationerna är svåra att skriva in här på bloggen men genom att kika lite vad som finns i en masterkurs bok så får jag en bättre förståelse för grundutbildningen! I vår Mekanik baskurs som alla fysikstudenter måste ta sig igenom så när man lär sig om energiprinciper, kinetiska energin och potentiella energin. Så ska man anta att det finns en funktion -dV= F (skaälrt) dr som leder till att V=mgh, som är det potentiella energin. Det har jag haft lite svårt att acceptera att man ska anta en -dV och inte dV^2 eller något annat. Men att se hur man integrerade över vägen med hjälp av Newtons andra och gravitationslag har jag fått en bättre förståelse vart de kommer ifrån.

Hoppas ni kandidatstudenter har ett skönt lov och gör roligare saker än att derivera och integrera! =)

fredag 15 april 2011

UARK

Nu har det äntligen blivit "lov". På Uppsala universitet jobbar man lite extra under en period så att man kan få lite ledigt under påsken. Det är vi glada över. Då hinner studenterna reflektera över sin studiesituation. Speciellt när man studerat intensivt i ett flertal veckor behöver huvudet en paus för att kunskapen ska sjunka in. "Lovet" är också till för att de som behöver göra om tentorna som gick innan jul ska ha lite tid på sig att repetera och förbereda sig. Det är bra att universitetet tar hänsyn till att alla inte klarar sina första kurser.

Första dagen på mitt lov spenderade jag på Akademistallet. För vi fysiker sitter faktiskt inte bara hemma och räknar. Universitet har ett flertal föreningar för alla möjliga intressen. En förening är UARK (Uppsala Akademiska RidKlubb) deras hemsida hittar du här  http://www.uark.se/

UARK är en av de äldsta ridföreningarna i världen. Den enda som är äldre är Den spanska ridskolan i Wien, så UARK firar 350 år om två år alltså 2013. De har precis haft en ridkurs som har varit en skönt avbrott från alla fysikböcker. De anordnar bland annat ridkurser, clinic och tävlingar mellan universiteten. Tävlingarna går till på så vis att ridföreningarna från andra universitet ex Stockholm, Umeå, Chalmers, Lund, Linköping kommer och så tävlar man om vilket universitet som har bäst ryttare i dressyr och hoppning.

Här är den fina loggan för UARK.
Här bjuder jag på en bild då jag var med och tävlade för UARK 2009.


onsdag 13 april 2011

Duggan avklarad

En dugga är som ett "litet" delprov på den kurs man läser för att testa sina kunskaper. Om man varit duktigt och klarar duggan så får man förhoppningsvis lite extra poäng till tentan så att den ska bli lättare att skriva. Det här med hur mycket extra poäng man får till tentan för en dugga är en väldigt spännande poängsättning på fysik- och matte kurser. Vissa kräver mer jobb och mindre extra poäng (flervariabel) vissa kräver mindre jobb och mer extra poäng.

Dagens dugga var utformat på ett "nytt" sätt mot tidigare duggor. A-delen var 1,x,2 frågor och en B-del med problemuppgifter där man ska redovisa lösningar. Vissa av oss gillar det nya konstruktionen medan andra inte alls är för den. Det flesta svar jag fick var; om man blir godkänd så är den ju bra. Det är ett alldeles godtyckligt och bra svar som reflektion över om det nya sättet är bra eller inte, enligt mig.

Jag tycker att den här duggan verkligen speglade vad som gjort på föreläsningarna för att det var "clicker-frågor" på A-delen och vi har haft den typ av undervisning en större del av kursen så jag tycker det är naturligt att ha med den typ av examination. Fast något jag saknar i fysikkurser är just fler sätt att bli examinerad på. Det är som att du sitter i en skrivsal får ett par uppgifter och lös dom. Kan du inte lösa dom, nej synd för dig, plugga mer till nästa gång. Det borde ingå fler moment där man även får prata om koncept för att verkligen få en förståelse av hur saker och ting uppför sig.

Under eftermiddagen var det en föreläsning i Mekanik 2 där vår lärare, Mattias Klintenberg, visade lösningarna till ett par uppgifter. Jag tror många av oss både tyckte det var nyttigt att så snabbt se svar men samtidigt lite jobbigt att se och veta vilka fel man gjort...

Den här vackra formeln var till exempel bra att kunna tills idag.



Nog om duggor och andra studiefunderingar, äntligen är kandfy 1 förtjänta av en ledig kväll!

Kandfy tvåor hade SI-utbildning idag. Om du börjar kandfy till hösten har du stora chanser att träffa dom!

