Hej kära läsare!
Nu är sommaren på sin topp här i Uppsala. Regn, sol, regn, lite mer regn, sol, sol, regn och lite mer regn.
Antagningsbeskeden på antagning.se har sen ett par dagar blivit publicerade så man äntligen får veta vad man ska göra med sitt liv under hösten. Det är både en för- och nackdel att beskeden tar såååå långt tid på sig. Man ska bestämma sig liksom ett halvår innan vad man ska göra och sen vänta mer än halva tiden på om systemet tycker en är duglig att göra det.
Men några av er som har hittat hit fick (troligtvis) den lilla lyckliga känslan när det stod ANTAGEN eller något i stil med Vill du tacka JA till din plats där på antagningen. Och sen gått vidare och sökt typ "Fysik Uppsala" just för att det är det du ska göra här =)
Till er vill jag säga VÄLKOMNA! Ni har en hejdundrans rolig tid framför fötterna! =D
Själv blev jag glad över att det stod att jag var behörig till Kosmologi 10 hp och Elektromagnetisk fältteori 5 hp som de två första kurserna under höstterminen=)
Om jag ska fördjupa mitt uttryck hejdundrans rolig tid så består det i att panikslaget hitta någonstans att bo som det första roliga steget som man ska klara av. Det går att tälta och UTN hade förra året ett militärtält där det var flera naturvetar/tenik-studenter som bodde i typ två veckor. Om du stått i kö ett år kan du ha goda chanser vid kantorsområdet. Det är helt okej. Annars kan du vara ute på slagfältet hos Heimstaden. Några av oss här programmerade ett program som plingade till så fort det kom upp en ny lägenhet på deras hemsida. Så det gäller att vara först!
Det går ju bra att bo i andra hand se bara till att du inte behöver betala 4000 kr för 19 m^2, det är inte normalt. Det finns många snälla tanter här i Uppsala, men också en del kärringar. Man kan ju pendla men de som har gjort det har jag upplevt varit trötta och känner sig begränsade. (Men det funkar.) Bra att veta är att om det bara handlar om ett par dagar till typ två veckor så finns det flera av oss som mer än gärna lånar ut bäddsoffan för att du ska kunna hänga med på allt det roliga=)
Bo på hotell bara några dagar är ovärt när det finns vänner som du kan bo mer eller mindre gratis hos.
Steg nummer två är att ha en cykel ståendes i Uppsala. Det gör att du får mer tid att ha roligt på än att stirra ut genom bussfönstret, som man kan göra så mycket i sitt liv ändå, eller svära över att man missade bussen med 10 meter, som man ändå göra så ofta i sitt liv.
Steg tre i hejdundrans rolig tid är att våga ta sig till de där aktiviteterna som kallas för mottagning. Det är en hejdundrans rolig tid.
Sen brukar allt flyta på och hamna på plats efter ett par veckor. Smarta drag är att ha samma lösenord på alla tre lösenord som man har på sitt studentkonto annars måste man springa så många extra meter hela tiden. Så är det rätt smart att köpa färgpennor, köpa en pärm per kurs så man får god struktur. Själv tycker jag om att anteckna med färgpennor/blyertspenna på helt blankt papper.
Och självklart skaffa en Physics Handbook, kompisen som gör att du klarar dina kurser^^
Vi som redan är studenter kanske börjar känna på oss att det inte är så j*kla långt kvar tills alla omtentor går. Några av oss har fler några av oss har färre. Ett smart tips till den dagen du skriver omtentor är att max göra två omtentor under en omtentaperiod. Att göra tre eller fler är overkill.
Själv ska jag plugga till två stycken. Så det är väl strax tentaperiod igen=)
Nej ska man ta och gå ut i regnet igen. Det är ju lockande att se på alla vattendroppar som faller för gravitationen och inte lyfts upp av alla uppåtvindar. Uppsala är väldigt uppåtvind-fattigt må jag säga.
Hej, hur går det till om man vill börja forska efter sin kandidatexamen, är det stor konkurrens om platserna? Är forskning inom t.ex. astronomi, vågkraft/vindkraft väldigt eftertraktade områden för nyutexade som vill forska?
SvaraRaderaHejsan!
RaderaHur det går till om man vill forska efter sin kandidatexamen. Om man söker till en forskningsplats direkt efter kandidatexamen tror jag faktiskt att många kommer ge dig råd att fortsätta på ett masterprogram.
På ett masterprogram får man verkligen välja sina specifika kurser och fördjupa sig inom det som intresseraren en som mest. Och upptäcka att det är fler som är det!
De som har tagit master i fysik och sen gått vidare med forskning har jag inte hört några problem med att inte få platser som PhD. Om man fullgör kand+master så visar man på intresse och disciplin som forskare eftertraktar när de anställer en.
Därför har jag lite planer på att gå vidare med master och sen forskning just för att ju mer jag läser fysik desto fler områden upptäcker jag som har utrymme för forskning.
För våg- och vindkraft vet jag inte hur marknaden ser ut. Då får du vända dig till W-sektionen på http://www.wsektionen.se/ =)
Lycka till!
Hej Cecilia! Jag heter Matilda Nilsson och är utbildningsinformatör på Studentavdelningen på Uppsala universitet. Jag undrar om du skulle vilja att vi länkade till din blogg från den här sidan http://blogg.student.uu.se/studenter-som-bloggar/
SvaraRaderaHär har vi samlat ett gäng olika studentbloggar som vi vill tipsa våra läsare om.
Med vänliga hälsningar
Matilda Nilsson
Hejsan!
RaderaDet skulle jag gärna vilja att ni gjorde=)
Har bloggat om programmet i över ett år och kommer göra det minst ett år till.
Det är kul att fler får upp ögonen för fysik, astronomi och matematik=)
Mvh Cecilia
Hallå!
SvaraRaderaOm man är intresserad av rymden, är kand fysik ett bra val då? Vet du några arbetsområden, som rör rymden, man kan hamna inom om man tar en master i fysik?
Hejsan! Ja, kandfysik är ett bra val om man är intresserad av rymden. kandysik har ju även inriktning astronomi på sitt program. Så redan i ettan får man göra projekt med forskare som har stark koppling till rymdgrejer=) Eller meteorologi/fysik-grejer.
RaderaMaster i fysik ger foten in hos de forskare som forskar om det man tycker är spännande. Eller jobbar med utveckling inom området. Master i fysik är inte heller så jätte olik de sista åren på en civilingenjörs examen. Bara det att civilingenjör har bestämda kurser som de måste läsa medan en master är mer individuell och ger spets kompetens.
Arbetsområden. Det är inte ovanligt att hamna hos NASA, ESO, CERN, ICE CUBE som är stora företag som håller på med rymden. Det är inte heller ovanligt att undervisa på gymnasiet som extra lärare i fysik där man själv närsomhelst kan referera till rymden. Det är inte heller ovanligt att undervisa på universitet efter master i fysik som labbhandledare i ex mekanik.
På kandidatprogrammet har vi ca en gång i månaden forskarlunch med team från Ångström som berättar om sina områden och man får äta lunch med forskare som öppnar intresset för flera områden.
Rymden är ju ett stort samlingsord för allt som är utanför och innanför jorden. Rymden mellan elementarpartiklarna, rymden mellan stjärnorna eller rymden mellan galaxerna. Ja att vara intresserad av rymden kanske slutar med att bli partikelfysiker?
Valet är ditt.