fredag 6 maj 2011

Facit i fysikboken

Att läsa en fysikkurs på universitet innebär att sitta och lyssna/skriva av när läraren för kursen håller föreläsningar, gå på lektioner där en lärare (ibland samma som föreläsaren) visar på tavlan hur uppgifter ska lösas, en lektion kan också vara upplagd som att vi sitter och räknar och läraren går runt och hjälper oss. Det är även viktigt att lära sig prata fysik och därför finns det grupper (SI) där en äldre student som läst kursen hjälper oss med att läsa oss vad fysikkursen innebär, eller ger oss mer typ riktlinjer.

En viktigt del av fysikkursen är att lösa uppgifter. Då sitter man själv eller i grupp beroende på vad som känns bäst för en själv och löser de rekommendera uppgifterna läraren för kursen har gett oss. Det är bäst att göra dom rekommenderade uppgifterna för att det finns en hel uppsjö av uppgifter att göra om man nu vill det.

Nu kommer vi till det bästa! I vår kursbok finns bara svaren för jämna  uppgifter. Observera att bara svaren finns där och inte lösningar. För de ojämna uppgifterna ska det finnas facit någonstans men som ingen vet vart det är. Då har läraren magiskt nog skrivit ner lösningar lite halv otydligt på papper och lagt upp de dokumenten på studentportalen/kursens sida. Det bästa är att dom uppgifter som ligger på studentportalen är till större delen av de uppgifter som läraren på lektionen går igenom och därför blir dokumenten på studentportalen lite halvt onödiga. Det som är ännu bättre är att de rekommenderade uppgifterna är till större delen udda uppgifter i boken och där står vi och ska försöka lösa uppgifter. Så innan vi gör en uppgift måste vi kolla att åtminstone svar finns innan vi ens löser uppgiften. Det bästa är att se en lösning och inte bara svaret.

Så för att få svaret till en rekommenderad uppgift kräver ibland mer jobb än vad det egentligen ska göra tycker jag. Så varför ens rekommendera att göra den uppgiften om inte ens ett svar finns till den? Det kan ju vara något listigt med att man ska kunna lösa uppgifter och känna sig säker på sin lösning och svar. Men det är inte alla och definitivt inte då det är markerade i boken att det är svåra uppgifter.

Tacka vet jag Calculus där finns minsann alla svaren.

1 kommentar:

  1. Går alltid att fråga sin lektionsledare om den kan visa hur man kan göra en viss uppgift eller fråga om man kan få ett svar :) Mvh/Glenn

    SvaraRadera