måndag 3 september 2012

SI- Here we go!

Måndag. Nu vimlar det med folk på universitetsområdet. Idag är det kursstart för många och då är det extra mycket folk på Ångström/Pollax för att första föreläsningen brukar alla gå på.

Så det är kul att studentlivet har vaknat igen från sommarens dvala.

Idag var det kursstart i Elektromagnetisk fältteori och Analytisk mekanik och förhoppningsvis meterologikursen för treor. Men nu blir det svårt att hålla någon form av koll på treorna för att alla läser så spridda kurser. Även tvåorna  hade kursstart med elektromagnetism idag. Där får man ju se om en hopslagningen av Elektromagnetism 1 och 2 fungerar "bra" jämfört med tidigare år.

Men så till det roliga. Ikväll är det danstävling/karaoke i möbius och vi kommer rocka loss!

Men till anledningen till dagens rubrik. SI. Som står för Supplemental Instruction. Eller om man vill vara lite vitsig, för System International. Hehe.Iallafall. Idag hade vi fika (så nice med gratis kaffe) där vi såg över lite vilka som gör vad och hade det trevligt. På söndag ska det senare vara utbildning för att bli SI-ledare.

(Men hallå! Vad är SI?) Jo, till fysikkurserna på kandidatprogrammet i fysik så erbjuds SI. Förut var det så att det bara var till kandfy men i år ska det utökas till kemi, ES och W.  (Bara positivt)

SI är till för studenter av studenter. Tolkning av vad är SI är, är såklart upp till var och en, för mig så tolkar jag det såhär: Det är en grupp studenter som handleds av en äldre student som har genomfört kursen sen tidigare. Detta brukar ske i en lektionssal. Gruppen av studenter bör känna efter ett SI-pass att man är lite mera vän med kursmaterialet. Den äldre studenten kommer alltså att handleda denna grupp av studenter mot målet: Att klara kursen. Man kan nästan se det som att forska. Man är ett team(gruppen av studenter) som har ett projekt(läser en fysikkurs) och ska uppnå något(klara kursen). Bara det att när man forskar, tror jag, att det kan vara väldigt svårt att svara på när något verkligen stämmer. Är man säker på att ens resultat stämmer? Är jag säker på att vägen till resultatet var "korrekt"? osv. Därmed tycker jag att SI är lite som att forska i den kurs man läser. Den äldre studenten handleder i "rätt" riktning när gruppen av studenter tar sig an problem.

Min tolkning av SI är också att man fikar tillsammans, har en kul stund och samtidigt pluggar. Tre små goda saker tillsammans blir en stor god sak.=)

Än är det inte helt bestämt men SI kommer nog att vara i (för kandfy1) Mekanik KF och Termodynamik. För kandfy2 kommer det nog vara för Elektromagnetism, Optikkursen(vågor) och kanske kvantfysik.

Vilka kurser som det kommer undervisas SI på är ju upp till er studenter. Vill ni har handledning, med fika i kvantfysik så säg till!=)

Så på söndag och måndag är det utbildning för nya SI-ledare. Det ska bli kul=)

Nu är skamvrån full att folk. Kanske inte så full. Det får helt klart plats mer folk här. Speciellt nu när vi har en stor och fin lokal=)

Nu kanske man ska plugga lite=)













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar