fredag 11 maj 2012

Kvantfysik laborationer

I onsdags hade vi laborationer i kvantfysik hela dagen!

Sammanfattning:
Roliga, givande och mycket färger!

På förmiddagen tog vi oss igenom experiment som har fått nobelpriset i fysik. Nämligen den fotoelektriska effekten. (Einstein 1921) Här är hela uppsättningen:
Plus en dator med MATLAB så man kunde göra några snygga plottar och använda funktionen polyfit som anpassar en funktion till de mätvärden man har. Ganska användbart för då får man ut både lutning och konstanter. Labben gick ut på att sätta igång lampan, till vänster i bilden. Sen skulle man trycka på en knapp på den svarta boxen som står lite upphöjt från bordet. I den svarta boxen träffar fotoner en anod(metallbit) som gör att en elektron försvinner iväg. Det blir en spänning som man tittar på displayen på den gula DDM på bordet. Därefter följde en rad mätningar med hur långt tid det tar att komma upp till en "högsta potential" med blått, grönt och gult ljus.

Vad blev det? 30 mätningar och varje mätning tog minst tre minuter.... Det var lite segt faktiskt.

Men från det här häftiga experimentet genom att ta reda på stop potential och hur långt tid det tog att komma till stop potential så kan man räkna ut plancks konstant!

Det är inte alla som gör det på en förmiddag!

Genom att använda sambandet E(stop potential) = h (plancks konstant) * t (tiden) så fick vi det till att bli 6.54*10^-34 Joulesekunder som inte alls är långt ifrån det teoretiska värdet 6.626*10^-34 Joulesekunder.

Under eftermiddagen fortsatte laborationen med X-rays, eller det svenska ordet röntgen, eller den fysikaliska beskrivningen, strålning med våglängden 0.1 > lambda > 0.01 *10^-9. Om du skulle säga det skulle du säga "Våglängden, lambda, för röntgenstrålning ligger mellan noll komma ett till noll komma noll ett gånger tio upphöjt till minus nio" =) 

Det var en rolig labb där man fick använda den här stora lådan som låser glasdörren när den gör sina mätningar.
 När man har lagt ett av dessa material i röntgenskåpet
 och kör en mätning, som tar cirka 100 sekunder så får man upp dessa fina kurvor som är ett spektra av materialet. (observera de vackra namnen på de mataller som skulle vara okända)
 Mycket vackert.

När det var slut tog jag en avslutande bild på arbetsbänken=)
Väldigt trevliga labbar med kunniga och roliga labbledare=)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar