måndag 1 oktober 2012

Exjobbet närmar sig


Klockan 13.15 idag var det informationsmöte för kandidatfysikerna på år 3 om exjobbet. Själva kallelsen kanske man kan kommentera en smula eftersom det varken stod på schemat eller blev utskickat ett mejl om att infomötet ägde rum idag. (Information om exjobbet börjar bra alltså... (Man måste alltså börja kolla upp rätt mycket själv) )

Men infon på mötet var helt okej!

Innan infon om exjobbet var det även en kille där och introducerade till geofysik. Geofysik tycker jag också är intressant. Att man skjuter ner ljudvågor i marken som reflekteras och sen kan man komma fram till hur strukturen ser ut där nere i marken. Utan att behöva gräva två kilometer ner i backen. Även det här med seismologi är ju rätt intressant, hur jordbävningar utbreder sig. Utan att direkt tänka på det så är ju geofysik ett område som efterfrågas bland folk i samhället. Det är ju trevligt om man kan säga till en halvtimme i förväg om husen runt omkring mig kommer rasa samman för en jordbävning, så man hinner springa därifrån.

Några kanske har läst i tidningar att man ska pumpa ner koldioxid i marken för att det inte ska bli global uppvärmning, eller något åt det hållet. Just geofysik är där i det området för att kolla hur koldioxid sprider sig marken. Om man är geofysiker är man också tydligen attraktiv inom gruvindustrin. Det kan man få mycket pengar för har jag hört...

Så till det intressanta i geofysik! Det är ju inte bara jorden som hör till geofysik. Andra planeters ytor och inre struktur går också under geofysik. Därför dessa vackra blider på Mars.

Sånt vore ju också trevligt att bli förvarnad för. "Idag blir det sandstrom på hela marsklotet." (Om man nu bor på mars):P

Men ja... Exjobbet.

Det är något man ska bli klar med. Man ska ha ett mål. En projektplan. Jobba självständigt.

Det är inte längre någon som kommer stå framme vid tavlan och säga vad man ska göra. Finna problem och lösa problem på egen hand.

Det ska skrivas en rapport. (Med Berglunds relation till engelska.)

Exjobbet är första steget till yrkeskarriären. "Foten in" som uttrycket heter.

Det viktigaste från infomötet idag tror jag var att ha ett mål och att man faktisk ska gå i mål.

Äntligen säger jag bara!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar