tisdag 30 augusti 2011

Karriärvägen som fysiker

När jag möter nya människor och berättar att jag läser kandidatprogrammet i fysik. Så får jag många olika reaktioner. Vissa höjer ögonbrynen, vissa rynkar ögonbrynen. Men om jag säger att jag pluggar till fysiker är det fler som förstår vad det är jag ska bli. Men vilken karriär har man som fysiker? Vad är det man ska svara på frågan som kandidatstudent i fysik när någon undrar vad man ska jobba med? Vad skiljer sig det svaret från en civilingenjör i fysik? Det här är Uppsala universitet svar via deras hemsida:

Karriär efter kandidatexamen i fysik: 
"Den breda fysikkompetens du får på programmet ger dig många valmöjligheter efteråt. Du kan läsa vidare på ett masterprogram, eller med en passande specialisering kan du också fortsätta ut i yrkeslivet. Ofta handlar det om forskning, utveckling, användning av olika typer av mätteknik. Vanliga arbetsgivare är olika industrier, privata företag, statliga verk eller myndigheter."

(Programmet är bara tre år så alla pengar från csn är inte bortkastade.)

 Karriär efter masterprogram i fysik:
"Med en masterexamen i fysik är du kvalificerad för forskarstudier i fysik. Du har också möjligheten att arbeta med forskning och utveckling (FoU) vid olika företag och myndigheter.

Du kan även få anställning som företagskonsult, projektledare inom FoU eller tjänsteman i banker, försäkringsbolag eller forskningsorganisationer. Din matematiska kompetens och analytiska problemlösningsförmåga leder till bra anställningsbarhet.

Beroende på vilka kurser du läser och vilken specialisering du väljer finns det många andra, mer individuella, karriärmöjligheter inom särskilda områden både inom och utanför fysiken. Du kan till exempel efter avslutad utbildning inom meteorologi arbeta som meteorolog eller få arbete inom energisektorn."

(Mastern är i två år, totalstudietid med kandidatexamen är fem år, då är pengarna från inte csn slut. Då har man ett år kvar av csnpengarna. Valmöjlighet till var mastern ska studeras är större än om man går civilingenjör.)

Karriär för en civilingenjör i teknisk fysik:
"Kombinationen av spetskompetens och bred teknisk överblick gör Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik till en slagkraftig utbildning på arbetsmarknaden.

Tekniska fysiker arbetar främst på:
››småföretag som forskar mycket,
››högteknologiska industriföretag och
››i forskningslaboratorier.

Andra väljer att starta egna företag, eller att undervisa på universitet och högskolor. Utbildningen i Uppsala är internationellt gångbar vilket ger dig goda möjligheter till jobb utomlands. Så länge människan utvecklar ny teknik kommer tekniska fysiker att efterfrågas."

(Civilingenjörsprogrammet är i fem år och då är pengarna från csn inte slut, utan man har ett år kvar.)

Slutsats
"Bra anställningsbarhet" eller "slagkraftig utbildning på arbetsmarknaden"?

Dagens fysikfråga:
Vad är innebörden bra anställningsbarhet?

Kurser år två termin ett. Kurser år ett termin ett.

Tjenamos!
Tänkte informera er som inte har så stor koll på vad för kurser en fysikstudent som börjar sitt andra år ska läsa. Kurserna är dessa som följer:
Period 1 alltså till ungefär mitten av höstterminen
  • Linjär algebra 2             
  • Programmeringsteknik 1
  • Elektromagnetism 1
Andra halvan av terminen så de tentas av innan jul är
  • Transfommetoder
  • Termodynamik
  • Mekanik 3
Det ska bli spännande. Redan på första föreläsningen i elektromagnetism fick vi använda kunskap från flervariabel analys så kurserna bygger verkligen på varandra! 

En student som läser första året får läsa första terminen dessa kurser:
  • Introduktion i fysik, astronomi och meteorologi. 
  • Beräkningsvetenskap 1
  • Geometri och analys 1
  • Mekanik KF
  • Fysikprojekt 5hp
Hopp och lek!

söndag 28 augusti 2011

Naturvetarfamiljen

Mottagningen har varit något av det bästa under fredag och lördag. Härlig blandning av fest och chill. Säg mig hur ofta står du mitt i natten, vid ett tält, där folk dansar som aldrig förr och pratar om relativitets teori, teleskop, tidspil, universums existens, historia och framtid. Inte så ofta. Men på Uppsala universitet, på Ångström, på Pollax, där händer det! Vilken salig klang av naturvetare, kemister, biologer, fysiker, matematiker, astronomer, meteorologer, geologer alla är vi lika nördiga. Som en enda stor familj.

Här är bilder från fredag
 Här står de och väntar på att FÅngarna på Pollax ska komma igång.
 Gröngölingar är biologer och geologer
 Här har vi gänget från Schrödingers kattkammare!
 En cell gick ut på att stoppa ner handen och fånga pusselbitar i något äckligt.
 Sätta ihop pusslet snabbast ger mest poäng!
 Nu är pusslet klar!
 En annan cell gick ut på att ta alla kapsyler från ena tallriken till den andra med hjälp av pinnar.
 Såklart fanns det en "Fader Fourier" vid drottningtoaletten.
 Kulbana!
 Koppla ett oscilloskop
 Motiveringen till detta rum var: Du ska vara vig och tycka om att krypa in i en ost.=)
 Alla ledtrådar från de klarade cellerna gick till Uthgård!
 En geolog på en sten.
 Skattkista priset för de laget med flest poäng.
 Det blev godisregn.
 Faddrar från kattkammarna
 Marcus med pris och PÄRLOR!
 Pollaxbacken där alla hänger.
På kvällen sen var det danstävling med basåret. Det var askul!

