söndag 30 september 2012

Pluggpluggplugg

Det är nu det gäller att hålla plugget igång. Så att det sätter sig där i långtidsminnet någon gång. (Innan tentan)

Till den fina kursen elektromagnetisk fältteori är det viktigt att kunna integrera och derivera. Bland annat.

Men som tur är så finns Wolframalpha!=D Mohahaha!

http://www.wolframalpha.com/input/?i=+A%3D%28%28P%2F%282*\epsilon%29%29int++%28cos\theta^2%29*sin\theta+d\theta+from+0+to+pi%29

(P står för det konstanta polarisationsfältet och epsilon för permittivity for free space) 

Så mycket jobb för att räkna ut en liten konstant. Inte undra på att uppgifterna tar 1-2 timmar var att lösa.

Den här lilla ekvationen är ju faktiskt  till och med missvisande i att jag lagt ner typ 50 minuter innan jag ens kom fram till att det var så man räknade ut konstanten. Själva grejen att lösa integralen tar inte långt tid det är processen till att komma fram till just den integralen som tar långt tid.


Livets gång

Intervju med fysiker:

Intervjuvaren:
-När känner du att du kommit vidare i livet?

Fysikern:
-När jag börjar på ett nytt kapitel i Physics Handbook.

Intervjuvaren:
-Det var minsann en intressant definition. Men vad händer när Physics Handbook tar slut? Tar livet också slut då?

Fysikern:
-Nej, det är då man börjar forska.

onsdag 26 september 2012

Stipendier

Nu känner jag mig duktig. Äntligen under alla dessa år som jag har studerat i Uppsala har jag äntligen tagit mig i kragen och ansökt stipendier, i tid. Har precis varit och lämnat in ansökningarna till 26 olika stipendier. Sen får man ju se om man blir tilldelat något också. Hur långt tid det nu tar... Men idag är det iallafall sista ansökningsdag. Så lämna in ansökan innan kl 18 idag!

Glöm inte heller bort FysKam:s medlemsmöte ikväll! 17.ak i hus 8 på Ångström.

Nu ser jag på schemat här att det pågår en forskarlunch i mässen. Det hade kanske varit kul att gå på. Men allt hinner man inte gå på=)

Åter till Bio-Savats lag och dess magnetostatic consept.

tisdag 25 september 2012

Uppdatering!

Hejsan Bloggen!
Nu är det högtid för lite uppdatering! Tiden går som vanligt otroligt fort när väl alla studier har kommit igång. Det planeras och förbereds aktiviteter, kalendern bokas upp för flera veckor framåt, man går från ena föreläsningen till den andra. Studieplaner planeras och jag vet hu hur mycket det är som händer just nu.

Vi i kandfy3 som läser EMF komemr ha dugga på torsdag 9.15-10.00. (Yes, säger jag bara för att duggan inte är 8.15-9.00!)

Förra veckan hade kandfy2 dugga. Som jag tror, eller nej jag har ingen aning om om de är nöjda:P

Och just idag är det många aktiviteter utanför skolan som vore intressant att gå på, utbildningsutskottsmöte, astrocinema på astroavdelningen och infomöte för UARK. Enligt kvantfysiken skulle man kunna vara på två ställen samtidigt. Men nu lever vi i den "Newtonska världen" och får envisas oss med att bara kunna befinna oss på en plats under en viss tid.

Imorgon är den medlemsmöte för FysKam som kommer bli mysigt=)

Den 5 oktober är det gratis lunch! Som Studierådet NVF anordnar!=D

Den 9 oktober är det första studierådsmötet.

Japp! Viktiga datum!

Så det är vad jag hinner skriva just nu. dax att gå tillbaka till att rita lite fler fältlinjer innan man ska aktivera sig utanför studierna=)

Snart blir det uppdatering igen!

fredag 14 september 2012

Godispåse

Det tredje året börjar helt klart med de mest intressanta kurserna på kandfy. Om du frågar mig.

I kosmologikursen så ska vi göra ett eget arbete där några av förslagen är dessa:

  • The importance of the discovery of the Higgs boson for cosmology
  • The 2011 Nobel prize in Physics
  • Modified gravitation
  • Chaotic inflation
  • Tests of the constancy of fundamental constants
  • Parallel universes
  • Topology of the universe
  • Dark matter searches
  • Inflation and gravitational waves
  • Cosmic strings
Det här är bara några av de ämnena som man kan göra ett arbete om. Det är precis som en godispåse. Vad jag än väljer så är det gott=)



onsdag 12 september 2012

Linjära mobiltelefoner

Elektromagnetisk fältteori är ganska häftigt. Faktiskt.

Inte nog med att jag har fått lära mig att det är skillnad mellan polarisation av ljus och polarisation i material. Och att att material, oftast isolatorer, där det kan uppstå ett polarisationsfält klassas som linjära material. Bara för att ekvationen(förhållandet) mellan polarisationsfältet och det elektromagnetiskafältet är linjär. När man läst så mycket linjär algebra så blir det väldigt lustigt att tänka på att ett material kan vara linjärt. Det här med syftning och att utnyttja symboler i fysiken är ju utomordentligt.... jobbigt.

Någon borde nästan göra en symbolbok med alla syftningar från alla delar av fysiken. Så kan man få se vilken symbol som har varit populärast genom tiderna. Orkar inte ens börja rabbla hur många olika betydelser det finns på symbolen r eller E eller F eller T....

Men något mer jag har lärt mig det är att Maxwells ekvationer är superhäftiga. =) Bara för att de ekvationerna är linjära (är det en överraskning?) så kan vi använda mobiltelefoner!

För om elektriska fältet och magnetiska fältet förhöll sig kvadratisk eller på andra icke-linjära sätt skulle man aldrig kunna urskilja en viss signal som behövs för att använda mobiler. Det tycker jag är jätte coolt.

Om du någon gång har undrat över hur det egentligen är möjligt att så många kan prata i mobilen samtidigt så är en del av svaret på grund av lineariteten. 

måndag 10 september 2012

SI are alive!

Vilken fart det har varit dessa två dagar på SI-utbildningen! Nu är det 20 nya studenter som har blivit utbildade till SI-ledare. Vilket är super kul att SI har expanderat till Kemi, W och ES =) Kändes som vi var ett härligt gäng som kommer ha kul på de kommande SI-möten som kommer ske under hösten=)

Idag var SI-utbildningen på Akademi Hotellet som ligger i samma byggnad som Uppsala Studentkår. Mysigt ställe må jag säga. En av höjdpunkterna under dagen var helt klart lunchen. Asiatisk buffé på stan. Mmmm sushi och efterrätten men friterad banan, vanilj glass och sirap var inte heller så fel.

Under utbildningen hade vi många korta SI-möten där olika situationer uppstod där vi fick prova på olika lösningsstrategier. Roligt och givande.

Så jag är taggad på SI och tror att det kommer vara givande för er som väljer att medverka=)

Såklart en bild på den sushi som vi åt under söndagens utbildning. 

Sammanfattning: SI here we go!

söndag 9 september 2012

9.8 m/s^2 jordens acceleration

Hejsan bloggläsare!
Nu har mottagningen 2012 passerat förbi och nästan alla har fått den trevliga förkylningen som följer efter en mottagning. Nysande och hostande tar vi oss igenom dagarna men vi överlever=)

Idag har det varit första dagen på SI-ledar utbildningen. Men en större utvärdering kommer nog imorgon efter att utbildningen tagit slut. Än så länge är det kul och förvånande många som utbildas eftersom SI-kulturen expanderar till Kemi, civilingenjör i W och ES. Kul, kul=)=)

Jo, jag tänkte dela med mig lite av min glädje att förstå saker. Några av er tycker kanske att det är självklart. Några av er kanske redan härledde ekvationen under gymnasiet och tycker det är trivialt. Ja, antingen är det jag som gladeligen påminns igen eller så är det just den här repetitionen efter x-antal år som gjorde att jag kommer minnas det för en mycket längre tid nu sen senaste gången. Iallafall här kommer dagens fanicerande aha-upplevelse:

Jordens gravitations acceleration är ju 9.80 m/s^2 eller 9.81m/s^2 beroende på vart man står på jorden. (Det lär man bara ha fått acceptera första gången man läste det i sin gymnasiebok.) (Kanske, kanske inte)

Så då ska vi faktiskt härleda fram att det just är 9.80 m/s^2. Och det är där insikten ligger att jag fick ett intresse att faktiskt bevisa det för mig själv att det faktiskt stämde, tror jag, som var kvällens insikt.

Vi känner ju till Newtons gravitationslag:

F= (G *M *m ) / (r^2)

F- Kraften i Newton
G - Gravitations konstanten
M - Jordens massa
m - Objektet-som-befinner-sig-på-jorden:s massa
r - Jordens radie

Sen känner vi till Newtons andra lag:

F= m*a

F-Kraften i newton

m - Objektet-som-befinner-sig-på-jorden:s massa
a - accelerationen

Det som är grejen är väl att man antar att massan m i båda ekvationerna är detsamma. (Men kom ihåg att det inte alltid är så när det handlar om andra exempel) Så om vi sätter ihop dessa vackra ekvationer blir resultatet det här:

m*a= (G *M *m ) / (r^2)

Och löser ut accelerationen

a =  (G *M ) / (r^2)

Sen är det bara att sätta in värdena på gravitations konstanten, jordens massa och jordens radie:

G = 6.67 *10^-11 (N *(m^2))/(kg^2)
M = 5.977*10^24 kg
r = 6378.16*10^3 m

(Dessa uppgifter kollas snabbast och smidigast upp i kära Physics Handbook.)

Då är det bara att sätta in siffrorna.


a = (6.67 *10^-11*5.977*10^24) / ((6378.16*10^3)^2 ) = [ slår du in detta på din miniräknare ska du se att du får fram] = 9.799 m/s^2

Så om du varierar radien på jorden eftersom radien mellan ekvatorn och polerna är (kollas också upp i PH)

(6378.16-6356.78) = (ekvator radien minus pol radien) = 21.38 km

Så kommer accelerationen variera mellan:

9.799 och 9.865 m/s^2

Därav är det "rimligt" att sätta gravitations accelerationen till 9.8 m/s^2 för att förenkla senare komna räkningar.

Okej. Aha-upplevelsen låg i att endast data från hur jorden är skapt och den där gravitations konstanten gjorde att resultatet blev det som man faktiskt fick lära sig. Men det är ändå något fint i att faktiskt förstå hur gravitationsekvationen hör ihop med siffran.

Några av er kanske tycker det är trivialt. Men jag tyckte det var häftigt att jag på något sätt själv tänkte fram hur det hängde ihop.

Nu är klockan sent och imorgon är det en till heldag med SI-utbildning. Så nu är det nattinatt=)

måndag 3 september 2012

Bokåsikt

Färsk och härlig information från engagerade studenter från kandfy1=D (Mina spanare gör sitt jobb.)

Calculus. Den första matteboken som man blir kompis med. Till den finns ett häfte eller större pocket som heter Studentsolution. Alltså det häftet som ger extra långa lösningsförslag hur man räknar ut problem. MEN! Till kandfy så får man ju köpa ett samlat bokpaket där Calculus ingår. Det är ju toppen att man kan få ett paketpris! Och sen kommer problemet.

Att köpa Studentsolution så måste man köpa den tillsammans med Calculus, inte separat. Så det är lite synd. Men kämpa på. Äldre studenter har nog ett ex som ligger hemma. Ett tips är att sätta upp en lapp i skamvrån eller skriva på tavlan i skamvrån att man vill ha eller är intresserad av att köpa en viss kursbok.

Nej nu är det dax att plugga lite=)

Läsa lite om vectorspace som inte är beroende av koordinatsystem. Mycket väsentligt i elektromagnetisk fältteori =)

SI- Here we go!

Måndag. Nu vimlar det med folk på universitetsområdet. Idag är det kursstart för många och då är det extra mycket folk på Ångström/Pollax för att första föreläsningen brukar alla gå på.

Så det är kul att studentlivet har vaknat igen från sommarens dvala.

Idag var det kursstart i Elektromagnetisk fältteori och Analytisk mekanik och förhoppningsvis meterologikursen för treor. Men nu blir det svårt att hålla någon form av koll på treorna för att alla läser så spridda kurser. Även tvåorna  hade kursstart med elektromagnetism idag. Där får man ju se om en hopslagningen av Elektromagnetism 1 och 2 fungerar "bra" jämfört med tidigare år.

Men så till det roliga. Ikväll är det danstävling/karaoke i möbius och vi kommer rocka loss!

Men till anledningen till dagens rubrik. SI. Som står för Supplemental Instruction. Eller om man vill vara lite vitsig, för System International. Hehe.Iallafall. Idag hade vi fika (så nice med gratis kaffe) där vi såg över lite vilka som gör vad och hade det trevligt. På söndag ska det senare vara utbildning för att bli SI-ledare.

(Men hallå! Vad är SI?) Jo, till fysikkurserna på kandidatprogrammet i fysik så erbjuds SI. Förut var det så att det bara var till kandfy men i år ska det utökas till kemi, ES och W.  (Bara positivt)

SI är till för studenter av studenter. Tolkning av vad är SI är, är såklart upp till var och en, för mig så tolkar jag det såhär: Det är en grupp studenter som handleds av en äldre student som har genomfört kursen sen tidigare. Detta brukar ske i en lektionssal. Gruppen av studenter bör känna efter ett SI-pass att man är lite mera vän med kursmaterialet. Den äldre studenten kommer alltså att handleda denna grupp av studenter mot målet: Att klara kursen. Man kan nästan se det som att forska. Man är ett team(gruppen av studenter) som har ett projekt(läser en fysikkurs) och ska uppnå något(klara kursen). Bara det att när man forskar, tror jag, att det kan vara väldigt svårt att svara på när något verkligen stämmer. Är man säker på att ens resultat stämmer? Är jag säker på att vägen till resultatet var "korrekt"? osv. Därmed tycker jag att SI är lite som att forska i den kurs man läser. Den äldre studenten handleder i "rätt" riktning när gruppen av studenter tar sig an problem.

Min tolkning av SI är också att man fikar tillsammans, har en kul stund och samtidigt pluggar. Tre små goda saker tillsammans blir en stor god sak.=)

Än är det inte helt bestämt men SI kommer nog att vara i (för kandfy1) Mekanik KF och Termodynamik. För kandfy2 kommer det nog vara för Elektromagnetism, Optikkursen(vågor) och kanske kvantfysik.

Vilka kurser som det kommer undervisas SI på är ju upp till er studenter. Vill ni har handledning, med fika i kvantfysik så säg till!=)

Så på söndag och måndag är det utbildning för nya SI-ledare. Det ska bli kul=)

Nu är skamvrån full att folk. Kanske inte så full. Det får helt klart plats mer folk här. Speciellt nu när vi har en stor och fin lokal=)

Nu kanske man ska plugga lite=)