onsdag 27 mars 2013

Forskarlunch och fysikkoncept: Tema Gravitation

Vilken härlig standard kandidatprogrammet i fysik håller!

Idag har det varit forskarlunch i salen bredvid pollax aulan där avdelningen för kärnfysik var på besök. Själv ägnade jag större delen av lunchen till att diskutera mörka fotoner!!! (Ascoolt!)

Alltså att sönderfallet av pi-noll blir till två fotoner. En som är reell och en som är virtuell eller så kallad mörk. Där den mörka fotonen sen sönderfaller till en elektron och en positron, troligen. Ja, men vad är pi-noll säger du? Jo, det är en partikel bestående av kvarkar. Antingen en uppkvark och en antiuppkvark eller en nerkvark och en antinerkvark=)

På den här bilden ser vi bara att pi-noll består av en upp och en antiupp men det är lika "stor chans" att det är en nerkvark och antinerkvark.

Sen när forskarlunchen var slut var det ännu en del i fysikkonceptserien med temat gravitation!!! Oj, oj, oj favoritämne! Och vem höll i den konceptlektionen? Jo, självaste Ulf Danielsson! Så nice att ha en professor i teoretisk fysik som vill förmedla gravitationsteori till oss studenter=)

Under dessa två timmarna skulle vi besvara två frågor. Hur stort är ett svart hål och hur kommer det sig att universum expanderar? Vi löste ut de två frågorna med hjälp av Newtons mekaniska lagar och med vilket antagande då? Jo, energins bevarande. Den så viktiga lagen som alltid gäller i vårt universa. Energin bevaras och är konstant. Plus att det finns två former av energi, kinetisk och potentiell. Jag har skrivit det så många gånger nu i mitt liv att jag snart börjar tro på att det bara finns de två formerna av energi och att den är konstant. Men det finns något som ifrågasätter det. Måste energin vara konstant?

Ja, ja lite coolt att använda sig av Newton och att definiera att flyktfarten från ett svart hål är ljusfarten och på så sätt få fram Swartchild-radien r= (2*G*M)/(c^2). Plus att för en hundrade gång höra förklaringen på vad som händer när man reser närmare och närmare ett svart hål. Äntligen greppar det för mig om man istället säger att svarta hål är frysta stjärnor. Att om man står utanför och tittar på en person som färdas in mot ett svart hål så kommer det se ut som att den personen stannar och fryser fast. Just för att definitionen av ett svart hål är att inte ens ljuset kan ta sig därifrån och då är det nästan självklart att bilden av den/det som färdas in i ett svart hål stannar av för att inte fler fotoner kan ta sig från bilden/svarta hålet.

Till den andra frågan. Hur det kommer sig att universum expanderar. Det slutade såklart i de vackra kosmologiska ekvationerna som heter Friedmann ekvationerna, som jag gjort ett inlägg om redan 18 april 2011 här på bloggen. Ännu en gång använder man sig av energins bevarande och definitionen av täthet, densitet, och den formeln som alla är så övertygade om att volymen på en sfär är. Volym= (4*pi*(radien^3))/3.

Sen vips hamnar man i frågor som vad består egentligen densitet av och hur konstant är egentligen den konstanta energin? Beror den inte på radien? Eller på en godtycklig skalfaktor? Där kvoten på denna skalfaktor med tidsderiviatan av skalfaktorn och skalfaktorn själv definierar hubbels lag.

Nu börjar jag nästan ångra att mitt examensarbete inte handlar om gravitational lensing, då hade jag ju varit alldeles insnöad på det här området. Men ja, experiment om hur människor lär sig fysik är faktiskt ganska intressant det med! Det projektet om hur gravitationen kröker ljus kring massiva objekt, det får väl vänta till examensarbete på masterprogrammet.

Men visst blir man inspirerad till att läsa mer om teoretisk fysik, geometrianalys och topologi!

torsdag 21 mars 2013

Exjobbs data

Ja, men då har man samlat in data eller material som man kan kalla det för till sin undersökning.

