fredag 30 november 2012

Närmast en neutrino hittilts

Intensivt men lärorikt. Det var årets kärnfysiklabbar. I tre dagar har kandfy3 haft laboration med radioaktiva ämnen. Jag tyckte det var lite gulligt första dagen; ni får inte äta de, inte ha de i fickan, inte ta med de hem, inte leka med de. Nästan så man behandlade proven som små djur^^ Här är ett då vi testade vilket material av aluminium, koppar och bly som står emot bäst mot strålningen av det radioaktiva sönderfallet. Gillar hur man ringar in provet=)
Och så skulle man leka lite med oscilloskopet. Inte det lättaste att härma radioaktivt sönderfall med en pulsgenerator. Men det gick efter lite känsla!


 Den här tabellen med världens mista text och hur mycket som helst i varje ruta skulle man läsa av ett x-antal gånger.

 En fin röd låda som mäter energin hos den inkommande elektronen, och ett sånt där prov 221Am, Armericium. Skulle mäta på olika avstånd och se hur mycket strålningen avtar med avståndet. Och ja, gissa vilken funktion som beskriver det då????? Jo, den ständigt återkommande 1/r^2.
 Liten fin plott på ett "berg" och vart K-skalet och L-skalet finns som energi nivåer.
 Sen kom det ju snö dessa dagar! Då blir det lite mer utmaning att ta sig till Ångström liksom.
 Men här är fina Ångström intäkt i snö.
 Yes! Completed inlämningsuppgift. Det här med Comton scattering är bra att kunna=)
 Arbetsyta. Ganska nice utrustning faktiskt. Inte som mekanik labbarnas utrustning som är  lite slitna och småtrasiga. (Iaf då jag hade de)
 Ännu ett sånt där prov som man inte får ta med sig hem. Här detekterar man fotonerna som kommer från sönderfallen. Och om ni inte inte vill sitta och fundera i en timme nästa år så kan jag tipsa med att anihilering av en elektron och en positron ger två fotoner. Provet är sådär fint skyddat=)
 Här är ett mycket vackert spektra över antal per energi. Den fjärde peaken återkom ständigt i varje mätning. Vi gissade först att det var Higgs, men sen var det ju bara kobolt, som finns i människokroppen som registrerades.
Just det här mätningen kommer från ett radioaktivt ämne som har beta sönder fall och i beta sönderfall, både plus och minus så bildas det neutrinos. Och ja, det är väl hittilts så nära under kandidat programmet jag har kommit i kontakt med att räkna neutrinos. Och vad gjorde man med den? När man äntligen får skriva neutrinons beteckning, jo man approximerar den till noll. Så den ändå inte är där. Bra nära är man iallafall!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar