tisdag 8 maj 2012

Fysikfilosofi med kvanta

Åh här har jag precis kommit hem från fysikfilosofin och har massa positiv energi. Vad kul det var på fysikfilosofin idag. Det var cirka 20 personer där och vi hade jätte trevliga diskussioner om hur "partiklar" beter sig som vågor eller mer varför man ser det som partiklar när det är vågor vi talar om.

Mycket kvantfysik diskuterades så det var spännande!

Nästa tisdag är det sista gången i fysikfilosofi och det blir verkligen Grand Finale med summering av hela vårterminen och ett maxat fika. Den gången blir ett annat upplägg med mer diskussion än vad vi haft tidigare just för att man ska få utrymme för sina tankar. Ni är mycket välkomna då!

Idag hade vi tvåor också den första labben i kvantfysik. Så idag hade jag labben om vätespektrum eller på engelska "Hydrogen spectrum" som låter minst lika coolt. Då fick vi använda en fin spektrometer, en vätelampa, en dator med ett program som plottar spektrumet från vätelampan, miniräknare, penna och papper.

Här är en bild på den fina spektrometern med CCD-kamera och vätelampan. Hur fungerar vätelampan? Jo det är så att i röret finns det väte. Sen skickar man ström igenom vätet och det gör att elektronerna i vätet exciteras. När sen elektronen "faller" tillbaka till grundtillståndet så sänds en foton ut. Därför lyser röret=) Men som sagt vi såg några fler pikar i spektrumet som säger oss att det inte bara finns väte i röret utan också andra sammansättningar av protoner och elektroner=)
Det var en riktigt trevlig labb där man skulle kolla våglängden för väte och räkna ut från vilket elektronhölje elektronen i vätet exciterades till. Det roliga var att vi fick en formel som heter Rydbergs formula och den fungerade rätt väl på vätet. Men sen fanns det pikar i spektrumet som kom från något annat än vätet för att formeln fungerade inte. Och det är ju lite coolt att vissa formler gäller bara för special fall.

Det jag vill komma till är att på labben så använde vi också formeln

E (Energin) = h (plancks konstant) * f (frekvensen)

Som man använder när man antar att energin är kvantiserad, som vi också pratade en hel del om på fysikfilosofin.

Vilket är nice.

Nu blir det till att förbereda de andra två labbarna som vi tvåor ska ha imorgon. Det är om fotoelektriska effekten och om x-rays. Spännande!

Hejsves!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar