Vad härligt att känna motivation igen! Äntligen en kurs som det känns spännande att läsa i kursboken. Annars kan ju söndagseftermiddagar var ganska sega men nu, att läsa om isospin, symmetrier i standadmodellen och om higgs-mekanismen det är som att ha en jättestor godispåse framför sig och man får äta upp allt i den=)
Mest spännande är just det här med symmetrin i standardmodellen. Om vi tar dessa kraftbärande partiklar, fotonen för elektromagnetiska kraften, gluonen för starka kraften och för svaga kraften finns det två kraftbärare W-bosonen som är för laddade partiklar och Z-bosonen som är för neutrala partiklar.
Så vad vet vi sen tidigare om dessa bosoner. Jo, fotonen är masslös medan W och Z har stor massa. Och det här kallar man för ett symmetribrott. I och med symmetrin borde då också fotonen ha stor massa men det har den inte. Så då förklarar man detta symmetribrott med higgsfältet. Att W- och Z-bosonen interagerar med higgsfältet och ger upphov till massa. Medan fotonen inte interagerar med higgsfältet och därför förblir masslös men fortfarande med egenskapen att bete sig som en kraftbärare. Denna förklaring från att man har jobbat fram en teori för electroweakinteraction (EWI) och inte en kraft var för sig för svaga växelverkan och elektromagnetiska växelverkan.
Vill man veta mer kan man alltid gott ner sig i Gauge-teori. Men då är det bra att vara kompis med laaaagrange först!
Partikelfysik äger! ;) Vore kul att ha en exjobbare hos oss kan jag säga :) P.s. mycket bra sammanfattat av EWSB! :-)
SvaraRaderaTackar! Jag gör redan exjobb hos avdelningen fysikensdidaktik och exjobb i partikelfysik är väl långt mycket mer datakunskaper man måste ha än hålla koll på EWSB;) Visst partikelfysik äger, men vart får gravitations teorin plats?
RaderaBra fråga. Strängteorin har försökt att lista ut det där i några årtionden. Loop quantum gravity är ett nyare försök men båda har fortfarande lite problem. Snart är det kanske er tur att försöka hitta svaret åt oss alla ;)
Radera