SI är bäst!

tisdag 12 april 2011

Dugga i mekanik 2

God kväll.
Jag skulle tro att några av oss ligger och sover såhär dax. Några av oss kanske fortfarande försöker få in det sista och några av oss kanske har gett upp sen länge sen. Men en tre timmars dugga, i en fysik kurs på fem högskolepoäng, ger varje kandidatstudent ett perspektiv på hur pass lite eller mycket man har pluggat. Eller ett perspektiv på hur mycket man egentligen borde ha pluggat eller på HUR mycket man faktiskt har pluggat.

Men förakta inte alla kryssprodukter som måste utföras. Nu är det inte långt kvar till valborg och forsränning!!!!

Ett smakprov på hur det ser ut utanför Carolina under valborg.

Forsränningen!

God natt!

torsdag 7 april 2011

Lite mer om FysKam och studierådet

Föreningen Fysikums Kamratförening startades för länge sedan på 1900-talet. Den startades för att de som gick fysik på naturvetarprogrammet (som programmet hette innan kandidatprogrammet i fysik) skulle ha en mötesplats och ordna med aktiviteter utanför studierna.

Föreningen lades ner efter ett par år. Men vår kära Ulf Danielsson återupplivade föreningen igen runt 1990-talet och det är han som syns på den nuvarande loggan.
 Sen dess har studenter kommit och gått i föreningen. Förutom de två mikrovågsugnar som värmer ett 40-tals studenters mat varje dag, som gör tillvaron lite bättre, har studierådet skapats genom FysKam.

Studierådet skapades 2007 och har med framgång hjälpt studenter att påverka studierna och kurserna till det bättre. Speciellt om man vill förbättra någon under kursens gång!

Här bjuds det på en bild av nuvarande studierådet i fysik.




I maj kommer årsmötet för studierådet hållas. Alla som studerar fysik får ställa upp till styrelsen och studentrepresentanter på olika utskott på universitet. Ställ upp och var med och kunna påverka dina studier så du får ut mer av kurserna! Välkomna!

Nu är det hög tid att fortsätta förstå sig på translation- och rotationsrörelse!

onsdag 6 april 2011

Skamvrån

Nu sitter vi ett par studenter från första, andra och tredje året i skamvrån. Vårt tillhåll i hus åtta. Vårt hem.

Något som föreningen förmedlar till studenter är kurslitteratur, som man får låna bara när man är här. Vilket är bäst för då slipper man köpa böcker för flera tusen.

Skamvrån är bäst hälsar de som sitter i skamvrån.

tisdag 5 april 2011

Forskarlunch!

Efter en tidig morgon med ett antal uträkningar bland vektorfälts djungeln gick ena halvan av klassen ner till mekanik labbet. En introduktion till labbarna i ballistisk pendel och rotationsrörelse visades. Efter att halva klassen suttit i ca 40 minuter och försökt lösa ut periodtiden för pendeln och kommit fram till att det är en simpel differentialekvation som  ingen av oss, just då, kom på hur man skulle lösa, avslutades förmiddagen med en förvånansvärd god stämning i klassen. Men det kanske berodde på att en gratis lunch stod på schemat!

Nästan varje månad bjuds kandidatprogrammet- och masterprogrammet i fysik på en gratis lunch där forskare från en avdelning på Ångström kommer och äter lunch tillsammans med oss. Ett perfekt tillfälle att skapa kontakter och få upp ögonen på var det är som egentligen händer på Ångström. Det har bland annat varit avdelningen för materialfysik, astronomi, meteorologi, och några till. Idag skulle avdelningen för jonfysik var där. Men! Forskargruppen hade fått förhinder. Så vår programansvariga, Susanne Mirbt, ställer till med en liten föreställning.

Så detta inlägg tillägnas fysikforskaren Billy Besserwisser.

Forskarluncherna har varit som en en ljusstjärna för oss på första året, gratis lunch och prata med forskare! Hur bra kan inte det bli??? Det har varit en av guldklimparna under höstterminen när mörkret, kylan och studierna hängde över oss.

Efter ett gott skratt avslutades forskarlunchen och den andra halvan av kandfy 1 gick och utförde laborationerna i pendel och rotations rörelse. Det börjar märkas redan nu i klassen att de som har valt att läsa en  extra kurs utöver de rekommenderade börjar få lite extra jobb. Medan andra delar av klassen tar det väldigt lugnt med pluggandet nu . Vi var ett par stycken som var kvar till klockan sju och pluggade mekanik.