Imorgon börjar kurserna och så är det Amazing Uppsala.

torsdag 25 augusti 2011

En ledig kväll.

Full rulle har det varit på mottagningen för fysiker/astronomer/meteorologer/matematiker och kemister. Tänkte ladda upp lite bilder som jag tagit. Det finns mycket mer bilder och rapporter om vad det är som händer på mottagningen på www.sigma-ett.org

Här är bilder från dagens rundvandring. Vi som börjar andra året på kandidatprogrammet leder mest runt de nya studenterna och hjälper dom hitta överallt i sina nya liv. Våra kurser börjar på måndag. Så idag var det lite rundvandring och uppvisning av lite experiment på Ångström. Här har vi experimentet ljusbåge, som jag tyckte var coolt. Ja, det är häftigt att producera miniblixtar.

 Vi gick vidare till mekaniklabbet där Lennart Selander visade för oss lite experiment med roterande referenssystem. En ring behöver luta inåt för att stanna kvar på den roterande skivan. Även den klassiska karusellen roterades och bollarna kastades rakt fram fast åt vänster åkte de!
Vi tog även hissen upp till fjärde våningen och tittade på Westerlunds teleskopet. 90 cm spegel och som man ser Jupiter jätte bra igenom=) Kanske blir exjobb här sen?

 Bilden kanske inte ser så mycket ut för världen men här är första gratis lunchen! Alla reccar och de faddrar som visat runt under förmiddagen fick sitta med och träffa forskare och lärare som representerade avdelningar på instutitionen för fysik och astronomi. Även geolog- och meteorolog-representanter fanns med. Hoppas alla nya studenter känner sig välkomna=)


Vi måste ha med en bild på några av reccarna i min fadder grupp. Det finns ett tema på mottagningen som är konspiratörer, vi faddrar är infiltratörer, vår faddergrupp har temat vetenskapsmän och namnet är Schrödingers kattkammare! Därför blev maskoten en katt såklart!


Imorgon är det "Fångarna på Pollax"!

onsdag 24 augusti 2011

Mottagning!

Om mottagningen är grym? Det kan ni ge er på! Spex, faddermiddag, lekar och inte minst ikväll. Lekkväll!!!

Be there - Pollax

lördag 20 augusti 2011

Hej regnet!

Mottagningen närmar sig med stora steg! Det välkomnar Uppsalavädret med regn. För alla som flyttar in bland flogsta höghus kanske ni träffar på den här vattenpölen. 
Det kommer vara en fullspäckad vecka med roliga och spännande aktiviteter varje dag! Tänk vad mycket ett kandidatprogram bjuder på! Nu ska jag återgå till lite studier. Mottagningsveckan klassas också som omtentaperiod. Så idag gick omtentan i flervariabel analys. Hoppas det gick bra för alla som skrev den!

Tagga inför mottagningsveckorna!

Hemliga aktiviteter är hemliga.

fredag 19 augusti 2011

Fadderkryssning!

Den här veckan har ett antal studenter från kandidatprogram i fysik, matte och kemi tagit en resa till Finland och tillbaka med en stor båt. Det var fadderkryssning. Den lilla resan på ca ett dygn är till för teambildning och allmänt chill med härliga naturvetare. För nästa vecka börjar mottagningen! Då kommer bloggen uppdateras massor för att informera och sprida glädje! Slutet av den här veckan polerar vi det sista för att ni nya studenter som börjar på kandidatprogrammen i fysik, matte eller kemi eller fristående kurser i något av dessa änmen ska känna er extra välkomna. Vi kommer hjälpa er genom djungel av Ångströmslabyrinter, pollaxstolar, cyklar, mat, boende, vänner och mycket mer i Uppsala under de två första veckorna.

Enligt statistiken från VHS- verket för Högskoleservice http://www.vhs.se/sv/Statistik1/Host--och-varterminer/ så ska det vara sammanlagt 99 nya studenter som börjar kandidatprogrammen i fysik, matte och kemi.  Kul att det är så många! Till kandidatprogrammet i fysik med inriktning fysik är det 22 stycken, inriktning astronomi 16 stycken och inriktning meteorologi 3 stycken, sammanlagt 41 stycken. Välkomna ska ni vara! Själv går jag inriktningen astronomi om ni glömt bort det =P

Här kommer några bilder från fadderkryssningen:

Här står ett gäng och väntar på att hoppa på bussen.
 Mattematiker... =)
 Fyra tuffingar i mitten av bilden.
 Meteorolog-gänget inklusive några godingar=)
Här är jag!

 Här är den stooora båten!
Det finns många lustiga saker naturvetare bjuder på!

På båten fanns en Pianobar som var mycket uppskattat av mig. Back to 50-talet!

 
En bild från soldäck eller regndäck kanske man ska kalla det

Tillbaka hel och hållen vid Ångström!

Välkomna alla reccar vi väntar på er!

tisdag 2 augusti 2011

Sektionsklädsel

Nu har jag varit i skamvrån och diskuterat sektionsklädsel med andra FysKam-medlemmar. Det kommer bli en riktig snygg sektionsklädsel! För snart är de klara! Äntligen! Då kan vi vara med på overalltillställningar och ha en egen identitet!

Hur sektionsklädseln kommer se ut är fortfarande lite hemligt för de som inte är medlemmar. Är du inte medlem i FysKam? Gå med! Det är gratis! Vi finns som en kamratförening där alla är välkomna som studerar fysik på Uppsala universitet. Bli medlem här --> http://fyskam.eu/ 

Snart drar mottagningen igång! Inte långt kvar. http://www.sigma-ett.org/

Bjuder på en sommarbild från Uppsala=)