söndag 17 februari 2013

Partikelfysikplugg

Vad härligt att känna motivation igen! Äntligen en kurs som det känns spännande att läsa i kursboken. Annars kan ju söndagseftermiddagar var ganska sega men nu, att läsa om isospin, symmetrier i standadmodellen och om higgs-mekanismen det är som att ha en jättestor godispåse framför sig och man får äta upp allt i den=)

Mest spännande är just det här med symmetrin i standardmodellen. Om vi tar dessa kraftbärande partiklar, fotonen för elektromagnetiska kraften, gluonen för starka kraften och för svaga kraften finns det två kraftbärare W-bosonen som är för laddade partiklar och Z-bosonen som är för neutrala partiklar.

Så vad vet vi sen tidigare om dessa bosoner. Jo, fotonen är masslös medan W och Z har stor massa. Och det här kallar man för ett symmetribrott. I och med symmetrin borde då också fotonen ha stor massa men det har den inte. Så då förklarar man detta symmetribrott med higgsfältet. Att W- och Z-bosonen interagerar med higgsfältet och ger upphov till massa. Medan fotonen inte interagerar med higgsfältet och därför förblir masslös men fortfarande med egenskapen att bete sig som en kraftbärare. Denna förklaring från att man har jobbat fram en teori för electroweakinteraction (EWI) och inte en kraft var för sig för svaga växelverkan och elektromagnetiska växelverkan.

Vill man veta mer kan man alltid gott ner sig i Gauge-teori. Men då är det bra att vara kompis med laaaagrange först!


måndag 11 februari 2013

Partikelfysik

Partikelfysik är ju ett intressant område. Kanske för att de frågar om fundamentala saker om världen och att det många gånger står, vi vet inte säkert, experimenten är inte gjorda än. Vilket öppnar för forskning! Men sen att man behöver en jättestor partikelaccelerator, det är ju en annan sak.:P

I den här kursen ska man även göra en kort presentation om något som då har med partikelfysik att göra. Jag ska göra en presentation om: sökandet efter fria kvarkar, search for free quarks. Mycket intressant område. Kvarkar verkar ju gilla varandra och uppträder alltid i par eller som hybrider, alltså tre och tre.

Här har ni en ganska okej schematisk bild över den så kallade baryonmodellen. Det som du är uppbyggd av, dina händer, ögon och hela kroppen. Häftigt va?

J står för total angular momentum. Det här med att en symbol står för flera saker. Inte nog med att "vanliga" bokstäver står för flera saker till exempel att a står för acceleration, skalfaktor, radie osv. Nu blandar de även in de grekiska bokstäverna med flera betydelser. Det skulle till exempel inte förvåna mig om integraltecknet dök upp någonstans snart:P


fredag 8 februari 2013

Skuggor

Har ni någon gång funderat på det här med skuggor och hur hjärnan uppfattar skuggor? I så fall kan ni börja göra det nu.

Ni kanske har hört talas om de här experimenten om att man tycker att två rutor på en fyrkant med olika miljö runt om har olika färg. Men om man tar bort miljön runt om så visar det sig att de båda rutorna(jag approximerar fyrkant till ruta) har samma färg. Detta är mycket märkligt, tyckte jag, tills jag började ana hur min hjärna hittar på färger för att avgöra var de befinner sig i rummet. I det tre dimensionella rummet, den så väl igenkända r-vektor = (x, y, z). Och jag som är ganska mycket kosmologi-aktig av mig tänker ju på universum i stort, dessa multdimentioner och multiuniversa.

Kan vi (människor) inte se fler dimensioner därför att vi inte kan uppfatta skuggorna från de?

Det är en mycket spännande tankeexperiment tycker jag!

torsdag 7 februari 2013

Målet

Det här ska man alltså uppnå. För all er som undrar och diskuterar vad som egentligen ska vara med i en examen för fysik som också gäller för meteorologi, astronomi och geovetenskap.

Examen

3.1 Beslut enligt högskoleförordningen
Kandidatexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng med viss inriktning som varje högskola själv bestämmer, varav minst 90 högskolepoäng med successiv fördjupning inom det huvudsakliga området (huvudområdet) för utbildningen.

Självständigt arbete (examensarbete)
För kandidatexamen skall studenten inom ramen för kursfordringarna ha fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 högskolepoäng inom huvudområdet.

3.2 Lokala beslut
Förutom 90 högskolepoäng inom huvudområdet ska finnas ett biområde om minst 30 högskolepoäng. Huvudområden, tillika biområden, inom teknisk-naturvetenskaplig fakultet är: biologi, datavetenskap, fysik, geovetenskap, kemi, matematik och teknik.

En kandidatexamen får, förutom kurser på grundnivå, bestå av kurs eller kurser på avancerad nivå omfattande högst 60 högskolepoäng.

Detta kan även läsas på: http://www.uu.se/utbildning/utbildningar/selma/utbplan/?pKod=TFY1K&lasar=11/12

Och vet ni vad? Denna studieplan beslutat av Naturvetenskapliga utbildningsnämnden(NUN) där vi har en studentrepresentant! Studierådet = good stuff!

Exjobb, exjobb, exjobb

Redan februari... tiden går väldigt, väldigt fort. Kanske för att man försöker göra en ganska detaljerad plan för sitt examensarbete och inser egentligen hur lite tid det finns för allt man vill göra. För det är som sagt lätt att låta det bli för stort!

Något som jag själv anser är bra med detta "självständiga arbete" är att det är bara jag som drabbas när jag inte hinner göra sakerna i tid. Men det har jag ju märkt nu att om jag inte läser in det jag ska i tid så blir allt försenat. Så om man är flera i en grupp och någon är försenad så bli ju allt försenat. Så exjobbet är en bra grej att öva sig i att "hålla sina deadlines".

Nu talar jag mest från mitt exjobb eftersom vi inte haft direkt utbyte med hur det går för de andra. Men tror att det ska vara något sånt i de kommande veckorna, redovisning av nuläge av exjobbet. Dock tror jag att många börjar med att läsa sin in i området. Kollar artiklar, böcker, internet, diskussion med forskare osv. Informationssamling helt enkelt.

En bra grej är att om man har ett par artiklar som är relevanta för sitt examensarbete att man läser de och gör korta, alltså typ fem meningar, som sammanfattar hela artikeln. Inte lätt men effektivt!

Nej, kanske dax att fundera vidare över hur målen för mitt examensarbete kopplar samman med målen som finns för kandidatprogrammet i fysik. De ska ju på något sätt matcha...

p.s Nästa vecka är det studierådsmöte på tisdag. Massor av spännande saker ska diskuteras och lyftas fram!