fredag 30 september 2011

Vissa får bara en chans på sig.

Här står det. http://regler.uu.se/Detaljsida/?contentId=14633&kategoriId=147 Varför ingenjörer och högskolestudenter får höja sina betyg. Med det är ju oacceptabelt(!)? Varför denna diskriminering? Visst att det finns många kvinnofrågor som bör luftas fram. Men det här? Och så har det varit sen 1996!!! Varför får inte alla som läser på universitet kunna höja sina betyg?

Finns det så på grundskola och gymnasium också? Att de som läser ingenjörsinriktade linjer får skriva om ett prov och höja sitt betyg? Men de som går "vanliga" program/linjer bara får en chans på sig.

Jag tycker verkligen det här är konstigt.

Induktion, induktion, induktion eller induktion?

Idag hade vi min sagt den roligaste labben på länge! Kanske för att  jag förstår lite bättre alla elektroniska begrepp, koppling och har blivit kompis med oscilloskopet på senare tid. Labben handlade om induktion.

Inte induktion som ett filosofiskt begrepp för att härleda slutsatser från empiriska erfarenheter.

Inte induktion som då man regelbundet tillför substans då kroppen reagerar genom att producera ett nedbrytande enzym.

Inte induktion som tekniken då man bevisar matematiskt vidareutveckling av de positiva heltalen.

Utan det är elektromagnetisk induktion. Då ett magnetfält varierar så alstras en elektrisk ström i en elektrisk ledare. Det höll vi på med idag. Så tack Michael Faraday för att vi fick ha så rolig labb idag. Tack flervariabel analys för att man kan förstå något av alla de formler man använder sig av i Elektromagnetism.

Vi bjuder på en bild på självaste Faraday. En brittisk fysiker som levde under 1700-1800 talet.

Men det som är mest intressant är att jag har en bättre förståelse för hur kortläsare fungerar=)

Det som är ännu mer spännande är att i nästa kurs om elektromagnetism så är det Maxwell:s ekvationer som gäller! Coolt! Det blir till våren=)

torsdag 29 september 2011

Lång dag

Härliga långa dagar det är på Ångström måndag 8-17, tisdag 8-7, onsdag 8-17, torsdag 8-17. Ska bli skön att bara göra en laboration imorgon och sen har man hela eftermiddagen på sig att göra egna studier. Fast som om man var klar 17, icke. Det är att ta det lite lugnt en stund och äta middag och fixa matlåda för nästa dags lunch men sen är det mer plugg som gäller. Tentorna närmar sig med stormsteg. Gör man en tidsplan för vad man bör hinna med innan det är tenta så gäller det att ta tillvara på tiden.

Samtidigt vill man ju göra andra saker! Som att göra saker för studierådet. hålla möten och diskutera saker som är bra och dåliga och sen göra något åt det. Planera det pedagogiska priset i fysik och mycket mer.

Hoppas den lite för snabba elementarpartikeln  kan få dagarna att bli längre=)

Det bjöds även på lite fika under tiden då vår studievägledare och programsamordnare visade vägen till vidare studier.

Nu ska jag göra förberedelsen för labben om induktion imorgon=)

Snacka om att vara diskriminerad!

Herre gud! Visst har jag sett nåon teknolog på en omtenta som har kommit dit och skrvit den igen som har berättat högt och tydligt om att personen redan är godkänd men vill tena om kursen för att få et högre betyg. Det är ju så himla snällt att göra det när många hänger med huvudet för att göra omtenta och är osäker på om man klarar det. Men idag har det kommit till min känedom att ENDAST ingenjörsstudenter får tenta om en kurs för högre betyg även fast man redan har blvit godkänd.

Vilken diskriminering!!!!!

Varför ska en ingenjörsstudent få tenta om en godkänd tenta och inte kandidatprogram som dessutom läser exakt samma kurs! Och Sverige som ska vara ett land med jämnställdhet. Det här är ju oförlåtligt!

onsdag 28 september 2011

Full fart hela dan

Hej tentaperiod..
Om du har mycket att göra? Inlämmningsuppgifter, exempel som ska lösas, sidor som ska läsas, möten som ska gås på, laga matlådor, umgås och prata med vänner, gå på föreläsningar, förbereda inför laborationer, gå på lektioner, räkna uppgifter, träna, programmera, skriva laborationer. Med mera.

Men samtidigt är det kul och man får mycket gjort i sitt liv. Till  imorgon är det en inlämningsuppgift i linjär algebra två. Sen är det möte med ettor med fler på lunchen i rum 80115=) Kommer köpa med kakor att bjuda på som en överraskning. Sen blir det lite diskussion om kurser inför våren och lite elektromagnetism. Sen på kvällen ska jag gå på första utbildningsutskotts mötet=) Sånt får man göra om man är ordförande för studieråd=)

Det ska bli kul att se vad som sägs där och om man kan dela erfarenheter och få lite lärdom av andra=)

Nu blir det lite middag i form av köttbullar och pasta med ätor sen ska jag träna=)

Träning är botemedlet mot sittsår från alla sittande timmar i föreläsningssal, lektionssal och framför datorn.

Hej hopp!!

söndag 25 september 2011

Lite mer plugg

En skön helg med mycket sol och lite plugg. Blev ett besök på V-dala nation och ett besök på Uplands nation. Måste gå i protest mot Uplands. De verkar ha höjt priserna med 5 kr om inte mer på både mat och öl. Det blir till att gå till en annan nation. Uplands som är min favorit nation men nu är det för dyrt med hamburgare för 63 kr...

Lite ortonormerade basvektorer och härliga speglingar i mängd komplement genomfördes på några av tavlorna i hu8 på Ångström idag. Det är ju skönt att man ligger i fas på en av sina tre kurser. Men den där elektromagnetismen. Två veckor kvar till tentan och jag har knappt börjat... Inte det bästa upplägget måste jag säga.... Bara massa formler som kastas upp på tavlan och sen när man ska räkna exempel. Jiiihaaa! Vad händer här liksom??? Synd att det inte varit dugga eller inlämningsuppgifter måste jag erkänna...

Undra när det blir lite mer diskussion på nätet om den här neutrio-partikel som projektet OPERA har funnit som ska överträffa ljushastigheten. Kommer relativitets teorin att falla?

Åtta till fem på Ångström imorgon och troligtvis plugg till sju innan hemfärd. Härliga dagar.

God natt!

fredag 23 september 2011

Faster then the speed of ligth! And now, it is true.

WOW liksom vad händer här?
Blir det dax att göra om alla kurser i fysik? OM det här stämmer så är vårt universum rent av komplex och ett jätte häftigt ställe att leva i!!!!!

http://svt.se/2.22620/1.2542705/partikel_rorde_sig_snabbare_an_ljus

Sen måste jag berätta om det möte som genomfördes i onsdags. Det var jättekul att se så många från ettan komma och säga saker! Mitt första studierådsmöte är jag nöjd med=) Saker diskuterades och nu ska vi förbättra några kurser!

Annars? Jo, jag själv skrev en dugga i kursen Algebra och geometri mellan 14-15 idag. Det gick super bra! Förra året var jag helt lost när komplexa avstånd skulle ritas in i  det komplexa talplanet, hur man skulle använda de Moivres formel och hur man kvadratkompletterade.  Men idag skrev jag den på en timme! Nice. Tack Envariabel- och Flervariabelanalys! Tänk att det skulle kräva dom två kurserna för mig att förstå sig på första mattekursen...


Här är De Moivres formel om ni undrar=)


Nu ska jag ha en skön helg med en del räknande och programmerande!


(häftigt... snabbare än ljuset.. då kanske den mörka energin i universum helt plötsligt inte blir så konstig ändå.. eller ser vi tecken på hur universum kommer sluta...)

onsdag 21 september 2011

Sensuell räv

FysKam:s sensuella räv får idag pryda bloggen =)


Åter till elektromagnetismens elektriska under!

tisdag 20 september 2011

Nationskväll

Om man är vegetarian/vegan så har Kalmars nation den bästa vegetariska/veganska menyn i stan! Så mycket god mat för så lite pengar. Om man beställer en rätt på Kalmars kostar det ca 50 kr. Är du på en restaurang skulle det kosta minst 120 kr. Så härligt med nationer!

Det bästa med Uppsala är att det finns massor av studenter, forskare och professorer i samma stad. Så vem ser man inte gå förbi vid halv tio på kvällen? =)=)=)=)=)=)=)=)=)=)=)=)=)=)=)=) Vi har alla våra favorit lärare.

Datalabb vs linjäralgebra 2

Linjäralgebra 2 är min favorit kurs just nu. Även fast jag längtar tills astrofysik 1 börjar..
På linjär tvåan transponerar vi matriser och baser hit och dit. Så i kära java (som är mycket snällare än MATLAB)
transponerar man en matris med denna kod. 
int [][] t = { {7,3,4} , {2,8,5} };
 for (int i=0; i< 2; i++) {  
   for (int j=0; j< 3; j++) {
     System.out.print(t[i][j] + " ");
   }
   System.out.println();
  }
 
Så från att matrisen ser ut like this
734
285
Så förvandlas den till
72
38
45
ack så fint och det var nog det nya jag lärde mig idag. fast det är lättare att bara skriva
vektron v som v och v-transponat som (v^t).
Slank in en stund och lyssnade på en gästföreläsning för ettorna som handlade om vad materia är. 
Eller mer en diskussion om vad materia är. Väldigt intressant må jag säga!
Do not forget! Imorgon är det studierådsmöte! Gratis fika! Välkomna!

torsdag 15 september 2011

Filmkväll i Siegbahnsalen

Så mysigt det var att sitta i den största föreläsningssalen på Ångström och titta på film. Hur många timmar han man inte suttit i den salen och skrivit matematiska och fysikaliska samband. Så ikväll visades Shaun of the dead.
En film med både lite spänning, skräck och komedi.
Vad har annars hänt i veckan? Jo, det har varit föreläsningar, efter föreläsningar. I tisdags var det forskarlunch! (Favoriten i månaden) sen har vi tvåor tagit oss igenom första laborationen i elektriskafält. Det blev till att leka lite med oscilloskop, banankablar, kondensatorer och voltmätare medmera.

Idag fick vi nya fina bilder till Studierådet NVF!
Ett mycket härligt gäng! Ser verkligen framemot att få jobba med er detta år då vi ska föra Studierådets goda anda vidare!

Nästa onsdag är det studierådsmöte! Alla fysikstuderande är varmt välkomna! Ses där!

söndag 11 september 2011

Söndagsmys

Vilken härlig dag. Från klockan tolv på dagen till ca klockan sex har vi suttit och tänkt, tänk och tänkt och till slut fått fram alla lösningar till andra inlämningsuppgiften i kursen Linjär algebra 2. Hur många gånger vi har gjort radoperationer är minst över hundra. Det känner jag. Men nu har man lite mer koll på vad som är pivotkolonner, baser, basbyte, utvidgning av baser och linjärkombinationer. Kändes trevligt att sitta på Ångström vid skamvrån med ett par stycken från klassen som också löste uppgiften.

Vänta.... det är ju nästan som tentaperiod då man sitter och räknar matte i mer än sex timmar på en söndag. Men det är väl ändå bara andra veckan sen kurserna startade? Japp. Välkommen till kandidatprogrammet i fysik. Här gillar vi att plugga.

torsdag 8 september 2011

Stjärnklänning!

OMG den vill jag ha! Undra om man kan söka stipendium bara för att få köpa den?!
Någon som vill köpa den till mig?
http://www.bubbleroom.se/tjej/klanningar/satellite-dress-cosmic-print

Studierådetsmöte!

Den 21 september är det studierådsmöte! Klockan 17.ak vid skamvrån då är alla varmt välkomna som studerar fysik och vill diskutera sin studiesituation. Så den blir bättre! Det kommer även diskuteras om det varit möten med representanter från programråd, utbildningsutskott och skyddsombud. Då är det bra att komma och bara lyssna ifall man vill påverka sin framtid.

Det kommer vara gratis fika! =D

Så skriv upp 21 septemper 17.ak i hus 8 plan 0 Ångström

Idag har jag gjort en djupdykning in i Java-kodens hemligheter och programmerat en värld med sköldpaddor! Sköldpaddorna sprang runt, hade olika färger och gjorde en bebissköldpadda! Det här med objektorienterad programmering är kul!

Här är en bild på den första världen och den första sköldpaddan eller "Turtle" som jag gjorde i mitt liv. Bara för att den är jättesöt tog jag kort på den. =)
Men hej plugget! Inte har det varit någon mjukstart på terminen direkt...

tisdag 6 september 2011

Nationer!

Ikväll springer massor av studenter runt på nationerna och gör roliga saker. Allt från visor, skattjakt, blanda en god dryck till att blanda en äcklig dryck och mycket mer! Vad mycket skoj en mottagning har inom sig=)

måndag 5 september 2011

Måndag morgon

Vecka två med ordentliga studier har startat! Det är alltid lika trevligt att börja veckan med att gå från 8.15 till 17.00 och sen ha hela veckan framför sig då man går från 10.15-17.00 varje dag. Pust, när ska man hinna studera? Det är bra med stor tillgång till lärare men man behöver också sitta själv med studierna.

Idag hade vi, kandfy 2, elektromagnetism*3 och en algebra föreläsning som variation. Det är ju tur att man läser om intressanta saker annars skulle det bli jätte jobbigt=) På elektromagnetism analyserade vi idag kondensatorer. Det är mycket viktigt att skilja på seriekopplade och parallellkopplade kretsar! På de sista två timmarna av elektromagnetism så fick vi en föreläsning i magnetiska fält och magnetiska krafter! (wiiee vad intressant!) Det här med magnetfält är ju väldigt centralt begrepp att förstå sig på om man vill förstå sina stjärnor=)

Här är en bild från en av dagens alla föreläsnings anteckningar.

Här är en bild på Polacks aulan när vi har rast under Linjär algebra2 föreläsningen.
Så måste vi ge bloggen lite färg med volleyboll-laget från faddergruppen Schrödingers kattkammare från mottagningen. Med både blivande fysiker, astronomer, matematiker och kemister.

Nu till en natts sömn för att orka med hela nästa dag på Ångström då det blir lite programmering i Java och ännu mer magnetiska saker=) God natt!