tisdag 18 december 2012

Tentaplugg.

Va? Är det snö ute? Oj, har det redan blivit mörkt? Va, är det jul om sex dagar? Lucia, det var igår va? Shit, är klockan över ett igen.

När man tentapluggar glömmer man ibland bort tiden och omvärlden. Det är ju skönt att sista tentan är imorgon(för mig). Tvåor och ettor har tentor hela veckan. Nja inte hela veckan men torsdag och fredag vet jag att några timmar kommer spenderas i tentasalar med hårt arbetande hjärnor som derivierar, integrerar och händer som bläddrar sida efter sida i Physics Handbook.

Physics Handbook. Det är en riktigt bra bok. Inte för att det är en klassisk roman eller deckare. Men det är något speciellt med boken. Den innehåller så många hemligheter och självklarheter, om inget annat än världen. (Ibland är den lite som en roman faktiskt.) När man kollar in ekvationerna i F-9.4 som handlar om Maxwell-Boltzmann statistik och känner att man har lite kläm på när och hur man räknar med de och vad det står för så kommer jag på mig själv att, j*klar vad mycket fysik jag har läst.

Hela kandidatprogrammet i fysik (hittills) kan princip sammanfattas med Physics handbook med kapitlen F.1-F.11 bortsett från F.4 och F.12. Så det är en bra bok att ha om man läser fysik=) Eftersom man får ha med den på fysiktentorna=)

Där ligger den på bordet som en stadig vän under de 5 långa timmar fysiktentor vanligtvis är på.

Nej, nu kanske man ska sova en stund innan det är dax för tenta kl 08.00 på pollax. Åtta prick och inte åtta femton som man som akademiker är van vid. Dessa typtentor alltså....

torsdag 13 december 2012

Redovisningsdag!

Kursen Fysikundervisning i praktiken håller verkligen en klass för sig. Under hela eftermiddagen var det redovisningar av projekt av någon form som har med "effektivt sätt att lära ut fysik" att göra. Och vi började med lunch!
Älskar gratis mat!

Och vilka intressanta redovisningar! Allt från konceptuell förståelse, missconceptions, PM för en lektion, ranking task, Pictionary Physics, PollEv(typ Klickers), Förståelse av modeller, språktolkning till hur du kommer ihåg saker.

Mycket intressanta presentationer och inte minst den glädje som sprids när flera har tagit med sig fika till kaffet. Tänk om alla fysikkurser var som Fysikundervisning i praktiken, med seminarier, rankingtask, diskussioner, pear instruction, spel, små projekt, cklickers + (SI). Och gå ifrån dessa sovande föreläsningar och lektioner som går i 110.


Då skulle man ju tycka att fysik var lätt.

onsdag 12 december 2012

Intressant!

Från en kursbok:
"It is the scarcity of neutrons relative to protons that explains why Big Bang Nucleosynthesis was so incomplete, leaving three-fourths of the baryons in the form of unfused protons. 

A neutron will fuse with a proton much more readily than a proton will fuse with another proton. When two protons fuse to form a deuterium nucleus, a positron must be emitted (to conserve charge).

This means that an electron neutrino must also be emitted (to conserve electron quantum number)."

Det är väldigt lätt att kombinera kärnfysik och statistisk mekanik med kosmologi<3

måndag 10 december 2012

Juletid

Terminen har gått med rasande fart. Än en gång tycker man att dagarna inte räcker till innan proven kommer och inlämningsuppgifter ska lämnas in eller förbereda allt som har med julen att göra.

Förra veckan hade FysKam ett väldigt mysigt lussefika med sång.

Mer och mer blir det mindre schemalagt (för min del) med mycket eget ansvar att studera och få uppgifter gjorda.

Just nu sitter jag och funderar över vad egentligen ljud är. Så det får bli dagens fysikfråga:

Dagens fysikfråga:
What is sound, after all, but a traveling change in pressure?

På något sätt så tillåter densiteten på luften och höjden på luften(innan det blir bara rymden) oss att faktiskt höra ljud i luften. Annars så skulle luften kollapsa. Det är ju faktiskt lite coolt, det som James Jeans kom fram till i sina astrofysiska dagar.