Utformning
Metod
Hypotes
Data-insamling
Analys
Resultat

Data-insamling från astronomi hade nog varit massa datafiler med många siffror, detsamma för temperatur i luft eller i moln. Där siffrorna är utplacerade i matriser.

I didaktik är insamlingen av data i form av film och "ritande bilder".

Analys-delen kommer ju ta sin lilla tid känner jag på mig.

Men jag måste säga att det är kul att utforma ett ett eget projekt och vara som sin egna "chef" för hur det ska gå till, hur noggrant det ska vara, vad man ska ta med, vilka frågor man ska ställa.

Man blir ju lite påhittig och ser flera forskningsområden och små experiment och projekt man skulle vilja göra i vardagen som har fysikkoppling.=)

onsdag 13 mars 2013

Beyond the future

Oj, vad intensivt man ser till att sina dagar blir. Men imorgon kommer det äntligen bli en liten paus. Där efter lunch ska jag bara sitta och ta det lugnt för en liten stund. Blir nog i skamvrån. Det är ju så trevligt där med folk från programmet och massor av nördiga och onödiga skämt.

Men först ska man ta sig igenom den 5 timmar långa tentan i partikel fysik. Jag är både glad och ledsen. Glad för att kursen tar slut. Ledsen över att kursen tar slut för det här har varit en rolig kurs. Man har lärt sig mycket och på ett sätt som gör att jag med stor sannolikhet kommer komma ihåg en hel del grejer från den här kursen.

Så imorgon är det bra om jag kommer ihåg mer än bara det som listas här nere men iallafall alla representationer och betydelser för det här:

  • Cross section
  • Strangeness oscillations
  • Mixing angle
  • Universality of weak interactions
  • That the special thing with the Higgs field is that the Higgs field varies under gauge transformation in the vaccum state. (Det här kommer jag absolut att glömma bort. Jag har ju lite koll på orden var för sig men när de kommer i en enda mening och har massor av betydelser när de sitter tillsammans, då bara en mening innebär minst åtta timmar letande i böcker, internet och omskrivningar så nöjer jag mig med att komma ihåg meningen, så blir det nog bra ändå)
  • Weight diagrams for lightest mesons and hadrons
  • Cabbibo suppression
  • Charge current interaction and neutral current interaction
  • The helicity state for neutrinos
  • That center of mass is the same thing that center of momentum. (I belive that for know!)
  • Charge conjugation parity. 
Så nu har ni 1/5 av partikelfysik kursen, typ=)

Sen måste jag bara säga att den här kursen har varit otroligt bra på att använda samma bokstavsrepresentation för olika fysikalisa fenomen. Till exempel håller man flitigt på med J, L och S och de har två varsina betydelser ( i samma kurs). Jag börjar nästan tro på min teori om att varje område av fysik har sitt egna språk av representationer. När man väl börjar hitta likheter så kommer nästa kurs och definierar om alla bokstäver igen.

Dagens fysikfråga:
Hur många representationer har symbolen stora omega i fysiksammanhang?

Skulle inte förvåna mig om det är fler än sju stycken.

Nu är det sömn innan tentan. Det är en regel som fungerar: Sleep well, Think well.

onsdag 6 mars 2013

QCD

Ibland känner jag mig lite konstig. När jag tycker det är underhållande att sitta och äta hallon och samtidigt lyssna på klipp på youtube där olika män berättar om quantum chromodynamics. Alltså kvantfält-teorin om hur den starka kraften fungerar.

De två orden som förekommer ofta i QCD är symmetri och färg.

Det är underhållande för man sitter och blandar färger. Röd, grön och blå det blir vit. Kan man väl tycka att nästan varje kotte ska känna till men det är tydligen avancerad fysik. ;-)

Slå upp color confinement på wiki så får du lite inspiration=) 

Är man fysiker så är man. <3