söndag 28 april 2013

Forsfestival!

Valborg närmar sig med stormsteg! Och jag måste säga att det är en lyx att ha ett sektionsrum med utsikt över aktivitetsområdet!

Massor av fina flottar byggs! Men finast är nog sektionens flotte=) FysKam:s flotte blir i år en meteorologflotte med väderprognos där de bland annat förutspår champagneregn över Uppsala under valborg=)

Här är bygger de flotten=)
Och så måste jag ta med bilden på den här flotten. Otroligt amazing!
Ja, det är mycket roligt som händer under festivalveckan! Så passa på!

TUK 2013

Ja, tiden går fort när man har roligt. Det har redan gått mer än en vecka sen jag var på TUK, Tekniska- och naturvetenskapliga fakulteten utbildning råds konferens. Grundat från TUR, Tekniska och naturvetenskapliga fakultetens utbildnings råd. (Långa vackra namn.)

Jo, den konferensen var till för universitets lärare och studenter för att inspirera och diskutera viktiga (ja, mycket viktiga!) saker för hur utbildningen på universitet ska hålla hög standard.
Den fina bilden för TUK. 

Jag var på TUK därför att jag gör mitt examensarbete på avdelningen för fysikens didaktik. Och det känns positivt. Känns som vi är i en riktning där fler forskare som undervisar på universitet börjar få upp ögonen. 

Få upp ögonen på att det inte bara är att ge ut böcker, skriva hundra word-dokumen, ladda upp tusen pdf:er på studentportalen och stå och prata grekiska bakom kateten. 

Det här är jag och min poster med rubriken: 
Kan multipla representationer och en interaktiv studiemiljö främja lärandet av fysikekvationer?

Här är en bild på när det var paneldiskussion under konferensen.
Det var mycket bra som sades och jag kunde inte låta bli att delta med åsikten att varje lärare vid varje tillfälle av förmedling av ämneskunskap är en förebild. 
 
En förebild av hur man hanterar ämneskunskapen och försöker få den att stanna kvar i huvudet på oss studenter.  
Sen efter inspirationsföreläsning, projektdiskussioner, mingellunch, paneldiskussion så var det fika <3 Så man kunde fortsätta stå vid sina postrar och berätta om den pedagogiska utvecklingen på TekNat-fakulteten
 
 
Det som förvånade mig mest under dagen var faktiskt hur pass intresserade lärare var när man uttryckte sina åsikter eller sa något som kunde bidra till utvecklingen. 
 
Och det är väl en attityd som vi strävar efter på Uppsala universitet? =) 



Sökes ny bloggare!

Visst är det så. Att kandidatprogrammet en dag går mot sitt slut. Vägen till och från Ångström har cyklats oräkneliga gånger men det som är fint är att nya människor med nyfikenhet söker sig hit!

Så ska du läsa kandidatprogrammet i fysik i höst och gillar att blogga?

Eller går du kandidatprogrammet i fysik och vill dela med dig av kandidatprogrammets upplevelser?

Skicka ett mejl till mig och säg att du vill blogga=)

Kravet är minst ett inlägg varannan vecka när det är ordinarie tider alltså vår- och hösttermin. Du blir anställd och får lön av Uppsala universitet.

Och inte minst blir du ett viktigt ansikte utåt för kandidatprogrammet! Okej, kanske inte ansikte men en röst.=)

Bloggen har idag cirka 800-1200 sidvisningar varje månad och det är verkligen från hela världen sidvisningarna kommer ifrån, inte bara Sverige.
 Den här statistiken är från senaste veckan. 
Så jag måste väl fira lite med att det äntligen har totalt sett blivit över 30000 sidvisningar sen bloggen började=) Nice! 

Så känner du dig sugen är det bara att höra av sig=)

måndag 15 april 2013

15 april, dagen då man måste bestämma sig.

Dagen då anmälan ska vara inne för ansökan vad man ska göra under hösten och ett flertal år framåt.

Beslutsångest? Nej, absolut inte.

Det där masterprogrammet i fysik verkar ju vara så spännande. Massor av intressanta kurser, frihet och en utbildning som ger en kompetens för anställning inte bara i Sverige. Fördjupning och bli expert på sitt område. Det låter väldigt intressant.

Men man måste ju ta sin kandidatexamen för det. Vilket innebär att man ska skriva en vetenskaplig rapport. Så jag vill rekommendera er som skriver examensarbetet eller kommer att göra det att läs i boken: Rapporter och uppsatser av Jarl Backman. Där reder han ut hur man refererar beroende på vilken stil man använder och hur man skriver och läser vetenskapliga rapporter.

Även det där kompletterande ämneslärar-programmet för att bli lärare på gymnasiet i fysik och matte låter som en bra grej. Men det hela verkar vara lite mindre bra organiserat och man har ingen koll på vilka kurser man ska läsa eller vad de har för kursmål om det är bra kurser osv. Så det är tråkigt att allt runt omkring den utbildningen stöter på en del hinder.

Annars blir det en cool bild på geofysikens huvudområde. Plattor som rör sig.

torsdag 4 april 2013

Examensarbete

Visst märker man att det är påsklovsvecka här på Ångström. Det är inte så mycket folk som sitter överallt och studerar utan några enstaka här och där. Inbitna, envisa och nyfikna människor.

Själv sitter jag på "kontoret" med solen lysande i ansiktet och analyserar data från mitt experimentella försök. Att lära sig fysik med multipel av representationer och med ett interaktivt sätt. Helt enkelt att prata fysik med varandra.

Ett forskningsprojekt innehåller alltid analysering av data men jag ska säga att det är inte så lätt att analysera människors sätt att tänka och tala om fysik än om fysiken själv. Men på tok för intressant för att se hur fysiken byggs upp, vart den kommer ifrån och hur man använder den. Fysiken upptäcks ju av människan där vi formulerar samband och lagar. Och med den mörka energin hängande över oss med 70% av något vi inte vet vad det är så är det intressant att se hur människor tänker på fysik.

I examensarbetet så ingår det att göra en poster och en rapport. Och idag, seg som jag är, (eller kanske inte) har jag äntligen fått veta hur man gör en poster! I powerPoint! Jag blev riktigt förvånad, trodde att man behövde använda något specialprogram som man måste ladda ner för att göra en poster. Men många av de posters som hänger på väggarna här på Ångström är gjorda i PowerPoint. Så här ska det göras posters!

Arbetet som man gör är ju ett "exjobb" ett förarbete innan det "riktiga arbetet" i det område som man är intresserad av. Så det kommer som en naturlig del att presentera sitt tillväga gångs sätt för andra som är intresserade i samma område på en konferens, TUK, Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens-utbildnings-råd-konferens.  Spännande och lite utmanande, en bra morot till att jobba klart med examensarbetet!