Duggan är redan om en vecka... ...
Plus att en flervariabel-inlämningsuppgift delades ut idag... ...

måndag 4 april 2011

Måndag igen

Så börjar en ny vecka på Ångström. Vi som går första året har haft en lugn dag. Per Holmgren hade en föreläsning i Introkursen i meteorologi på förmiddagen. De har bland annat fått en uppgift att mäta molntätheten under ett antal timmar. Väldigt spännande uppgift.

På eftermiddagen har vi en lektion i flervariabel analys. En kurs med ganska högt tempo och mycket räknande. Just nu räknar vi och försöker förstå begreppet vektorfält. Det är bra att kunna för nästan all fysik senare i studierna. Vattenflöde, gravitationsfält, elektriskafält, magnetfält osv.  Vi har en lärare vid namn Ryszard Rubinsztein som skapar många minnen.


När dagens schemalagda föreläsningar och lektioner är slut hålls ett studierådsmöte. Vi som läser på kandidatprogrammet i fysik har skapat (ett par år tillbaka) ett studieråd, Studierådet NVF, för att bevaka studierna för oss studenter. Förutom ordförande, sekreterare, kassör och ledamot så har man representanter från studierådet som är med i ex UTN:s utbildningsutskott(kommer berätta mer om UTN i senare inlägg), UTN:s socialautskott, UTN:s arbetsmarknadsutskott, institutionsstyrelsen för fysik och astronomi, jämställdhetsgruppen för institutionen för fysik och astronomi, NU och programrådet för kandidatprogrammet och masterprogrammet.

Vi sammanträder idag och diskuterar hur första perioden av vårterminen har varit och om det är något som behöver förbättras. Ni som studerar fysik är varmt välkomna!

Nu är det dax att umgås lite med Calculus!

lördag 2 april 2011

Välkommen till Kandfy-bloggen!

Hejsan!

Välkommen till bloggen för kandidatprogrammet i fysik på Uppsala Universitet. (Det kanske framgår på rubriken)

Vad är det som kommer hända här? Jo, jag ska försöka återspegla en fysikstudents vardag. Jag kommer fokusera på de fysikstudenter som går kandidatprogrammet. Alla som både läser första, andra och tredje året. För de som är intresserade vad som händer i vardagen för en masterstudent i fysik finns det en blogg för det ändamålet också uppsalaphysicsmaster.blogspot.com

På kandidatprogrammet finns det fyra inriktningar, fysik, astronomi, meteorologi och geofysik. Jag själv har valt inriktningen astronomi, så därför kommer den här bloggen kanske innehålla lite mer astronomi.

Vi som går första året är ca 40 stycken tappra studenter som är intresserade av fysik, meteorologi och astronomi. Andra året tror jag det går ca 15 studenter och tredje året ca 20 studenter. Under det första året tillbringar du all din tid på Ångström eller på Pollacksbacken. Det är två campusområden som tillhör Uppsala universitet och det är här större delen av naturvetare och teknikstudenter håller till. Vi som går kandidatprogrammet har den största undervisningstiden i hus åtta på Ångström. Det är även där vi brukar sitta kvar efter skoldagen och studera tillsammans.

När du läser kandidatprogrammet, eller något som har med fysik att göra, har du möjlighet att få vara med i en förening (gratis medlemskap) som heter Fysikums Kamratförening. Föreningen förkortas FysKam. Den här föreningen har ett mysigt grupprum i hus åtta på Ångström där studenter från första, andra och tredje året samlas på raster och luncher för att umgås. Den föreningen håller även i evenemang utanför studierna. Jag är medlem i den föreningen och det kommer skrivas en hel del om den föreningen här.

Så vad händer för oss som går första året just nu? För cirka en till två veckor sen avslutades en så kallad tentaperiod så vi har det rätt lugnt på dagarna nu. På universitet läser man kurser och de kurser som går nu är:
  • Flervariabel analys
  • Mekanik 2
  • Nedslag i modernfysik och astrofysik
  • Introduktion i meteorologi
Några av oss läser alla fyra kurser men det som är rekommenderat  är minst tre av kurserna. Själv läser jag inte Introduktionskursen i meteorologi. Det är helt valfritt om man vill läsa flera kurser och det är ett par stycken som läser kvällskurser och dagskurser utöver det rekommenderade. Men de får såklart ta eget ansvar när tentaperioden kommer och jobba lite extra.

Har ni frågor kring utbildningen eller hur det är att studera så skicka en kommentar så svarar jag på den så fort som möjligt!

Nu ska jag cykla till Ångström och lösa ett par fysikuppgifter med ett par klasskompisar. På återseende!

Här är en bild på Ångström och hus 8, på sommaren såklart.